Wanneer je een auto hebt gekocht en regelmatig naar colleges, je ouders of vrienden rijdt, dan kan het verstandig zijn om een autoverzekering af te sluiten. De standaard autoverzekering is echter aan te vullen met een flink aantal aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen kunnen overlappen met andere verzekeringen die je hebt.
Met een basisverzekering voor je auto ben je verzekerd voor schade die aangericht wordt aan jouw auto en schade die je zelf veroorzaakt met je auto. Soms kan je dit eenvoudig afhandelen met de mede-gedupeerde, maar niet altijd gaat dit even soepel. Wanneer je moet procederen over de schuldvraag of de schadevergoeding, dan dekt je standaard autoverzekering deze kosten niet.
Bij een verkeersconflict zijn altijd meerdere partijen betrokken, wat de kans op een conflict groot maakt. De gedupeerde wil natuurlijk alle schade vergoed krijgen en de dader wil niet te veel vergoeding betalen. Beide verzekeraars moeten hierover met elkaar akkoord gaan, wat niet altijd eenvoudig is.
Wanneer je ook verzekerd wilt zijn voor juridische hulp bij een verkeersconflict, dan moet je op je autoverzekering nog een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen afsluiten. Zowel de autoverzekering als de rechtsbijstandverzekering hebben dus te maken met schade opgedaan in het verkeer, maar dekken verschillende zaken.
Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen ben je verzekerd voor juridische hulp die te maken heeft met verkeerssituaties. Situaties waarin je van deze rechtsbijstand bijvoorbeeld gebruik kunt maken zijn:
• Je bent betrokken bij een ongeval en moet onderhandelen over de schuldvraag of de schadevergoeding.
• Je hebt je auto ter reparatie weggebracht en raakt in een conflict met de dealer.
• Wanneer je rijbewijs is ingenomen en je moet je bij justitie melden.
Om het nog ingewikkelder te maken zijn er verschillende aanvullende rechtsbijstandverzekeringen voor de autoverzekering. De soorten zijn:
• Verhaalsrechtsbijstand. Deze verzekering helpt je bij het verhalen van schade op derden.
• Rijbewijsrechtsbijstand. Hiervan kun je gebruik maken wanneer je rijbewijs of auto is ingenomen na een overtreding.
• Contractrechtsbijstand. Met deze dekking krijg je juridische hulp wanneer je een conflict hebt tijdens een aankoop of reparatie van een voertuig.
• Strafrechtsbijstand. Wanneer je een verkeersovertreding hebt begaan ben je met deze aanvullende verzekering gedekt voor juridische hulp.
Het is dus mogelijk om op je autoverzekering een aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. Wanneer je echter al een losse rechtsbijstandverzekering hebt, kan het zijn dat je daar al een module voor motorrijtuigen op hebt afgesloten. Controleer dit altijd goed. Voor je het weet ben je twee keer verzekerd en betaal je dubbel.
Vind je deze informatie nuttig?