Ongeluk in het buitenland?

Ben jij reislustig? Misschien moet je wel voor een stage of studie een aantal maanden naar het buitenland of ben je regelmatig op reis. Of je houdt er gewoon van om veel op vakantie te gaan naar het buitenland. Ook in het buitenland kun je in het ziekenhuis belanden of een zonnesteek oplopen. Op deze pagina lees je wat je moet doen als student bij een ongeluk in het buitenland.

Stappen om te ondernemen:

Over het algemeen is in het buitenland alles anders geregeld dan in Nederland. Wanneer je dus een ongeval krijgt zul je anders moeten handelen dan wanneer je dit in Nederland zou doen.

Stel je bent op vakantie met je vrienden en jullie huren een scooter. Op een gegeven moment komen jullie terecht op een wegdek dat veel gaten bevat. Je scooter gaat onderuit en deze belandt bovenop jouw rechterenkel. Je voelt dat je enkelband gescheurd is en moet naar het ziekenhuis. Wat te doen? De stappen die je kunt ondernemen staan hieronder beschreven.

Alarmcentrale

Mocht je een zonnesteek hebben opgelopen, je enkelbanden gescheurd of vergiftigd door het drinken van een verkeerd drankje dan moet je dus naar het ziekenhuis.

Heb je een reisverzekering? Dan kan je gebruik maken van de alarmcentrale van je reisverzekering. Deze neemt de volgende taken op zich:

  • De reisverzekeraar betaalt je ziekenhuisrekeningen
  • Overlegt met de arts die je behandelt in het buitenland hoe de medische situatie ervoor staat
  • Zorgt ervoor dat je eerder naar Nederland terug kunt komen
  • Houdt de achterban in Nederland op de hoogte van je situatie

Ambassade

Wanneer je in het ziekenhuis terecht komt moet je dit melden aan de Nederlandse ambassade of consulaat. Deze nemen dan contact op met dit ziekenhuis zodat ze weten wat er aan de hand is. Ook kunnen zij een tolk voor je regelen wanneer je in een land bent waar je taal niet van spreekt. Daarnaast zul je je huisarts in Nederland en je reisverzekeraar moeten informeren. Mocht er in het land waar je bent geen Nederlandse ambassade zijn dan kun je contact opnemen met een EU-land waar wel een Nederlandse ambassade zit. Je hoeft niet altijd contact op te nemen met de Nederlandse ambassade. Dit geldt meestal voor landen buiten de EU en voor zwaardere ongelukken.

Neem de volgende documenten mee op vakantie

Het is belangrijk dat je tijdens je vakantie naar het buitenland of wanneer je om een andere reden naar het buitenland gaat een aantal documenten mee te nemen. Dit gaat voornamelijk om verzekeringsdocumenten met daarin de volgende gegevens:

  • Naam, adresgegevens en je geboortedatum
  • Je reisverzekering met het polisnummer
  • Namen en adresgegevens van de personen die je wilt inlichten tijdens je buitenlandverblijf (denk aan familie en vrienden)

Indien je de ambassade hebt moeten inschakelen dan dien je ook nog het volgende door te geven:

  • De naam van de arts die je behandelt in het buitenland en de vastgestelde diagnose
  • De medische verleden

Blijvend invalide

Mocht je door een ongeval in het buitenland blijvend invalide raken of tijdelijk niet meer kunnen werken, dan worden de financiële gevolgen hiervan uitgekeerd vanuit een ongevallenverzekering (indien je deze hebt afgesloten). Niet vanuit de reisverzekering. Of je moet een aanvullende ongevallendekking hebben afgesloten binnen je reisverzekering

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.