Mijn kind wordt 18 jaar

Jouw kind krijgt allerlei nieuwe rechten, plichten en verantwoordelijkheden wanneer zij 18 jaar worden. Zo mogen zij stemmen, moeten zij een zorgverzekering afsluiten en hebben zij recht op toeslagen. Kortom: er verandert veel. Maar wat zijn deze veranderingen nou precies en wat houden ze in? Dit zal hieronder worden toegelicht.

Zorgverzekering

Tot 18 jaar zijn kinderen automatisch meeverzekerd op je polis van de ouders. In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar premieplichtig, dus verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Dit betekent dat je kind zelf een zorgverzekering moet afsluiten. Een groot deel van de verzekeraars biedt rond de 18e verjaardag van het kind aan om deze polis automatisch om te zetten naar een basiszorgverzekering, maar dit is niet altijd de meest passende of voordelige keuze voor het kind.

Jongeren hebben vaak andere zorgwensen en behoeften dan die van hun ouder(s). Een gezond kind heeft relatief weinig zorg nodig en kan met een basiszorgverzekering al ruim voldoende gedekt zijn. Om te besparen op de maandelijkse premie kan er eventueel gekozen worden voor een hoger vrijwillig eigen risico. De dekking van de basiszorgverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde; dit wordt door de overheid bepaald. Wel kunnen zorgverzekeraars de zorgkeuze en de service beperken.

Zorgtoeslag

De zorgpremies worden elk jaar duurder. Gelukkig kan iedereen vanaf 18 jaar zorgtoeslag aanvragen. Deze kun je ook aanvragen wanneer jij als ouder de zorgverzekering betaalt. Met onze speciale tool kun je eenvoudig berekenen op hoeveel zorgtoeslag jouw kind recht heeft:

Zorgtoeslag berekenen

Financiële veranderingen

De zorgverzekering en zorgtoeslag zijn niet de enige twee financiële veranderingen die de 18e jarige leeftijd met zich meebrengt. Als ouder is het belangrijk om bewust te zijn dat de kinderbijslag stopt wanneer jouw kind 18 wordt. Als jouw gezin vanuit de overheid recht heeft op een kindgebonden budget, dan zal dit ook stoppen.

Studerende kinderen komen in aanmerkingen voor studiefinanciëring. Dit omvat een basisbeurs, een aanvullende beurs (afhankelijk van je inkomen als ouder), rentedragende lening, studentenreisproduct en collegegeldkrediet (enkel voor hbo en universiteit). Meer informatie over het aanvragen van de studiefinanciëring vind je op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Juridische gevolgen

Ondanks dat je kind nu meerderjarig is, geldt er nog wel een onderhoudsplicht totdat hij of zij 21 jaar wordt. De onderhoudsplicht houdt in dat jij als ouder nog verantwoordelijk bent om je kind te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie.

De onderhoudsverplichting heeft enkel betrekking op de financiële verantwoordelijkheid van jouw kind en niet op de aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid vervalt namelijk wel al wanneer je kind 18 wordt. Dit betekent dat jij als ouder niet meer aansprakelijk bent als je kind schade bij iemand anders veroorzaakt. Ook bij het afsluiten van verzekeringen is dit handig om te weten. Je zou om deze reden kunnen denken aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.

Vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen

Overige veranderingen

Naast de financiële en juridische gevolgen, zijn er nog een aantal andere veranderingen die de 18-jarige leeftijd van je kind met zich meebrengt. Zo is je kind door de veranderde donorwet, indien hij of zij niets aan de overheid laten weten, automatisch orgaandonor. Het is dus belangrijk om het hier met je kind over te hebben. Veranderingen kunnen doorgegeven worden via DigiD.

Een DigiD is nodig om in te loggen op websites van de overheid. Denk hierbij aan de studiefinanciëring aanvragen, belastingaangifte doen en je keuze in het Donorregister doorgeven.

Daarnaast beschikt jouw kind over het kies- en stemrecht wanneer hij of zij 18 jaar is geworden. Dit betekent dat jouw kind vanaf hun 18e verjaardag kan stemmen wanneer er bijvoorbeeld verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden.

Mogelijke verzekeringen om af te sluiten voor mijn kind

Naast de verplichte zorgverzekering, zijn er nog andere verzekeringen die er afgesloten kunnen worden voor je kind. Hieronder wordt beschreven welke verzekeringen er zijn met de relevantie voor de situatie van jouw kind.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zoals eerder benoemd, vervalt de aansprakelijkheid van jou als ouder wanneer je kind 18 wordt: je kind is dan zelf verantwoordelijk voor aangerichte schade. Wanneer een aansprakelijkheidsverzekering wordt afgesloten, dan wordt de schade aan de spullen van iemand anders gedekt.

Inboedelverzekering

Als je kind op kamers gaat, dan kan het verstandig zijn om een inboedelverzekering af te sluiten. Door het afsluiten van deze verzekering, zijn de spullen in de kamer van je kind verzekerd tegen diefstal en schade door brand of wateroverlast.

