print

Bijzondere situaties

Wanneer je nooit ziek bent of klachten hebt kom je eigenlijk ook niet in contact met je zorgverzekeraar. Er zijn echter bijzondere situaties wanneer je wellicht meer zorg of professionele hulp nodig hebt. Je vindt hier een overzicht van veelvoorkomende problemen bij studenten. Je kunt in ieder artikel meer informatie vinden over de hulp die je kunt krijgen en hoe dit vergoed wordt door de zorgverzekering.

Studenten met ADHD

Wanneer je ADHD hebt kan dit voor problemen tijdens je studieperiode zorgen. Je zult je wellicht niet kunnen concentreren op het studiemateriaal en je erg onrustig voelen. Er is geen middel om ADHD te genezen, maar veel studenten hebben wel baat bij medicijnen. Daarnaast kun je aanvullend therapie volgen om te leren hoe met ADHD om te gaan. Denk je dat je misschien ADHD hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lees verder over studenten met ADHD

Studenten met allergie

Wanneer je een allergie hebt reageert je afweersysteem overgevoelig op bepaalde stoffen. Dit uit zich vaak in symptomen als moeite met ademen, je ziek voelen, zwellingen en jeuk. Je kunt voor van alles allergisch zijn, van een bepaald voedingsmiddel tot insecten. Het is belangrijk om gediagnosticeerd te worden voor de allergie, zodat je de allergische reactie kunt voorkomen. Daarnaast zijn er soms medicijnen mogelijk. Dit wordt meestal vergoed door de basiszorgverzekering.

Meer informatie over studenten met allergie

Studenten met auditieve beperkingen

Slechthorendheid of doofheid kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd pas ontstaan. Wanneer je gehoorproblemen hebt kan dit grote gevolgen hebben voor je studie. Het wordt lastiger om te communiceren en om colleges te volgen. Er zijn diverse hulpmiddelen en onderwijsmaatregelen die je hierbij kunnen helpen. Dit wordt vaak vanuit de overheid aangeboden en wordt deels vergoed.

Bekijk alle informatie over studenten met auditieve beperkingen

Studenten met burn-out

Er zijn nog steeds veel studenten die denken dan een burn-out op jonge leeftijd niet mogelijk is. Het komt echter steeds vaker voor bij een jonge doelgroep. Stress van de studie, een sociaal leven en wellicht bijkomende problemen zogen ervoor dat je psychisch zeer vermoeid raakt. De huisarts kan je helpen bij het diagnosticeren van een burn-out. Je kunt dan je levensstijl aanpassen en eventueel therapie volgen bij een professional.

Meer informatie voor studenten met burn-out

Studenten met depressie

Een depressie is meer dan even niet lekker in je vel te zitten. Het is een zware aandoening die zware gevolgen voor je normale leven kan hebben. Belangrijk is dan ook dat je met iemand praat wanneer je depressieve gevoelens hebt. Ga bijvoorbeeld langs bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een professional. Al deze psychische zorg valt onder het basispakket van de zorgverzekering en wordt dus vergoed.

Lees alles over studenten met depressie

Studenten met dyslexie

Dyslexie is een aandoening waarbij het moeilijker is om woorden, zinnen letters snel in je op te nemen en van elkaar te onderscheiden. Vooral tijdens je studie kan dit dus voor veel moeilijkheden zorgen. Je kunt bijvoorbeeld moeite krijgen om bij te blijven met de lesstof en om tentamens te lezen. Er zijn onderwijsregelingen waarmee jij recht hebt op hulp bij je dyslexie en ook zijn er hulpsoftware op de markt.

Lees nu meer tips voor studenten met dyslexie

Vind je deze informatie nuttig?