Studenten met ADHD

Ondanks dat het signaleren van de aandoening steeds beter gaat, zijn er nog steeds veel studenten die pas op latere leeftijd de diagnose ADHD krijgen. De symptomen van ADHD kunnen je dagelijkse leven en ook een studie ernstig belemmeren. Het kan namelijk moeilijk worden om je te concentreren op je colleges en projecten. Veel behandelmethodes van ADHD worden (deels) vergoed door de zorgverzekering, maar er zijn uitzonderingen. Je leest hier meer achtergrondinformatie over ADHD en de mogelijke behandelingen voor studenten met adhd.

Wat is ADHD?

De officiële, volledige benaming van ADHD is Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands wordt het ook wel een aandachtstekortstoornis (ADD) met hyperactiviteit genoemd. Kenmerkend voor mensen met ADHD is dan ook dat ze problemen hebben met zich concentreren en erg onrustig zijn. Qua gedrag leidt dit vaak tot impulsieve acties, veel bewegelijkheid (druk gedrag) en moeilijkheden met leren. Dit kan jouw studieperiode dus erg zwaar maken. Het is nog onduidelijk wat precies de oorzaken van ADHD zijn, maar duidelijk is dat het om een aangeboren, ingewikkelde neurobiologische afwijking gaat. Er zijn ook consequente aanwijzingen dat ADHD erfelijk is.

Hoe kan je behandeld worden?

Het is niet mogelijk om ADHD volledig te genezen, maar door middel van een gepersonaliseerd behandelprogramma kunnen de symptomen verminderd worden. Iedereen ervaart ADHD op een andere manier en ook behandelingen slaan niet bij iedereen gelijk aan. Het is dus een erg persoonlijk proces om tot de juiste behandeling te komen. Veelvoorkomende behandelingen zijn:

  • De meest gebruikte behandelmethode is het gebruik van medicijnen, veel studenten hebben hier bewezen profijt van;
  • Ook wordt er soms hulp gezocht in de vorm van bijvoorbeeld therapie en coaching;
  • Sommige ADHD`ers gaan op een dieet om potentiële allergenen te vermijden;
  • Bepaalde mensen hebben baat bij alternatieve coaching of medicijnen;
  • Minder gebruikelijk zijn behandelingen met neurofeedback die stroomstootjes geven en zo bepaalde hersencellen activeren.

Waar kan ik terecht voor therapie?

Verschillende instellingen zoals GGZ, PsyQ en het ADHD-centrum Nederland bieden coachingstrajecten en therapie. Let er wel goed op dat sommige behandelingen onder alternatieve zorg vallen en niet vergoed worden door de zorgverzekering. Over het algemeen geldt dat de huisarts je zal doorverwijzen naar een GGZ-instelling en hiervoor ontvang je een vergoeding van het basispakket van de zorgverzekering. Particuliere instellingen worden daarentegen niet standaard vergoed. Informeer daarom voordat je aan therapie of coaching begint onder welke categorie jouw behandelaar valt.

Welke medicijnen kun je nemen?

Niet iedereen met ADHD gebruikt medicijnen, maar een grote groep patiënten heeft er zeker baat bij. Medicijnen zorgen er namelijk voor dat de symptomen van ADHD de kop in worden gedrukt. De belangrijkste werkende stof die in de meeste ADHD-medicijnen voorkomt is de stof methylfenidaat. Er worden een aantal typen medicijnen veel gebruikt:

  • Ritalin: dit heeft een werkingsduur van 2 tot 4 uur;
  • Concerta: dit heeft een werkingsduur van 8 tot 12 uur;
  • Medikinet & Equasym: deze hebben een werkingsduur van 5 tot 8 uur.

Belangrijk om te onthouden is dat de symptomen van ADHD weer terug zullen komen wanneer je stopt met het gebruik van de medicijnen.

Worden deze medicijnen vergoed?

Om de vergoeding voor ADHD-medicijnen te begrijpen is het belangrijk om iets meer over het Geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS) te weten. In het GVS wordt door de overheid vastgelegd welke medicijnen er volledig vergoed worden voor een bepaalde aandoening. Dit is het medicijn met de best bewezen werking en dat betaalbaar is voor consumenten. Andere merken en soorten dan dit merk worden dan slechts deels vergoed.

Voor ADHD staat Ritalin als aanbevelingsmedicijn in het GVS. Je krijgt dit medicijn (wanneer je het voorgeschreven krijgt door je huisarts) dus geheel vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Andere medicijnen voor ADHD, zoals Medikinet en Concerta, worden niet volledig gedekt.

Onthoud dat er via de basiszorgverzekering een eigen risico op medicijnen geldt. Dit bedrag van €385,- (verplicht eigen risico in 2024) moet je eerst zelf betalen voordat je een vergoeding krijgt. Wanneer je ADHD hebt is het dus niet verstandig om vrijwillig je eigen risico te verhogen.

De juiste zorgverzekeraar kiezen

Voor alle zaken die niet standaard door het basispakket vergoed worden bieden zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen aan. Bijvoorbeeld ADHD-medicijnen die slechts gedeeltelijk gedekt worden via de basisverzekering en alternatieve zorg kunnen hieronder vallen. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke vergoedingen ze bieden, let hier daarom goed op wanneer je een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Hulp zoeken

Herken jij jezelf of iemand in je directe omgeving in de omschrijving van ADHD en wil je meer informatie over de aandoening? Er zijn dan een aantal stappen die je kunt ondernemen:

  • Ga naar de huisarts voor een consult, deze kan je informeren, medicijnen voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist
  • Vind je het moeilijk om de stap te nemen, ga dan praten met een decaan op je onderwijsinstelling over wat je het beste kunt doen

Onthoud dat het goed is om erover te praten met je directe omgeving (bv. familie, vrienden of studiegenoten), dat kan allereerst enorm opluchten en kan verder ook het proces in gang zetten voor behandeling.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.