Reisverzekering

Tegenwoordig reizen studenten vaak naar het buitenland, of het nu voor vakantie, studie of stage is. Als je kind voor het eerst zelfstandig op reis gaat, kan het verstandig zijn om een aparte reisverzekering voor hen af te sluiten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de bagage als de medische kosten van je kind goed zijn gedekt tijdens hun verblijf in het buitenland.

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het essentieel om op te merken of de dekking alleen geldig is binnen Europa of ook buiten Europa. Bovendien is het belangrijk om te weten dat wanneer je kind van plan is om stage te lopen in het buitenland, een reguliere reisverzekering meestal niet voldoende is. In dergelijke gevallen is het raadzaam om te overwegen om een “globetrotter” verzekering af te sluiten, die een bredere dekking biedt voor langdurig verblijf en werk in het buitenland.

Buitenshuisverzekering

Studenten maken tegenwoordig steeds meer gebruik van elektronische apparaten. Een laptop of tablet is bijna onmisbaar geworden tijdens een les of college en een telefoon is al helemaal niet meer weg te denken. Deze elektronica valt echter niet onder de inboedelverzekering. Aangezien deze elektronica vaak buitenshuis wordt gebruikt en meegenomen, is er een verhoogd risico op schade en diefstal. Het kan daarom verstandig zijn een buitenshuisverzekering af te sluiten. Hiermee kun je dekking krijgen voor deze waardevolle apparaten wanneer ze zich buiten je huis bevinden.

Alles-in-1 studentenpakket

Naast de zorgverzekering zijn er nog allerlei andere verzekeringen die je voor je kind kunt afsluiten. Als je van plan bent om een paar van die verzekeringen af te sluiten, is het handig om ze allemaal bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Veel verzekeraars bieden ‘Alles-in-1’ studentenpakketten aan die alle benodigde verzekeringen voor je kind tijdens zijn of haar studententijd bundelen. Deze bundels omvatten alle verzekeringen die je kind gedurende de studieperiode nodig heeft tegen voordelige premies. Op deze manier krijg je namelijk vaak extra korting.

Alles-in-1 Studentenpakketten

Wat is de juiste verzekering voor mijn kind?

Als je hebt besloten welke verzekeringen je wilt afsluiten voor je kind, zul je al snel merken dat verschillende verzekeringsmaatschappijen dezelfde soort verzekering aanbieden tegen verschillende prijzen. Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? De beslissing hangt af van de behoeften en de situatie van je kind. Hier zijn enkele overwegingen:

Dekking van de verzekering

Niet alle verzekeringen zijn gelijk, zelfs als ze dezelfde naam hebben. Verschillende verzekeraars kunnen aanzienlijke verschillen in de dekking hebben. Het kan de moeite waard zijn om de polisvoorwaarden te bekijken om deze verschillen te begrijpen. Als je ontdekt dat de ene verzekering een uitgebreidere dekking biedt, ben je misschien bereid om iets meer per maand te betalen. Neem de tijd om er zeker van te zijn dat de verzekering goed aansluit op de situatie van je kind.

Eigen risico

Lage maandelijkse premies klinken aantrekkelijk, maar ze gaan vaak gepaard met een hoog eigen risico. Vooral studenten kunnen moeite hebben om een hoog eigen risico op te brengen. Het is belangrijk om te weten wat het eigen risico is en of je kind dit kan betalen in geval van een claim.

Dubbele dekking voorkomen

Bekijk welke verzekeringen je al hebt afgesloten voor je kind. Het is zonde om te veel te betalen voor overlappende dekking. Controleer bijvoorbeeld of er overlap is tussen de aanvullende dekking voor het buitenland bij de zorgverzekering en de aanvullende dekking voor het buitenland bij de reisverzekering. In zulke gevallen is het vaak voldoende om één van beide verzekeringen aan te passen.

Zorgverzekering vergelijken

Hoewel je een verzekering hebt gekozen na het vergelijken van verschillende aanbieders, is het verstandig om een laatste controle uit te voeren voordat je de verzekering definitief afsluit. Je kunt eenvoudig verschillende verzekeringsmaatschappijen vergelijken op onze website en zien wat de dekking is en wat de kosten zijn.

Recht op toeslagen

Studenten hebben meestal een beperkt budget en hebben vaak recht op toeslagen van de overheid. Als je een studentenzorgverzekering voor je kind hebt afgesloten, heeft je kind waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Je kunt dit eenvoudig controleren en berekenen met behulp van onze beschikbare tool om te zien hoeveel zorgtoeslag je kind kan ontvangen.

Automatische betaling

Laat je kind zijn of haar eigen financiën regelen, of behoud je nog enige controle? Het loslaten van financiële verantwoordelijkheid kan in het begin moeilijk zijn. Als je kind bijvoorbeeld een maand de premie van een verzekering niet betaalt, is dit meestal geen groot probleem. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind geen grote betalingsachterstanden oploopt. Het is vooral van cruciaal belang dat de premie voor de zorgverzekering maandelijks wordt betaald. Als dit niet gebeurt, kan dit op lange termijn ernstige gevolgen hebben, en je kind kan worden geregistreerd als wanbetaler bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Mijn kind wordt 18 jaar FAQ

Wat is een studenten zorgverzekering?
Een studenten zorgverzekering is een verzekering die wat betreft zorgbehoefte gericht is op studenten. Jongeren gebruiken over het algemeen weinig zorg, daarom hebben deze verzekeringen een relatief lage premie. Bekijk hier de Studenten Zorgvergelijker.

