Dé studentenverzekering specialist

Basisdekking scooterverzekering

Aan scooter rijden kleven veel voordelen. Je vermijdt vertraging als gevolg van bladeren op de treinrails, hebt geen last van urenlange files op de snelweg en kunt je toch snel verplaatsen. Daarnaast mag je vanaf je 16e een scooterrijbewijs halen, terwijl het pas vanaf je 18e verjaardag legaal is om individueel in de auto te stappen (mits je een autorijbewijs hebt natuurlijk!). Het is dan ook best logisch dat, vooral wanneer de afstand tussen huis, school en/of werk relatief groot is, voornamelijk veel jongeren een scooter bezitten.
Zelfs wanneer je je eigen voertuig door en door kent, zit een ongeluk in een klein hoekje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een botsing met een auto welke plotseling uit parkeert. Maar ook aan lichamelijke en/of materiële schade die jij veroorzaakt bij een ander. Het afsluiten van een scooterverzekering kan deze kosten gedeeltelijk of zelfs geheel dekken. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de standaard scooterverzekering en toegelicht wat er wel en niet vergoed wordt.

Verschillende soorten scooterverzekeringen

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten verzekeringen, waarvan de eerste wettelijk verplicht en de andere twee als mogelijke aanvullingen worden gezien. Dit artikel gaat enkel over de verplichte basisdekking. Informatie over de aanvullende dekkingen kun je in dit artikel lezen. Denk hierbij aan diefstal en het dekken van schade aan je eigen scooter bij een ongeval door jouw schuld.

WA verzekering

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA verzekering is de minimale scooterverzekering en denkt de schade die je bij anderen veroorzaakt. Degene op wiens naam het voertuig staat is verplicht de WA verzekering af te sluiten. Dus ook wanneer je er zelf niet op rijdt. Bijkomend voordeel: heb jij materiële of lichamelijke schade door de schuld van een andere scooterbestuurder? Dan worden deze kosten dus gedekt door andermans verzekering.

Tegenwoordig wordt een WA verzekering in de meeste gevallen online afgesloten. Liever niet online? Vraag dan een formulier aan bij de desbetreffende verzekeraar of maak een (telefonische) afspraak. Wat wordt er vergoed vanuit de basisdekking scooterverzekering? De dekking van de Wettelijke Aansprakelijkheid gaat over het vergoeden van de schade die jij bij iemand anders veroorzaakt. Denk hierbij aan de kosten die je veroorzaakt door een aanrijding met je scooter, maar ook schade veroorzaakt doordat er bijvoorbeeld lading van de scooter afvalt.

Wat wordt er niet vergoed vanuit de basisdekking scooterverzekering?

De naam zegt het al, je bent met een basis scooterverzekering enkel verzekerd voor de basis. Bij het merendeel van de situaties ben je als scooterbestuurder dan ook niet verzekerd.

Onderstaand wordt een opsomming gegeven van enkele situaties waarvoor je geen vergoeding zult ontvangen:
Je hebt zelf of je scooter heeft schade door een ongeluk veroorzaakt binnen jouw schuld;

  • Je scooter wordt vernield
  • Je scooter wordt gestolen
  • Je glijdt uit met de scooter
  • De schade aan iemand anders die op je scooter rijdt.

Vind je deze informatie nuttig?