Dekking glasverzekering student
Slecht weer, een ongeval of een inbraak… Glas is fragiel en kan makkelijk kapot. Veel inboedelverzekeraars hanteren speciale regelingen wanneer het om het vergoeden van glas gaat. Er wordt minder vergoed of je moet een speciale glasverzekering afsluiten als aanvulling op de inboedelverzekering. In dit artikel lees je precies wat deze glasverzekering inhoudt en hoe je de beste glasverzekering kiest.
Waarom een glasverzekering?
Bij veel inboedelverzekeraars kun je ervoor kiezen om een aparte glasverzekering af te sluiten bovenop je standaard inboedelverzekering. Hiervoor betaal je meestal een kleine extra premie per maand. Zonder deze glasverzekering worden de kosten voor gebroken glas niet gedekt door je inboedelverzekering, en deze kosten kunnen behoorlijk oplopen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet voor alle inboedelverzekeraars geldt, omdat sommige al standaard glasdekking bieden als onderdeel van de inboedelverzekering.
Dekking glasverzekering
Bij een glasdekking denk je natuurlijk al snel aan je ramen, maar zonder dat je het vaak bewust doorhebt bevindt er zich veel meer glas in je huis dan je denkt. Voorbeelden hiervan zijn zaken als douchecabines, glas in deuren, dakramen en lichtkoepels. Meestal wordt al dit glas gedekt door de glasverzekering.
De dekking geldt zowel voor gebroken glas als andere defecten aan het glas. Zo is bijvoorbeeld ook dubbelglas waarbij stof of water tussen de twee lagen is gekomen verzekerd. Je krijgt een vergoeding voor de kosten of het glas wordt door de verzekeraar vervangen. Ook tijdelijke noodoplossingen vallen onder de dekking. Sommige glasverzekeringen hanteren wel een eigen risico en een maximaal bedrag aan vergoeding, dus houd hier rekening mee.
Uitzonderingen op de dekking
Bijna alle glasverzekeringen hebben een lijst met uitzonderingen. Wat een glasverzekering precies dekt kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Zaken die bij veel verzekeraars als uitzondering op de glasverzekering gelden zijn:
- Bijzonder glas, zoals gebogen glas of glas in lood
- Glasschade in een leegstand pand
- Schade ontstaan tijdens een verbouwing
- Schade ontstaan door slijtage of slecht onderhoud
Premie glasverzekering
Bij het bepalen van de premie van de glasverzekering zal de verzekeraar net als bij de inboedelverzekering naar jouw woonsituatie kijken. Een aantal punten waar op gelet wordt:
- De gezinssamenstelling
- Het woningtype
- Je postcode
- De grootte van de woning
Verder moet je vaak bij het afsluiten eenmalige poliskosten van een paar euro betalen. Heb je meerdere verzekeringen bij de verzekeraar lopen? Dan krijg je soms pakketkorting op de volgende verzekering die je afsluit.
Aanbieders vergelijken
Er zijn veel verschillen tussen de aanbieders van glasverzekeringen en wanneer je een glasverzekering wilt afsluiten raden wij je ook aan om verschillende aanbieders te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de hoogte van de premie, maar ook op de prijs-kwaliteitsverhouding. Zo bieden niet alle verzekeraars een dekking voor speciaal glas zoals glas in lood en zijn sommige polissen aan een maximum uitkeringsbedrag van enkele honderden euro’s gebonden. Meestal sluit je de glasverzekering af in combinatie met een inboedelverzekering.
Aansprakelijkheid en glasschade
Soms valt glasschade onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Dit is het geval wanneer een persoon aansprakelijk is voor de glasschade, bijvoorbeeld wanneer jouw dakpan door het raam van de buren valt of wanneer de buurjongen een bal door jouw voorruit schopt. Het dient wel een ongelukje te zijn en geen opzet. In die gevallen kun je de glasschade claimen op de aansprakelijkheidsverzekering in plaats van op de inboedelverzekering.