Dé studentenverzekering specialist

Dekking vriendendiensten

Als je een vriend helpt, met klussen, verhuizen of iets anders, dan kan het gebeuren dat er iets kapot gaat door jouw schuld. Je stoot bijvoorbeeld een dure vaas om of laat iets vallen met de nodige schade tot gevolg. Wie is er hier aansprakelijk? Jij stoot tenslotte de vaas om, maar je helpt je vriend of vriendin belangeloos en op hun risico. We leggen je hieronder uit hoe aansprakelijkheid bij vriendendiensten werkt en waar je op moet letten.

Wie is aansprakelijk?

Officieel gezien ben je niet aansprakelijk voor schade die je aanbrengt tijdens het verlenen van een vriendendienst. Je helpt die vriend namelijk op eigen risico van diegene. Dat betekent dus dat de schade voor hem of haar is en jouw verzekeraar zal daarom waarschijnlijk niets vergoeden. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Schuldgevoel

Omdat jij degene bent die deze schade veroorzaakt, voel je je natuurlijk schuldig. En waarschijnlijk vind je ook dat je de schade moet vergoeden. Verzekeraars kunnen dit wel begrijpen en daarom zijn er steeds meer verzekeraars die dit soort situaties wel dekken. Hiervoor geldt overigens wel dat jij in dezelfde situatie ook aansprakelijk zou moeten zijn voor de schade indien dit niet tijdens een vriendendienst gebeurd was.

Maximum dekking

Meestal wordt de schade maar tot een bepaald bedrag vergoed en in de meeste gevallen is het bedrag lager dan bij je aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan € 1000 zijn, maar het bedrag kan ook oplopen tot € 25.000. Sommige verzekeraars houden zelfs helemaal geen maximum aan. Het is belangrijk dat je controleert of jouw verzekeringspolis zo’n vriendendienstclausule heeft. Hierin kun je dan precies zien wat jij vergoed kan krijgen in zo’n situatie.

Spullen lenen van je vrienden

Ook handig om te weten: als je van een vriend of buurman spullen leent, bijvoorbeeld een (boor)machine, klustrap of bouwlamp, kan deze kapotgaan als deze in jouw bezit is. Dit wordt ‘opzicht’ genoemd; het in jouw bezit zijn van een voorwerp van een ander. Als het jouw schuld is dat het voorwerp kapot ging, dan wil je deze schade natuurlijk aan je vriend vergoeden.

Dit soort schade valt echter niet standaard onder je aansprakelijkheidsverzekering. Soms ben je hiervoor wel verzekerd, maar ook dit ligt aan je polis. Controleer deze dus om te zien of jij gedekt bent voor schade aan geleende spullen.

Opzichtclausule

Tegenwoordig hebben alle verzekeraars echter een ‘opzichtclausule’. Hieronder valt schade die jij veroorzaakt aan andermans spullen wanneer deze in jouw bezit zijn. De vergoedingen lopen doorgaans uiteen van € 5.000 tot € 25.000.

Niet gedekt

Items die je hebt gehuurd, die onrechtmatig verkregen (gestolen) zijn, die je voor je werk bezit of waar je een abonnement voor hebt (denk aan bibliotheekboeken), evenals motoren, boten, caravans en luchtvaartuigen, vallen buiten de dekking. Maar ook geld, pinpassen en creditcards vallen niet onder de dekking.

Vind je deze informatie nuttig?