Thuis regelen

Als je voor langere tijd op reis gaat moet je ervoor zorgen dat je thuis alles zo goed mogelijk geregeld hebt. Zo voorkom je dat je op je reis tijd kwijt bent aan het oplossen van problemen aan het thuisfront en zorg je dat je onbezorgd op reis kunt.

Machtigen thuisblijvers

Er zijn een aantal zaken die je in Nederland alleen kunt regelen als je fysiek aanwezig bent, en dat wordt lastig als jij aan de andere kant van de wereld zit. Je kunt er daarom voor kiezen om iemand te machtigen die jouw zaken waarneemt als jij op reis bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor je bankzaken. Machtig daarom bijvoorbeeld een van je ouders om je bankzaken te regelen als jij in het buitenland bent. Het kan namelijk zo zijn dat je niet altijd toegang hebt tot internetbankieren, en je toch bijvoorbeeld geld van je spaarrekening moet halen. Met één belletje naar huis is dit dan geregeld.

Denk ook vooruit, en ga na of er verkiezingen zijn in de periode dat jij in het buitenland zit. Als je zelf niet naar het stembureau kan, is het mogelijk om iemand te machtigen die dan voor jou je stem uitbrengt.

Geldzaken

Het is handig om een groot deel van je spaarrekening alvast over te zetten naar je betaalrekening voor je vertrekt. Zo voorkom je dat je zonder geld komt te zitten als je langere tijd geen toegang hebt tot internet of internetbankieren. Zorg er hiernaast voor dat je een creditcard hebt. Niet alle pinautomaten in het buitenland accepteren Maestro, en als je betaalpas wordt gestolen dan heb je nog een alternatief betaalmiddel. Als je al een creditcard hebt, kun je er ook voor kiezen de limiet aan te passen. Dit is zeker aan te raden als je verwacht dure tours te gaan boeken. Zorg ervoor dat je de creditcard ruim voor vertrek aanvraagt. Dit proces kan namelijk wel eventjes duren.

Tenslotte is het handig om een recent bankafschrift uit te printen en mee te nemen. Mocht je op je reis besluiten een tijdje te willen werken, dan is het voor sommige landen nodig aan te kunnen tonen dat je een bepaald bedrag op je rekening hebt staan.

Abonnementen stopzetten

Als je voor langere tijd op reis gaat, is het natuurlijk zonde om voor diensten in Nederland te betalen waar je geen gebruik van maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je telefoonabonnement. Zeker als je alleen reist is het handig om in het buitenland een lokale sim kaart met internet aan te schaffen. Dit is niet alleen handig voor bijvoorbeeld het opzoeken van de route, maar het is ook veiliger. Dit betekent dan ook dat je in veel gevallen je Nederlandse sim kaart maanden niet gebruikt. Zonde om dan toch voor je abonnement te betalen. Zet deze dus tijdig stop. Je kunt ervoor kiezen je abonnement op te zeggen, maar in veel gevallen kun je je abonnement ook pauzeren en weer aanzetten als je weer terug in Nederland bent. Zorg er wel voor dat je dit op tijd regelt, dit kost soms wel een maand om te verwerken, en het is zonde als je een maand voor niets betaalt.

Tip: Naast je telefoonabonnement is het handig om na te gaan welke abonnementen je nog meer hebt lopen. Denk bijvoorbeeld aan de krant, tijdschriften, of je sportschoolabonnement.

Regelen bij de Gemeente

Zorg ervoor dat je ruim voor vertrek je reisdocumenten op orde hebt. Het verwerken van een paspoortaanvraag duurt al snel een week, en een spoedprocedure kost onnodig veel geld. Maak op tijd een afspraak, bij sommige gemeentes kan het zeker in vakantieperiodes ontzettend druk zijn. Check ook altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voor je reisduur, en neem het zekere voor het onzekere. Sommige landen laten je namelijk niet toe als je paspoort niet nog een bepaalde periode geldig is.

Wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland gaat verblijven, moet je je uitschrijven bij je gemeente in Nederland. Als je dit niet doet, kun je een boete van meer dan 300 euro krijgen. Het gaat om een periode van 8 maanden in 1 jaar, en deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. De precieze regels verschillen per gemeente, dus zorg ervoor dat je ruim voor vertrek goed geïnformeerd bent. Vaak kun je je vanaf 5 dagen voor je vertrek uitschrijven. Het is aan te raden een postadres achter laten waar belangrijke post heen gestuurd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld het adres zijn van je ouders of van een goede vriend(in). Let op: schrijf je pas uit bij de gemeente nadat je een reisverzekering hebt afgesloten. Voor het afsluiten van een reisverzekering is inschrijving in Nederland namelijk vaak een vereiste.

Als je terugkomt van je reis, moet je je ook zo snel mogelijk weer inschrijven bij een gemeente. Ook hier hangt een termijn van ongeveer 5 dagen en een eventuele boete aan vast. Vaak zorgt dit voor problemen, omdat je niet altijd binnen 5 dagen na terugkomst een nieuw huurcontract hebt. Je kunt je dan (tijdelijk) inschrijven bij iemand anders, je ouders bijvoorbeeld, tot je weer een eigen verblijfplaats hebt.

Verzekeringen

Neem voor vertrek contact op met je Studenten Zorgvergelijker. Ten eerste is het van belang dat je goed op een rijtje hebt hoe je verzekerd bent in het buitenland. Je kunt er eventueel voor kiezen je aanvullend te verzekeren. Ten tweede is het in sommige gevallen zelfs zo dat je verplicht bent je zorgverzekering stop te zetten. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere je bestemming, verblijfsduur, eventueel werk en je inschrijving bij een Nederlandse gemeente zijn van belang.

Naast je zorgverzekering is ook je reisverzekering van groot belang. Neem ruim de tijd om de juiste reisverzekering voor jouw reis uit te kiezen. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Dan kan het geen kwaad om eens goed na te gaan of deze verzekering ook past bij de soort reis die je nu gaat maken.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.