CZ logo

Zorgverzekeraar CZ

Zorgverzekeraar CZ (Centraal Ziekenfonds) maakt onderdeel uit van de CZ Groep, opgericht in 1930 in Tilburg. Vandaag de dag is CZ één van de drie grootste Nederlandse zorgverzekeraars met in totaal 3,4 miljoen klanten en een omzet van ongeveer €7 miljard per jaar. De fusie met de Delta Lloyd Groep in 2009 heeft ervoor gezorgd dat de verzekeraar in één klap 3,3 miljoen verzekerden rijk was. Onder de CZ Groep valt niet alleen zorgverzekeraar CZ, ook de labels OHRA en Delta Lloyd bieden verzekeringen aan.

CZ pakketmodule 2024

Direct naar CZ

Zorgverzekeraar CZ

CZ zorgverzekering zorgpremie overzicht
Jaar Combinatie Natura Natura (select)
2024 €159,00 €145,85 €143,00
2023 €149,00 €138,25 €131,90
2022 €145,25 €134,50 €126,75
2021 €138,50 €129,60 €123,10
2020 €127,45 €120,95 €114,95
2019 €131,65 €124,80 €120,45
2018 €122,60 €116,25 €112,15
2017 €119,05 €112,85 €108,90
2016 €110,70 €104,95 €101,30
2015 €106,00 €100,50 €97,00
2014 €101,20 €95,90 €92,55
2013 €109,80 €105,60 €101,90
2012 €110,30 €107,80
2011 €107,00 €104,50
* Bovenstaande zorgpremies zijn op basis van het verplicht eigen risico.

Plus- en minpunten CZ zorgverzekering

add_circle_outline Je kiest zelf voor de gewenste keuzevrijheid uit zorgverleners via de aangeboden budget-, natura- of restitutiepolis
add_circle_outline CZ heeft een speciaal jongerenpakket. Verder heb je zeer ruime keuze uit verschillende aanvullende verzekeringspakketten die aansluiten op verschillende zorgwensen en doelgroepen
add_circle_outline Extra korting op je premie als je deze in één keer voor een heel jaar betaalt
add_circle_outline Op gemakkelijke wijze je declaraties online, via de app of post indienen
add_circle_outline Zorgadvies en begeleiding via het CZ zorgteam en wachtlijstbemiddeling
add_circle_outline Je kan het eigen risico via een betalingsregeling gespreid terug betalen.

remove_circle_outline De premies van de basiszorgverzekeringen van CZ zijn, in verhouding tot andere zorgverzekeraars, gemiddeld tot hoog
remove_circle_outline Bij de budgetpolis ‘Zorgbewustpolis’ heb je slechts de keuze uit twee eigen risico bedragen.

Basisverzekeringen van CZ

De zorgverzekering van CZ kent drie verschillende basisverzekeringen, die de belangrijkste zorg voor je vergoeden. Denk daarbij aan: bezoek aan de huisarts of aan het ziekenhuis, vervoer per ambulance, verloskunde, kraamzorg, medicijnen en hulpmiddelen, diëtetiek en logopedie.

Zowel bij de naturaverzekering als bij de restitutieverzekering gaan kosten die je bij de gecontracteerde zorgverleners maakt, rechtstreeks naar CZ. Voorschieten is dus niet nodig. Handig voor in het geval je als student wat krap bij kas zit. Daarbij krijg je de zorg bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed.

Let op: je betaalt wel eerst altijd vanuit je eigen risico. In 2024 betreft het verplicht eigen risico €385,-.

CZ kent de volgende basisverzekeringen:

  • ’Zorgbewustpolis’ – Natura basisverzekering: Bij deze polis geldt dat 100% van de zorg vergoed wordt die je bij zorgverleners afneemt die een contract met CZ hebben. Bij zorgverleners zonder contract betreft dit 70% van het tarief dat afgesproken is met gecontracteerde zorgverleners. Bij deze variant van de basisverzekering gaat alles online, dit betekent dat alles snel en gemakkelijk te regelen valt voor jou als student.
  • ‘Zorg-op-Maat polis’- Natura basisverzekering: Bij deze polis geldt dat 100% van de zorg vergoed wordt die je afneemt bij gecontracteerde zorgverleners. Bij zorgverleners zonder contract betreft dit 75% van het tarief dat afgesproken is met gecontracteerde zorgverleners. Bij deze variant kun je zelf kiezen of je alles graag online of per post wilt ontvangen en regelen.
  • ‘Zorgkeuzepolis’ – Restitutie basisverzekering: Deze polis is de duurste basisverzekering van CZ, maar dit betekent wel dat je 100% vergoed krijgt bij zorgverleners met contract èn ook 100% bij zorgverleners zonder contract. Echter, het bedrag dat de zorgverlener rekent, moet dan wel redelijk zijn. Ook bij deze variant kun je kiezen of je online of per post contact hebt met CZ.

Aanvullende verzekeringen

De CZ zorgverzekering richt zich zoals eerder benoemd op diverse leeftijdsgroepen. De aanvullende zorgverzekeringen die zij bieden zijn hier dus op ingericht. Zo bestaat er een pakket speciaal voor gezinnen. Voor jou is het natuurlijk vooral interessant om te weten wat CZ dan speciaal voor jongeren te bieden heeft. Bij de aanvullende verzekering voor jongeren is er bijvoorbeeld sprake van 100% vergoeding op het gebied van tandartscontroles. Ook spoedeisende hulp bij de tandarts in het buitenland wordt dan voor 275 euro vergoed. Verder kun je voor 100 euro vergoeding per 2 jaar krijgen op brillen en contactlenzen. Voor jongeren is er ook speciaal de vergoeding van 200 euro per jaar aan anticonceptie en 50 gratis condooms per jaar. Ook alternatieve geneeswijze wordt tot 200 euro per jaar vergoed. Beweegprogramma’s worden tot 350 euro per 3 jaar vergoed.

