Verhuizen verzekering

Als student krijg je vaak te maken met woningnood en je eerste studentenkamer is dan ook vaak een kleine en dure woonruimte. Langzaamaan verhuis je naar mooiere kamers en heb je uiteindelijk een paleisje met gezellige huisgenoten! Maar hoe zit het met de inboedelverzekering tijdens een verhuizing? Blijft deze gewoon geldig op je nieuwe adres? Je leest hier alles over de dekking van de inboedelverzekering tijdens een verhuizing.

Dekking inboedel tijdens verhuizing

Met een inboedelverzekering sluit je een dekking af voor jouw inboedel en verhuizen met de verzekering is dan in principe ook geen probleem. Het is niet jouw specifieke woonadres dat je verzekert.

In de meeste polissen vind je een speciale verhuisclausule. Hierin staat precies aangegeven hoeveel vergoeding je krijgt voor schade aan jouw spullen die tijdens een verhuizing ontstaat. Schade die veroorzaakt wordt door een professioneel verhuisbedrijf wordt niet altijd gedekt, maar valt soms onder de verantwoordelijkheid van dit verhuisbedrijf.

Naast de dekking tijdens het proces van de daadwerkelijke verhuizing hanteren de meeste verzekeraars ook nog een aantal maanden verhuizingsdekking. Je inboedel is dan een maximaal aantal maanden (vaak twee of drie) op twee verschillende adressen verzekerd. Geef wel op tijd je verhuisdatum door, want je bent pas vanaf die datum officieel verzekerd op je nieuwe adres.

Moet ik overstappen?

Ondanks dat je een inboedelverzekering afsluit op jouw inboedel, wordt er door de verzekeraar bij het bepalen van de premie wel gekeken naar jouw woonruimte en met name de locatie. Na een verhuizing kan het dus zo zijn dat je te veel premie betaalt voor jouw nieuwe woning. Het is daarom verstandig om na een verhuizing altijd even opnieuw inboedelverzekeringen te vergelijken, maar dit is niet verplicht. Dit hoeft natuurlijk ook niet meteen, zorg er eerst lekker voor dat je gesetteld bent in je nieuwe huisje!

Wanneer kan ik overstappen?

Houd er rekening mee dat je een inboedelverzekering niet altijd zomaar kunt opzeggen. Wanneer je een inboedelverzekering afsluit ga je akkoord met specifieke polisvoorwaarden. Zo zit je meestal een jaar vast aan de polis en geldt daarna een opzegtermijn van een maand. Een verhuizing maakt geen uitzondering op deze regel en je moet je ook in dat geval dus nog gewoon aan deze voorwaarden houden. Ga je samenwonen en hebben jullie beide een inboedelverzekering? Op de pagina samenwonen lees je handige informatie over hoe je dit aanpakt.

Je huidige inboedelverzekering aanhouden

Het is niet altijd nodig om over te stappen. In veel gevallen, vooral wanneer je binnen een bepaalde stad verhuist, zal je oude inboedelverzekering nog genoeg dekking bieden. Houd er wel rekening mee dat wellicht de waarde van je inboedel is veranderd na de verhuizing. Heb je een nieuwe televisie gekocht, geïnvesteerd in mooie meubels of ben je gaan samenwonen? Dan kan het nodig zijn om de waarde van je inboedel op je huidige inboedelverzekering opnieuw vast te laten leggen. Zo voorkom je onderverzekering voor je nieuwe spullen.

Adreswijziging doorgeven

Je moet je inboedelverzekeraar wel altijd laten weten dat je gaat verhuizen, anders kan de dekking van je verzekering komen te vervallen. Zorg ervoor dat je jouw nieuwe adres in ieder geval binnen twee maanden na de verhuizing doorgegeven hebt en je nieuwe polis helemaal op orde is.

Verhuizen naar een koopwoning

Wellicht houd je de studentenkamers voor gezien en heb je besloten om een appartement of woning te kopen. In principe verandert er ook dan weinig aan je inboedelverzekering, je kunt deze gewoon behouden. Je moet de verandering van je woonsituatie wel aan de inboedelverzekeraar doorgeven. Handig om te weten is dat je als eigenaar van een woning verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten, dit is een verzekering die alle vastzittende spullen (bijvoorbeeld leidingen en kozijnen) verzekert.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.