Dekking huisdieren

Het is erg handig (en verstandig) om je te verzekeren voor het gedrag van je huisdier. Het zijn levende wezens met een eigen wil en daarom onvoorspelbaar. Ze kunnen niet alleen materiële schade aanrichten, maar ook lichamelijke. En met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hier allebei meteen voor verzekerd. De kosten kunnen erg hoog worden als je hond iemand bijt of zomaar de weg oploopt met alle gevolgen van dien. Hoe werkt aansprakelijkheid bij dieren?

Risicoaansprakelijkheid

Als je een huisdier hebt, is een aansprakelijkheidsverzekering des te belangrijker voor jou. Want deze dekt de schade die kleine Bobbie al kwispelend met zijn staart onbedoeld aanricht. Voor de wet ben jij als houder, bezitter of eigenaar verantwoordelijk voor alles dat je huisdieren doen, want wettelijk gezien zijn dieren ‘zaken’.

Zelfs als je niets kunt doen aan de schade die je huisdier aanricht, ben jij hiervoor verantwoordelijk. Dit wordt officieel ‘risicoaansprakelijkheid’ genoemd. Overigens is het zo dat, als de eigenaar van een dier jonger is dan 14 jaar, de ouders of voogd deze verantwoordelijkheid automatisch overnemen.

Wanneer je huisdier niet in je macht is

Deze risicoaansprakelijkheid is nog steeds geldig als jouw huisdier wegloopt. En als jouw hond iemand verwond terwijl deze op dat moment niet in jouw aanwezigheid was, moet de vraag gesteld worden of je zijn gedrag bewust zou hebben toegelaten wanneer ‘ie wel in jouw aanwezigheid (macht) was.

Denk bijvoorbeeld aan een inbreker wanneer je niet thuis bent en jouw hond richt lichamelijke schade aan. Kun je met zekerheid zeggen dat je het gedrag niet zou hebben toegelaten, dan ben je ook niet aansprakelijk.

Wat wel onder de dekking valt

Wat je moet weten is dat er alleen acties aansprakelijk te stellen zijn die voortkomen uit de eigen activiteit van het dier (bepalend hiervoor is dat de actie voortkomt uit de eigen energie van het dier en uit zijn onberekenbare karakter).

Zodra het dier handelt wanneer het volledig in jouw macht is (dus wanneer het doet wat jij het vertelt te doen) is er geen sprake van eigen energie van het dier en is het dier meer een ‘instrument’. Dan ben je dus niet gedekt. En je moet als particulier eigenaar van het dier zijn. Je mag geen zakelijk belang met het dier hebben, anders ben je niet gedekt.

Dieren

Deze dekking geldt overigens niet alleen voor honden en katten, maar bijvoorbeeld ook voor kleinvee dat je houdt voor je plezier (denk aan paarden, varkens, schapen). Als je dieren houdt met een zakelijk belang, zul je deze extra moeten dekken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een boerderij of manege hebt. Overigens moet het dier een eigenaar hebben. Wilde dieren vallen dus niet onder de dekking.

Wie heeft er precies schuld?

Het is vaak erg moeilijk te zeggen wie er nu echt schuld heeft als er dieren bij een schadegeval betrokken zijn. Er wordt dan vaak ook nog gekeken of de andere partij, het slachtoffer, ook schuld heeft. Het is namelijk erg makkelijk om een dier uit te dagen, aangezien dieren al snel ergens op reageren.

Schuld derde partij

Als in jouw geval de andere partij ook schuld heeft doordat zij het dier plaagden of uitlokten, is er geen sprake meer van een eigen gedraging van het dier. Dan zal de situatie voor jou versoepeld worden en wordt er een percentage bepaald waarvoor het slachtoffer aansprakelijk te stellen is. Dit percentage wordt van de door jou te betalen schadevergoeding afgetrokken, waardoor er dus een deel voor de eigen rekening van het slachtoffer komt.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.