Stage lopen in Nieuw-Zeeland

Wil jij de prachtige landschappen uit films als The Lord of the Rings en Avatar wel eens in het echt zien? Dan moet je zeker naar Nieuw-Zeeland. Je kunt er bijvoorbeeld je stage doen en ondertussen allerlei fantastische plekken bezoeken. In dit artikel lees je wat je moet weten om een stage in Nieuw-Zeeland te regelen.

Reisverzekering stage in Nieuw-Zeeland

Naast een zorgverzekering is het verstandig een goede reisverzekering af te sluiten. Reguliere doorlopende reisverzekeringen zijn niet altijd de gehele periode geldig als je voor langere tijd weggaat. Een globetrotterverzekering is dan beter geschikt, omdat deze reisverzekering speciaal is ontwikkeld voor mensen die lang in het buitenland verblijven. Deze verzekering kun je afsluiten voor maximaal 24 maanden. Een voordeel is dat je de mogelijkheid hebt om een volledige of aanvullende medische dekking af te sluiten, zodat je altijd goed verzekerd bent tegen ziektekosten. Ook kun je bijvoorbeeld je bagage verzekeren tegen verlies of diefstal.

Populaire bestemmingen

Nieuw-Zeeland bestaat uit het Noordereiland (North Island) en het Zuidereiland (South Island). Op beide eilanden liggen steden waar je een stageplaats kunt zoeken. De hoofdstad is Wellington, maar de grootste stad is Auckland, de enige stad van het land met meer dan 1 miljoen inwoners. Wellington en Auckland liggen allebei op het Noordereiland. De grootste stad op het Zuidereiland is Christchurch. De meeste steden in Nieuw-Zeeland liggen aan de kust en zijn omringd door prachtige natuurgebieden.

Een stage vinden

Om een stage te vinden in Nieuw-Zeeland kun je de hulp inroepen van een stagebureau. Misschien heeft jouw onderwijsinstelling wel een stagebureau met connecties in Nieuw-Zeeland. Er zijn ook externe bureaus die je kunnen helpen met het regelen van je stage. Het voordeel van een stagebureau is dat zij precies weten wat er allemaal geregeld moet worden. Je hoeft dus minder zelf uit te zoeken. Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een stageplek via internet. Misschien kun je zelfs wel je eigen netwerk inzetten en zo een leuke stage vinden.

Benodigde documenten

Je hebt een visum nodig als je wilt stagelopen in Nieuw-Zeeland. Er zijn meerdere visums die mogelijk van toepassing kunnen zijn. Het meest geschikte visum voor een stage is het Working Holiday-visum. Met dit visum mag je maximaal 12 maanden in Nieuw-Zeeland verblijven en mag je er ook werken. Let ook op de geldigheid van je paspoort: je paspoort moet nog drie maanden geldig zijn na vertrek uit Nieuw-Zeeland. Als je een tussenstop maakt in Azië, moet je paspoort zelfs nog zes maanden geldig zijn na vertrek uit Azië.

Zorgverzekering

Een vereiste voor het verkrijgen van een Working Holiday-visum is dat je kunt aantonen dat je bent verzekerd tegen ziektekosten. Het is dus belangrijk om dit goed te regelen. Eerst dien je uit te zoeken of je je Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden. Dit is meestal alleen het geval als je geen of een geringe stagevergoeding krijgt, als je korter dan 12 maanden in Nieuw-Zeeland blijft en je niet ouder bent dan 30 jaar. In andere gevallen bestaat de mogelijkheid dat je Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. Om dit zeker te weten, moet je in elk geval eerst contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij bepalen wat jouw verzekeringsstatus is. Als je je Nederlandse zorgverzekering niet mag behouden, kun je een zorgverzekering zoeken in Nieuw-Zeeland of een alternatieve zorgverzekering afsluiten in Nederland, zoals een globetrotter verzekering.

Financiën

De kosten voor het levensonderhoud in Nieuw-Zeeland zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Dit geldt zowel voor prijzen in winkels en restaurants als voor huurprijzen. Stagevergoedingen zijn in Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk, maar wel mogelijk. Als je blijft ingeschreven bij een Nederlandse universiteit kun je vaak je studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Meer informatie kun je vinden op de website van DUO. Je zou ook nog kunnen uitzoeken of je in aanmerking komt voor een beurs voor studenten die naar het buitenland gaan. Als je visum het toelaat en je stage niet fulltime is, kun je eventueel een bijbaantje nemen naast je stage. Controleer wel eerst of dit gevolgen heeft voor je zorgverzekering.

Huisvesting

Als je weet waar je precies stage gaat lopen, kun je op zoek gaan naar een woning, het liefst in de buurt van je stageadres zodat je niet te veel reistijd hebt. Als je je stage hebt gevonden via een stagebureau, dan kunnen zij je hoogstwaarschijnlijk ook helpen met het zoeken naar een plek om te wonen. Je zult dan waarschijnlijk gaan wonen in een studentenflat of in een appartement dat je met anderen deelt. Het is ook mogelijk om bij een gastgezin te wonen. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar huisvesting, door bijvoorbeeld advertenties te zoeken waarin huisgenoten worden gevraagd. Wees wel op je hoede voor oplichters en maak niet zomaar veel geld over voor woonruimte die je niet eerst hebt kunnen bekijken.

Werkcultuur

Nieuw-Zeelanders zijn vriendelijk en vrij relaxed en dat zie je terug in de werkcultuur. De werkcultuur is minder veeleisend dan in Nederland. Wel werken de mensen in Nieuw-Zeeland vaak langer door dan in Nederland, maar ze werken minder efficiënt. Het sociale aspect van het werk wordt ook als belangrijk gezien. Hierdoor kun je als gestructureerde Nederlander door een Nieuw-Zeelander soms als bot worden ervaren. Probeer je dus gewoon aan te passen aan de Nieuw-Zeelandse flow.

Tips

  • De nationale munt van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar, ook wel de kiwi-dollar genoemd.
  • De Nieuw-Zeelanders zelf worden ook wel Kiwi’s genoemd.
  • Net als in Australië rijdt men in Nieuw-Zeeland links.
  • De twee officiële talen van Nieuw-Zeeland zijn het Engels en het Maori. De Maori’s woonden in Nieuw-Zeeland toen de Europeanen er voor het eerst arriveerden in de 17e eeuw, maar ze waren waarschijnlijk niet de oorspronkelijke bewoners. Er wonen nog steeds Maori’s in Nieuw-Zeeland. Als je in Nieuw-Zeeland bent is het leuk om kennis te maken met de Maori-cultuur.
  • Het Zuidereiland is groter dan het Noordereiland, maar er wonen minder mensen. Dat komt omdat een groot deel van het Zuidereiland uit gebergte bestaat, de Nieuw-Zeelandse Alpen.
  • Op het Noordereiland staan twee actieve vulkanen. Ook komen er in Nieuw-Zeeland soms aardbevingen voor.
  • Het weer in Nieuw-Zeeland is erg veranderlijk en kan opeens omslaan. Als je eropuit gaat in de natuur is het verstandig om genoeg water en voedsel bij je te hebben. Ook is het aan te raden om warme en waterdichte kleding aan te trekken of mee te nemen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.