Loonstrook

Je bent begonnen met je bijbaan en hebt je eerste loon ontvangen. Het is dan slim om ook naar je loonstrook te vragen. Maar hoe lees je zo’n loonstrook?

Het is verleidelijk om te denken dat het allemaal wel klopt en hem snel weer weg te leggen. In dit artikel leggen wij uit wat er allemaal op je loonstrook staat. Zo begrijp je hoe jouw salaris is opgebouwd en kun je controleren of het klopt.

Wat is een loonstrook?

Er zijn vele namen voor het papiertje vol cijfers: salarisstrook, loonstrook of salarisspecificatie. De functie blijft hetzelfde: je loonstrook toont jou precies hoeveel je hebt verdiend. Het is dus een heel belangrijk papiertje!

Afhankelijk van je werkgever ontvang je deze wekelijks of maandelijks. Vaak digitaal, maar bij sommige werkgevers nog steeds op papier. Op je loonstrook vind je jouw brutoloon en nettoloon, vakantiedagen en toeslagen die je betaalt aan de Belastingdienst.

Basisinformatie op je loonstrook

Een loonstrook ziet er bij iedere organisatie anders uit. Toch hebben loonstroken veel overeenkomsten. Iedere loonstrook bestaat uit algemene gegevens, de berekening van het salaris en reserveringen.

De algemene gegevens

Bovenaan je loonstrook staan meestal de volgende dingen:

  • Loonspecificatie: de periode waarover je betaald krijgt.
  • Jouw gegevens: naam, geboortedatum, adres, werknemersnummer en rekeningnummer. Controleer bij de eerste loonstrook goed of deze gegevens kloppen. Wel zo fijn als jij het salaris voor de juiste leeftijd krijgt, toch?
  • Uren: het aantal uur dat je per week of per maand werkt;
  • Minimumloon: dit is het loon dat je minimaal, volgens de wet, uitbetaald moet krijgen. Vaak staat hier een bedrag op basis van een werkweek van veertig uur.
  • Het uurloon: misschien staat er geen minimumloon, maar alleen een uurloon. Kijk hiernaar om te controleren of aan jou voldoende geld is uitbetaald.
  • Loonheffingskorting: heb je bij het tekenen van je contract het loonheffingsformulier ingevuld? Hier zie je terug of je loonheffingskorting ontvangt. Er staat ‘ja’ of ‘nee’, afhankelijk van wat jij hebt gekozen.
  • Bijzondere regeling: heb je recht op een bijzondere regeling? Dan staat hier ‘ja’, en anders ‘nee’.
  • Vakantietoeslag: het percentage vakantietoeslag is afhankelijk van je cao.

Opbouw van je salaris

In het midden van de loonstrook vind je de gegevens over je daadwerkelijke loon. Hier vind je:

  • Gewerkte uren: het aantal uur dat je deze periode hebt gewerkt. Controleer goed of dit klopt, want over dit aantal uren krijg je het loon uitbetaald.
  • Toeslagen: werkte je bijzondere uren? Bijvoorbeeld ‘s avonds laat, ‘s nachts, of op een feestdag? Dan krijg je vaak een toeslag uitbetaald en deze vind je hier terug.
  • Brutoloon: brutoloon is het salaris voor de belastingaftrek.
  • Pensioenpremie: Als je pensioen opbouwt vind je hier de pensioenpremie. Dit is jouw spaarpotje voor later.
  • WGA-premie: je werkgever betaalt voor jou een WGA-premie (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en een deel daarvan wordt op je loon ingehouden. Deze premie zorgt ervoor dat je een uitkering hebt als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt.
  • Reiskostenvergoeding: Een vergoeding voor alle reiskosten die je hebt gemaakt voor het werk.
  • Loonheffing: het bedrag dat naar de belastingdienst gaat.
  • Nettoloon: je salaris nadat de belastingen zijn afgetrokken.

