Energie regelen
Als je op kamers gaat moet je in sommige gevallen ook een energiecontract regelen. Soms zit dit al in de huurprijs inbegrepen, maar het kan zijn dat je zelf een contract moet afsluiten met een energieleverancier. Zorg dat je dit minimaal twee weken voor je je nieuwe plekje gaat betrekken hebt geregeld. Dan ben je er zeker van dat je de lichten aan kunt doen in je huis. Ben je het vergeten, geef dan aan bij je leverancier dat het haast heeft, soms kunnen ze dan nog wat regelen.
Soort energiecontract
Je kunt bij de meeste energieleveranciers kiezen tussen contracten met verschillende looptijden. Je kunt kiezen voor een contract met een vaste looptijd. Dat betekent dat je voor een bepaalde tijd vast zit aan een contract. Vaak kun je kiezen uit een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Je betaalt gedurende die tijd een vast bedrag voor je stroom en gas. Dit is voordelig als verwacht wordt dat de energieprijzen gaan stijgen. Als de prijzen gaan dalen en je zit voor 5 jaar vast aan hetzelfde bedrag, dan kan je fors meer betalen dan nodig is. Als je vaste contract is afgelopen wordt het automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Hier kun je ook vanaf het begin voor kiezen. Dit contract kan door jou tussentijds worden opgezegd. Je betaalt hiervoor een variabel bedrag wat twee keer per jaar kan stijgen of dalen. Het voordeligste is meestal om te kiezen voor een jaarcontract. Zo heb je een vast tarief en na dit jaar is het mogelijk om over te stappen en gebruik te maken van welkomstkorting bij een andere energieleverancier. Met overstappen bespaar je vaak het meeste geld.
Samenstelling energiecontract
De rekening die je krijgt van je energieleverancier bestaat uit vier onderdelen. Ten eerste staat op deze rekening de kosten die je maandelijks betaalt voor je energie. Als je een vast contract hebt, is dit bedrag elke maand hetzelfde. Heb je een tussentijds opzegbaar contract, dan kan dit bedrag dus twee keer per jaar veranderen. Ten tweede betaal je vaste leveringskosten die worden bepaald door de energieleverancier. Ten derde betaal je netbeheerkosten. Je maakt namelijk gebruik van een netwerk van kabels en leidingen, waarvoor je moet betalen. Als laatste betaal je belasting aan de overheid.
Groene of grijze stroom
Je kunt kiezen uit grijze en groene stroom. Groene stroom is beter voor het milieu, en wordt opgewekt door bijvoorbeeld wind of zon. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen en is vervuilend. Denk hierbij aan steenkolen, olie en aardgas. Hiernaast kan je kiezen voor groen gas, wat betekent dat het CO2 gecompenseerd is. Groene energie hoeft niet duurder te zijn dan grijze energie. Doe daarom goed onderzoek voor je kiest voor een energieleverancier. Energieleveranciers zijn verplicht een stroometiket te maken. Hiermee kun je een goede vergelijking maken van de milieuvriendelijkheid van een energieleverancier. Vaak kun je ook kiezen voor groene stroom die volledig is opgewekt in Nederland.
Welke leverancier kies je?
Doe goed onderzoek voordat je een contract aangaat met een energieleverancier. Dit kan je namelijk een hoop geld besparen. Welke leverancier voordelig is, hangt af van je (verwachte) jaargebruik. Als je je jaarverbruik niet weet, kun je daar aan schatting van maken door online je postcode in te vullen en het aantal personen in jouw huishouden. Prijsverschillen bestaan tussen energieleveranciers alleen in de leveringskosten. Ongeveer 35 procent van je energierekening gaat op aan leveringskosten. Deze kosten bestaan uit een variabel en een vast deel. Sommige energieleveranciers hanteren hoge vaste leveringskosten en lage variabele leveringskosten. Het hangt van je verbruik af welke variant voor jou het voordeligst is. Als je veel energie verbruikt, zal het in de meeste gevallen het voordeligst zijn als je kiest voor hoge vaste kosten en lage variabele kosten. Er is ook een verschil tussen enkel en dubbel tarief. Bij sommige leveranciers kan dubbel tarief worden gehanteerd tijdens piekuren. Op het moment dat je overdag veel stroom verbruikt is het voordelig om volledig op enkel tarief afgerekend te worden. Zie je door alle bomen het bos niet meer? Gelukkig zijn er veel websites die voor jou kunnen uitrekenen wat de voordeligste optie is. Je vult dan je gegevens en je wensen in en krijgt daarna een lijst met opties.
Opzeggen contract
Heb je een variabel contract, dan hanteren de meeste energieleveranciers een opzegtermijn van 30 dagen. Heb je een vast contract en zeg je het contract voortijdig op, dan moet je een boete betalen. Soms wordt deze boete deels vergoed door de leverancier waarnaar je overstapt. Zeg je voortijdig op, dan ontvang je ook de welkomstkorting van je oude leverancier niet meer. Na het overstappen ontvang je een eindafrekening van je oude leverancier. Lees deze altijd goed door.