Sommige verzekeraars hanteren een leeftijdslimiet om gebruik te mogen maken van de studenten zorgverzekering, bij anderen moet je kunnen aantonen dat je op het MBO, HBO zit of aan de universiteit studeert.
Is een aanvullende zorgverzekering nodig?
Als je kind regelmatig naar de fysiotherapeut gaat of een bril draagt, kan het aantrekkelijk zijn om naast de basiszorgverzekering ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Voor bepaalde aanvullende zorgverzekeringen geldt echter een acceptatieplicht, wat betekent dat de zorgverzekeraar enkele vragen kan stellen over de gezondheid van je kind voordat de verzekering wordt geaccepteerd. Lees meer over het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.
Hoe werkt overstappen naar een andere zorgverzekering?
Studeren brengt vaak hoge kosten met zich mee, daarom loont het zeker om eens per jaar naar ander zorgverzekeraars te kijken. Als je alleen een basisverzekering voor je kind zoekt, mag de nieuwe verzekeraar je kind niet weigeren. Als je echter ook een aanvullende zorgverzekering wilt, kunnen er acceptatievoorwaarden gelden. Lees hier meer over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Kind niet verzekerd, wat nu?
Volgens de wet moet iedereen die in Nederland woont en 18 jaar of ouder is een zorgverzekering hebben. Als je kind dit niet regelt, riskeert hij of zij een hoge boete van het CAK. Daarom is het van groot belang dat je je kind aanmoedigt om een eigen basis zorgverzekering af te sluiten. Als je als ouder of je kind de premie voor de zorgverzekering niet kunt betalen, kan je zorgverzekeraar helpen. Neem in dat geval contact op met je zorgverzekeraar; zij bieden doorgaans betalingsregelingen aan op basis van je inkomen. Bovendien heb je bij een laag inkomen vaak recht op de maximale zorgtoeslag.
Kan ik als student verzekerd blijven via mijn ouders?
Dit kan alleen als je als student jonger bent dan 18 jaar. Zodra je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, dien je een eigen zorgverzekering te hebben. Je kunt voor dezelfde zorgverzekering kiezen als je ouders, maar vaak is dit niet verstandig. Jongeren hebben andere zorgbehoeftes dan ouderen, waardoor je beter op zoek kunt gaan naar een pakket dat bij jouw lifestyle past.
Wat zijn de gevolgen van een premieachterstand?
Heeft je kind een zorgverzekering afgesloten en loopt hij of zij achter met de premiebetalingen? Dan wordt je kind als wanbetaler beschouwd door de verzekeraar, en er wordt een speciale regeling getroffen. Het is belangrijk om te beseffen dat wanneer je eenmaal als wanbetaler bent aangemerkt door een zorgverzekeraar, je meestal niet meer kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is van groot belang om te voorkomen dat je kind achterstanden oploopt! Lees hier meer over de gevolgen van een premieachterstand.
Wie betaald mijn zorgverzekering?
Vanaf je 18e jaar ben je zelf verantwoordelijk (en verplicht) om een zorgverzekering te hebben. Je ouders kunnen deze betalen, maar veel slimmer is het om zorgtoeslag aan te vragen. Als je weinig of geen inkomsten hebt, krijg je een tegemoetkoming van de regering voor je zorgpremie. Dit kan zelfs meer zijn dan de kosten voor je zorgverzekering. Je verdient er dan geld op! Doe hier de zorgtoeslag proefberekening.
Zijn er kortingen beschikbaar voor studenten?
Ja, sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen of speciale tarieven voor studenten. Zo biedt het Zilveren Kruis een lagere zorgpremie wanneer je onder de 30 jaar bent.
Wat maakt jullie website uniek in het vergelijken van studenten zorgverzekeringen?
Wij bieden gebruiksvriendelijke vergelijktools waar je snel de goedkoopste zorgverzekering kan uitzoeken. Daarnaast bieden we uitgebreide informatie in begrijpbare taal aan die uitleg geeft over alles wat met zorgverzekeringen te maken heeft.
Studenten Zorgvergelijker

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

  • 126,000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Studentenverzekering.nl
  • 17+ Jaar zijn wij specialist in studentenverzekeringen.
  • 42 Verzekeraars vergelijken wij met onze eigen vergelijkers.
  • Vindt de beste Studenten ZorgverzekeringZorgvergelijker 2023

Keurmerk

Studentenverzekering.nl is gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.zorginstituutnederland.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.patientenfederatie.nl
  • www.vektis.nl

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Onze expert op RADIO FUNX

Luister hier het radiofragment

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.