Bromfietsverzekering

Als jij in het bezit bent van een bromfiets, scooter of snorfiets is het verplicht om het voertuig te verzekeren. Je bent vrij om te bepalen of je het van belang vindt om de scooter aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld schade wanneer je valt of diefstal. De WA, Wettelijke Aansprakelijk, is daarentegen de verplichte basisverzekering. Deze dekt de door jou veroorzaakte schade bij een ander.

In dit artikel kun je onder andere lezen waarom een bromfietsverzekering van belang is en krijg je tevens een beeld van de verschillende soorten bromfietsverzekeringen. Het artikel wordt afgesloten met een toelichting omtrent het melden van schade bij de verzekeraar.

Waarom een bromfietsverzekering?

Een bromfietsverzekering zorgt ervoor dat wanneer jij schade veroorzaakt, het slachtoffer de kosten vergoed krijgt. Dit geldt andersom natuurlijk ook: door de WA verzekering van de ander kan jouw schade gedekt worden. Je kunt deze basisverzekering op diverse manieren uitbreiden. Zo verklein je het risico op een torenhoge rekening wanneer je scooter beschadigd raakt, kapot gaat of zelfs gestolen wordt.

Soorten bromfietsverzekeringen

Bij het merendeel van de verzekeraars wordt hetzelfde bedoeld wanneer er over een scooterverzekering en een bromfietsverzekering gesproken wordt. Ook wanneer je een snorfiets hebt gelden in dit geval dezelfde polisvoorwaarden.

Over het algemeen kunnen er drie soorten bromfietsverzekeringen onderscheiden worden. De eerste hierbij is de eerdergenoemde WA verzekering. De uitbreiding wordt ook wel ‘beperkt casco’ genoemd en de meest volledige een allrisk dekking. Het kan voorkomen dat de ene verzekeraar vier aanvullende bromfietsverzekeringen biedt, terwijl een andere verzekeraar slechts één overkoepelende aanvullende module heeft. De verzekeraar is tevens vrij om de inhoud van de aanvulling te bepalen.

Bromfietsverzekering afsluiten

Voor het afsluiten van een bromfietsverzekering is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoogte van de premie, maar ook naar de polisvoorwaarden. Oftewel, vergelijk niet alleen de verschillen in (maandelijkse) premie van de verzekeraars en verzekeringen, maar kijk ook naar de maximale vergoeding en de dekking. Als je vragen hebt kunt je contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar. Dit kan telefonisch, per mail maar bij de meesten ook via een chatfunctie op de website. Op werktijden krijg je dan doorgaans direct antwoord.

De makkelijkste en meest gebruikelijk manier van het daadwerkelijke afsluiten is online. Het is ook mogelijk om telefonisch een verzekering af te sluiten of een formulier aan te vragen bij de verzekeraar en dit ingevuld per post te verzenden. Direct naar de Top 5 scooterverzekering.

Schade melden bij bromfietsverzekering

Op welke manier je de schade meldt is afhankelijk van het soort schade. Wanneer jij of de ander(en) lichamelijke klachten heeft is het van belang om direct een arts te raadplegen. Alleen bij een ernstige aanrijding of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van agressiviteit zal de politie ter plaatse komen. Maak foto’s van de schade ter ondersteuning van de melding en vul (online) het Europees schadeformulier in.

Wanneer er geen anderen betrokken zijn bij het ongeval en je bent aanvullend verzekerd, kun je de schade online aangeven. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de scooter omgewaaid is of je bent gevallen. Doe bij vandalisme en diefstal allereerst aangifte bij de politie en voeg een kopie van de aangifte toe aan de melding.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.cbr.nl
  • www.rijsoverheid.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.