Het eindbedrag

De gegevens onderaan je loonstrook zijn:

  • Betaald op: hier staat dan eindelijk het bedrag waar het om gaat. Dit bedrag krijg jij overgemaakt op je bankrekening. Het bestaat uit je nettoloon en bijvoorbeeld je reiskostenvergoeding. Ook andere vergoedingen en declaraties worden hierbij opgeteld.
  • Bruto opgebouwde reserveringen: Helemaal onderaan vind je de reserveringen die je hebt opgebouwd. Dit zijn je vakantie-uren en vakantiedagen.

We hebben nu gekeken naar de hele loonstrook. Een aantal begrippen vragen wat meer aandacht. Hieronder gaan we nog in op het verschil tussen bruto en netto, de afkortingen en de loonheffingen.

Bruto/netto salaris

Je brutoloon en nettoloon verschillen van elkaar. Het brutoloon is je salaris voordat er belastingen afgetrokken zijn. Kortom:

Je brutoloon is het loon zoals het is vastgelegd in je contract of cao en je nettoloon is het loon dat je ontvangt op je bankrekening. Je brutoloon vind je bovenin je loonstrook. Toeslagen zoals overwerktoeslagen of feestdagentoeslagen telt je werkgever op bij je brutoloon. Vervolgens gaan de loonbelasting en premies ervan af. Wat overblijft is je nettoloon.

Afkortingen

Op je loonstrook staan niet alleen veel cijfers, maar ook allerlei moeilijke afkortingen. Je loonstrook ontcijferen is nog een hele klus. Hier leggen we een aantal afkortingen uit:

  • WGA: werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten;
  • (Bijdrage) ZWV: Dit is de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet die je betaalt aan de Belastingdienst;
  • OP: ouderdomspensioen;
  • Wg: werkgever;
  • Wn: werknemer;
  • WW: werkloosheidswet;
  • SVW: sociale verzekeringswet;
  • SV: sociale verzekeringen;
  • BT: bijzonder tarief;
  • NT: normaal tarief;
  • LH: loonheffingen;

Loonheffingen

Op je loonstrook staat in welke loonheffingstabel je valt. Er zijn twee verschillende soorten: wit en groen. Als je in loondienst werkt, zal de loonheffingstabel wit zijn. Als je bijvoorbeeld inkomen uit een uitkering hebt is de loonheffingstabel groen.

Loonheffingskorting

Loonheffingskorting is een korting die je kunt aanvragen voor één werkgever. Je krijgt dan korting op het bedrag dat je aan loonbelasting en sociale premies betaalt. Zo hou je meer loon over. Let hierbij wel op: je kunt de loonheffingskorting maar bij één werkgever aanvragen. Als je meerdere bijbanen hebt is het handig om de loonheffingskorting aan te zetten bij de werkgever waarbij je het meeste verdient. Je kunt op de loonstrook terugvinden of je loonheffingskorting hebt. Er staat dan bij LH-korting JA.

Ben je vergeten om de loonheffingskorting aan te vragen? Geen paniek! Je krijgt het geld dan wat later terug, dit wordt namelijk verrekend bij je eerstvolgende belastingaangifte.

Vakantiedagen en vakantietoeslag

Het is natuurlijk niet gezond om altijd te werken. Als je werkt heb je daarom recht op twee dingen: vakantiedagen en vakantiegeld. Vakantiegeld bouw je op vanuit je brutoloon. Het vakantiegeld bedraagt 8% en wordt meestal in mei uitbetaald. Als je op oproepbasis werkt, wordt het vakantiegeld bij je maandelijkse salaris betaald.

Je hebt recht op vakantiedagen, en hoeveel dit er zijn vind je op je loonstrook. Het minimale aantal vakantiedagen bedraagt 4 keer het aantal uren dat je werkt per week. Werk je bijvoorbeeld met een contract van 8 uur per week, dan heb je recht op 32 uur vakantie per jaar. Deze vakantie uren worden dan gewoon uitbetaald.

Als je op oproepbasis werkt, worden je vakantiedagen vaak omgezet naar geld en uitbetaald bij je loon.

Controleer regelmatig je loonstrook

Foutjes worden makkelijk gemaakt. Overuren zijn niet goed verwerkt of je reiskostenvergoeding klopt niet. Controleer daarom altijd goed je loonstrook en geef het direct door als er iets niet klopt.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.