Verschil zorgverzekering en reisverzekering

Dubbel verzekerd?

Een terechte vraag: waarom zou je eigenlijk een reisverzekering moeten afsluiten? Via de zorgverzekering ben je immers, rekening houdend met het eigen risico, toch ook gedekt voor o.a. medische kosten? Het kan inderdaad met het afsluiten van een reisverzekering zo zijn dat je dubbel verzekerd bent en dat is zonde. Anderzijds kan de reisverzekering wel degelijk voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Verschil tussen de basisverzekering en een reisverzekering

Stel, je hebt alleen een basisverzekering en je belandt op een wintersportvakantie op de spoedeisende hulp. De basisverzekering vergoedt dan jouw behandeling volgens de Nederlandse tarieven. Er zijn echter genoeg landen waar de medische zorg duurder is dan in Nederland, dus dan zou je zelf voor die extra kosten moeten opdraaien. Met een reisverzekering ben je verzekerd voor zaken waar je normaal niet of niet voldoende voor gedekt bent.

Tip: Let dus goed op dat je daadwerkelijk een reisverzekering kiest, die een dekking heeft voor medische kosten in het buitenland, want juist die kunnen flink oplopen.

Nog een tip: Een van de belangrijkste redenen waarom een basisverzekering soms niet voldoende biedt op reis, is omdat kosten voor bijvoorbeeld een vervroegde terugreis nergens anders dan met de reisverzekering gedekt zijn. En juist in noodsituaties wil je kunnen terugvallen op zekerheid.

Twee opties voor als je basisverzekering niet voldoende biedt

Als je goed verzekerd op reis wil gaan en er niet op vertrouwd dat de basisverzekering genoeg biedt (met name medische kosten kunnen dan dus behoorlijk uit de hand lopen) zijn er twee opties. Je kunt kiezen voor een reisverzekering maar ook voor een zorgverzekering met aanvullende buitenlanddekking.

Wat is verzekerd in de reisverzekering?

De reisverzekering kan je flink tegemoet komen in medische kosten. Belangrijk echter, is dat je kunt aantonen dat deze medische hulp tijdens je reis is ontstaan en dat medische zorg op dat moment noodzakelijk is. Hetzelfde geldt voor tandheelkundige zorg. Ook worden vaak de vervoerskosten vergoed die je tussen diverse instellingen moet maken. Bagage kun je via je reisverzekering ook goed verzekeren, zoals wanneer je je koffer kwijt raakt of bijvoorbeeld een dure camera bij je hebt.

Wat is niet verzekerd in je reisverzekering?

Een reisverzekering is verbonden aan strenge voorwaarden, dus het is handig je altijd goed in te lezen. Behandelingen, onderzoeken en medicatie die niet zijn voorgeschreven door bevoegde artsen worden bijvoorbeeld niet vergoed. Bepaalde tandheelkundige behandelingen worden ook niet altijd vergoed. Tevens is het slim om bij twijfel altijd eerst met de Europeesche hulplijn te bellen, voor zorg in een privé-kliniek moet je bijvoorbeeld eerst toestemming krijgen voordat dit vergoed kan worden.

Uitbreiding op de reisverzekering

De reisverzekering is op vele manieren uit te breiden. Als jongere is de kans groot dat je een sportieve vakantie wil boeken. De wat meer risicovolle sporten worden niet standaard gedekt. Denk aan onder water- en wintersport. Hulpverlening, opsporings- en reddingskosten behoren hier onder andere toe.

Zorgverzekering met aanvullende dekking

Een andere optie is het afsluiten van een zorgverzekering met een aanvullende buitenlanddekking. Best handig, als je toch al van plan was te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, bijvoorbeeld omdat je vermoedt meerdere fysiotherapie behandelingen nodig te hebben. Het is dan praktisch je zorgverzekering meteen op je vakantie aan te passen. In dit geval zijn er twee uitbreidingen mogelijk, een Europa-dekking en een Werelddekking.

Voordat je dit overweegt, is het belangrijk om te weten dat je deze dekkingen in je zorgverzekering alleen kunt aanpassen in het zorgseizoen (de laatste zes weken van het jaar.) Hoewel je bepaalde wijzigingen wel als het ware ‘aan’ of juist ‘uit’ kunt zetten gedurende het jaar bij sommige verzekeringsmaatschappijen.

Zorgverzekering met Europadekking

De term spreekt voor zich, al moet er op gewezen worden dat de Europadekking ruim genomen wordt. Zo vallen Israël, Egypte, Algerije, Marokko, Tunesië en vele andere niet-Europese landen wel gewoon onder de Europadekking.

Zorgverzekering met Werelddekking

Bij de Wereld-dekking geldt dat je verzekerd bent waar je je ook ter wereld bevindt. Niet alles is echter altijd gedekt, denk aan noodhulpverlening, waardoor kosten toch soms heel erg kunnen oplopen. Dit is een kwestie van goed vergelijken en bepalen waar je waarde aan hecht. Uiteraard is de premie voor de Werelddekking iets hoger dan die van de Europa-dekking, maar soms ben je al voor een klein bedrag per dag verzekerd (€ 1,60 bijvoorbeeld) wat tevens flink wat rust met zich mee brengt.

Tip: Stel dat je met de Europa-dekking in een land verblijft en je vanuit daar een excursie wil ondernemen in een nabijgelegen land, dat juist weer onder de Wereld-dekking valt. Problemen kun je voorkomen door goed te kijken naar de voorwaarden van de diverse reis verzekeringsmaatschappijen. Soms ben je namelijk voor een bepaalde tijd (24 of 48 uur) toch met je Europadekking in een ‘Werelddekking land’ gedekt.

Tips bij het afsluiten van een reisverzekering

  • Een reisverzekering hoeft absoluut niet duur te zijn, dus dat is vaak het risico dat je anders zou kunnen lopen wel waard. Let wel op dat de premies tussen reisverzekeringsmaatschappijen zeer uiteen kunnen lopen.
  • Als je de prijzen van reisverzekeringsmaatschappijen vergelijkt, let dan meteen ook goed op de voorwaarden. Wat zijn bijvoorbeeld de maximum vergoedingen als je telefoon of tablet gestolen is?
  • Wanneer er op reis iets gebeurt, is het handig om meteen het alarmnummer van je reisverzekeraar bij de hand te hebben. Sla deze dus vooraf op in je mobiel. Zij weten je precies te vertellen wat je moet doen en waar je recht op hebt. Neem dus ook altijd je zorgpas en je reisverzekeringspolis mee op reis, zodat zij heel specifiek met je mee kunnen denken.
  • Verdiep je in het eigen risico. Sommige reisverzekeraars vergoeden het eigen risico of het vrijwillig eigen risico niet.
  • Een doorlopende reisverzekering is ook een optie, om je zo niet meer druk te hoeven maken om het steeds afsluiten van een aparte reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper wanneer je meerdere dagen per jaar op vakantie gaat (in principe al vanaf 14 dagen.)

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.