Veelvoorkomende schadevormen

Bij bepaalde vormen van schade die in en rond het huis optreden, is het soms niet gelijk duidelijk of en zo ja, welke woonverzekering dekking biedt. Stel je voor: je zonnewering raakt beschadigd. Valt dit nu onder je inboedel- of je opstalverzekering? Een aantal voorbeelden van dergelijke dubieuze schadegevallen zullen in dit artikel de revue passeren. Uit deze voorbeelden zal duidelijk worden dat het antwoord op de vraag of je een vergoeding kan ontvangen van je verzekeraar, afhankelijk is van tal van factoren. Denk hierbij onder meer aan de aard van de schade en de dekkingsvoorwaarden.

Schade aan je zonnewering

Met zomers weer genieten veel Nederlanders van het op de voor- of achterzijde van het huis gemonteerde zonwering om het binnen wat koeler te houden. Maar wat als deze zonwering door een onvoorziene schadegebeurtenis beschadigd raakt? Een flinke windhoos rukt bijvoorbeeld een arm van de zonwering los?

De eerste vraag die boven komt drijven is: onder welke woonverzekering valt de vergoeding van deze schade? En in hoeverre wordt de schade vergoed? Zonwering is een twijfelgevalletje, alles wat je zou kunnen oppakken en meenemen indien je gaat verhuizen valt namelijk onder de inboedelverzekering. Zonwering zit echter vast aan het huis, wat dan weer onder de opstalverzekering zou vallen. Om de onduidelijkheid weg te nemen, zijn verzekeraars onderling overeengekomen dat zonwering onder de inboedelverzekering valt.

Bij veruit de meeste inboedelverzekeringen is schade aan je zonwering dus gewoon meeverzekerd. In hoeverre de schade wordt vergoed, is afhankelijk van de dekkingsvoorwaarden. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een maximum vergoedingsbedrag geldt of dat je in plaats van de nieuwwaarde de dagwaarde krijgt vergoed. Loop je polisvoorwaarden hier dus even op na.

Schade door de barbecue

Niet alleen de zonnewering wordt uitgerold, ook de barbecue wordt met zomers weer vaak weer naar buiten gehaald. Genieten, maar met de nodige voorzichtigheid. Op het moment dat er wat mis gaat, de barbecue beschadigd bijvoorbeeld de tuinkussens of de schutting (van jou en/of de buren), rijst de vraag of de schade wordt vergoed door je opstal- of inboedelverzekering.

De schutting valt bij een koophuis onder je opstalverzekering , omdat deze bij het huis hoort. Huur je een huisje? Dan valt je schutting onder het huurdersbelang, wat betekent dat schade aan je schutting wordt vergoed via je inboedelverzekering. Heb je zaken later ingebouwd in je woning waardoor deze hier onderdeel van zijn gaan uitmaken? Dan vallen deze zaken onder het huurdersbelang. Tuinmeubels vallen overigens onder je inboedelverzekering.

Welke schade wordt er precies vergoed? De meeste verzekeraars vergoeden smelt- en schroeischade via de betreffende opstal- of inboedelverzekering. Ook brandschade wordt vergoed. Bepaalde verzekeraars vergoeden zelfs alleen schade ontstaan door brand (met vlammen). Een schroeiplek wordt dan van vergoeding uitgezonderd. Lees hier derhalve je polisvoorwaarden goed op na.

Sleutels kwijt of gestolen

Bijna iedereen krijgt er weleens mee te maken, je bent je sleutels verloren of nog erger, ze zijn gestolen. Kan je bij verlies of diefstal van sleutels zonder meer je sloten vervangen en door welke woonverzekering worden deze kosten vergoed?

Het eerste wat je dient te doen bij verlies of diefstal van je sleutels is aangifte bij de politie. De meeste verzekeraar hanteren dit ook als voorwaarde om de schade vergoed te kunnen krijgen. Ter vergoeding van de schade kan je verschillende woonverzekeringen aanspreken. Uitgangspunt is echter dat bij verlies of diefstal van je sleutels je inboedelverzekeraar dient te worden aangesproken. Een opstalverzekering vergoedt zelden diefstal van sleutels.

Op het moment dat je huissleutel wordt gestolen, krijg je niet bij alle verzekeraars zonder meer het vervangen van sloten vergoed. Bepaalde verzekeraars vergoeden deze kostenpost onder geen enkele omstandigheid. Andere verzekeraars maken de vergoeding van deze kostenpost afhankelijk van de plaats van diefstal, bijvoorbeeld je huis of auto. Andere verzekeraars maken hier weer geen punt van. In bijna alle gevallen hanteren de verzekeraars een maximum vergoedingsbedrag. In de verzekeringsvoorwaarden van je verzekeraar kan je deze informatie raadplegen.

Om gedoe te voorkomen bij verzekeraars of schade nu onder de inboedel-, aansprakelijkheids- of opstalverzekering valt kan je er ook voor kiezen een alles in één pakket af te sluiten. De schadegebeurtenis wordt dan afgehandeld door één en dezelfde verzekeraar, die de verzekering bovendien gezamenlijk met korting kan aanbieden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.