Studenten met tinnitus
Bij maar liefst twee miljoen Nederlanders komt tinnitus voor. Tinnitus (oorsuizen) is de verzamelnaam voor geluiden die iemand in zijn of haar hoofd hoort, zoals zoemen, sissen, fluiten en brommen. De aandoening kan constant, tijdelijk of met tussenpozen aanwezig zijn. Tinnitus heeft verschillende oorzaken, maar in de meeste gevallen is hard geluid de boosdoener. Op festivals wordt helaas regelmatig de maximale geluidsnorm overschreden en steeds meer jongeren onder de 30 worden gediagnostiseerd met tinnitus.
In dit artikel is aandacht besteed aan de mogelijke oorzaken en symptomen van tinnitus. Daarnaast lees je hoe je tinnitus kunt voorkomen en indien nodig behandelen.
Wat is tinnitus?
De ietwat lastige naam voor deze aandoening komt van ‘tinnire’, het Latijnse woord voor rinkelen. Als je geen tinnitus hebt is het moeilijk om je in te leven in iemand die er wel last van heeft. Niet iedereen met tinnitus hoort hetzelfde geluid. Zo kan het bijvoorbeeld een laag brommend geluid zijn, maar ook een krijsende fluit. Daarnaast verschilt de sterkte en de frequentie, constant of met tussenpozen, per persoon.
Sommige personen met een lichte vorm van het oorsuizen hebben er vrijwel geen last van. De aandoening is opzichzelfstaand dan ook geen bedreiging van de gezondheid. Het komt echter geregeld voor dat tinnitus slapeloosheid en een gevoel van machteloosheid en angst veroorzaakt. Het kan een zeer prominente rol in de dagelijkse bezigheden innemen.
Oorzaken van tinnitus
Bij oorsuizen wordt al snel aan te harde muziek gedacht. Dat is logisch omdat veel mensen na een luide avond wel eens in bed hebben gelegen met een piep in de oren. Geluid is echter niet de enige oorzaak van tinnitus. Onderstaand zijn enkele veroorzakers op een rijtje gezet:
- Gehoorbeschadiging door lawaai. Dit kan veroorzaakt zijn door een harde knal, herrie op de werkvloer of muziek via bijvoorbeeld een koptelefoon;
- Oorinfectie, zoals een middenoorontsteking;
- Bloedarmoede;
- Emotionele problemen, zoals stress of depressie;
- Klap tegen het hoofd;
- Hoge bloeddruk;
- Alcohol en tabak;
- Erfelijke factoren;
Gehoorverlies kan er juist voor zorgen dat er meer activiteit in de hersenen ontstaat in plaats van minder.
Hoe kun je tinnitus voorkomen?
Tinnitus is niet onvermijdbaar. Desalniettemin zijn er enkele voorzorgsmaatregelen waardoor het risico op oorsuizen verkleind wordt. De meest vanzelfsprekende is het gebruik van geluidswerende oordopjes. Hiermee worden niet de standaard slaapoordoppen bedoeld, maar specifieke gehoorbescherming waarmee de schadelijke toon uit muziek gefilterd wordt. Het is daarnaast van belang om op minstens twee meter van speakers vandaan te blijven.
Behandeling tinnitus
Tinnitus kun je niet genezen met simpelweg een zalf of het slikken van medicijnen. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de aandoening en hoef je er niet zomaar ‘mee te leren leven’. Het is voor de patiënt in elk geval van belang om na te gaan wat de triggers zijn van het suizen om er controle over te kunnen krijgen. De behandeling heeft een audiologische, medische of psychologische basis. Een mogelijke behandeling is ‘Tinnitus retraining therapy’ waarbij geprobeerd wordt om de hersenen te trainen zodat de pieptoon genegeerd wordt. In sommige gevallen kunnen voedingssupplementen of kalmeermedicatie helpen. Ook een zogenoemde ‘tinnitusmaskeerder’, een apparaatje in het oor, kan oorsuizen terugdringen.
Bij oorsuizen is het van belang om een bezoek te brengen aan de huisarts. De kans bestaat dat je doorverwezen wordt naar de zogenoemde Keel-Neus-Oor-arts (KNO-arts) of een audiologisch centrum voor tinnitusrevalidatie.
Vergoeding behandeling tinnitus
Een consult bij de huisarts of kno-arts wordt vergoed door de zorgverzekering. De specifieke behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de mate van het oorsuizen, maar ook van de patiënt. Niet elke behandeling behoort tot het basiszorgpakket. Er kan sprake zijn van een eigen risico en sommige behandelingen kunnen vergoed worden door een aanvullende verzekering.