Let op dat de premie die je betaalt als jongere voor een dergelijk pakket, afhankelijk is van je leeftijd. Zodra je bijvoorbeeld de 30 jaar gepasseerd bent, ga je per maand meer betalen.

Aanvullende tandartsverzekering

Bij CZ is het ook mogelijk om twee verschillende soorten tandartsverzekeringen af te sluiten. De variant Tandarts biedt een maximale vergoeding van €450 per jaar, waarbij controles 100% vergoed worden en overige behandelingen tot 75%.

Een uitgebreidere tandartsverzekering is ook mogelijk. Deze variant biedt een maximale vergoeding van €1.150 per jaar. Ook hier geldt dat controles voor 100% vergoed worden en overige behandelingen tot 75%.

Alertheid blijft geboden bij wat je precies wel en niet vergoed krijgt. Een uitgebreide tandartsverzekering betekent namelijk niet dat alles dat met je gebit te maken heeft ook vergoed wordt. Keuringsrapporten of cosmetische behandelingen zoals het bleken van de tanden zijn bijvoorbeeld niet inclusief.

Korting voor studenten

Als CZ-verzekerde kun je profiteren van bepaalde kortingen. Ga je op reis, dan is het bijvoorbeeld goed om te weten dat je tot zo’n 15% korting kan verkrijgen op thuisvaccinaties. Dit betreft namelijk een groot gedeelte van de meest toegediende vaccinaties. Denk aan rabiës, gele koorts, Hepatitis A, Hepatitis B. Laat voordat je op consult komt weten dat je bij CZ verzekerd bent.

Ga je een dag naar de sauna, weet dan ook dat je bij veel wellness-centra korting krijgt door aan te tonen dat je verzekerd bent bij CZ. Kijk dus altijd vooraf even welke kortingen er gelden als CZ-lid.

Mijn CZ

Als CZ-verzekerde heb je vanaf 16 jaar toegang tot Mijn CZ, nadat je inlogt met je DigiD. Hier kun je gemakkelijk je polis raadplegen, een nota indienen, je verzekeringen bekijken, je gegevens wijzigen, een betalingsregeling afsluiten en je maximale vergoedingen bekijken.

Inloggen bij CZ

Wil je inloggen bij CZ? Hier vind je de link waarmee klanten kunnen inloggen op hun persoonlijke omgeving bij CZ.

De CZ-declareren app

Het indienen van een nota kan echter nog makkelijker. CZ heeft een speciale app die het snel en makkelijk maakt om je nota in te dienen. Je doorloopt het proces in een paar simpele stappen. Je neemt een foto van de nota met de camerafunctie of je upload een foto, welke meteen wordt ingelezen. Zodra je akkoord klikt, wordt de foto direct verzonden. Er komt meteen een datum in beeld waarop je de vergoeding mag verwachten op je rekening. Mochten bepaalde zaken voor CZ nog niet duidelijk zijn, dan nemen ze contact met je op.

CZ is goed bereikbaar

CZ is op vele manieren bereikbaar, uiteraard via de telefoon maar ook de live chat is een mogelijkheid. Tevens is de zorgverzekering actief op Facebook en op Twitter. CZ probeert mails binnen 2 werkdagen te beantwoorden en ook whatsapp is een mogelijkheid. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan één van de 18 service kantoren die CZ heeft, om zo je vragen persoonlijk te kunnen stellen. Ook zijn er diverse mobiele locaties beschikbaar, waar je langs kunt gaan.

Op de website van Patiëntenfederatie Nederland – ZorgkaartNederland.nl – krijgt zorgverzekeraar CZ van 684 klanten een gemiddelde beoordeling van een 8.2

Bijzonderheden

Zorgverzekeraar CZ maakt gebruik van een online platform genaamd Mijn CZ. Via dit platform kan je als verzekerde al je verzekeringszaken online regelen. Zo kan je onder meer je polis bekijken, zorgnota’s indienen, bepaalde vergoedingen checken, eventueel persoonlijke gegevens wijzigen en betalingsregelingen aanvragen. Via de Zorgservice en Zorgvinder van CZ kan je in je eigen omgeving zorgverleners zoeken waar CZ afspraken mee heeft gemaakt. Ook kan je via de Zorgservice toestemming voor bepaalde zorgvormen aanvragen.

Ben je op zoek naar extra zorgadvies- of begeleiding specifiek voor jouw situatie? CZ biedt op de website Zorgadvies, onder meer via het CZ Zorgteam. Ook worden diverse ziekten en aandoeningen uitgebreid besproken en kan contact worden gezocht met online coaches voor persoonlijk advies. CZ helpt je tot slot bijvoorbeeld ook bij wachtlijstbemiddeling.

CZ logo
Informatie en contact
E-mail Contactformulier website
Post Postbus 90152, 5000 LD, Tilburg
Facebook https://www.facebook.com/ZorgverzekeraarCZ
Twitter https://twitter.com/cz_nl

Direct naar CZ

Alle studenten zorgverzekeringen vergelijken? Vergelijk op eigen risico en keuze vrijheid en alle aanvullende zorgverzekeringen. Check hier onze Studenten Zorgvergelijker

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.CZ.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorgkaartnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.