Verschil met autoverzekering

Er zijn veel vele verzekeringen die op elkaar lijken, maar toch net verschillen in de voorwaarden. Ook de autoverzekering en de rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen hebben veel overeenkomsten. In dit artikel lees je precies wat de verschillen zijn en hoe je een rechtsbijstandverzekering op je auto moet afsluiten zonder dat je dubbel verzekerd raakt.

Autoverzekering

Wanneer je een auto hebt gekocht en regelmatig naar colleges, je ouders of vrienden rijdt, dan kan het verstandig zijn om een autoverzekering af te sluiten. De standaard autoverzekering is echter aan te vullen met een flink aantal aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen kunnen overlappen met andere verzekeringen die je hebt.

Dekking basisverzekering auto

Met een basisverzekering voor je auto ben je verzekerd voor schade die aangericht wordt aan jouw auto en schade die je zelf veroorzaakt met je auto. Soms kan je dit eenvoudig afhandelen met de mede-gedupeerde, maar niet altijd gaat dit even soepel. Wanneer je moet procederen over de schuldvraag of de schadevergoeding, dan dekt je standaard autoverzekering deze kosten niet.

Verkeersconflict

Bij een verkeersconflict zijn altijd meerdere partijen betrokken, wat de kans op een conflict groot maakt. De gedupeerde wil natuurlijk alle schade vergoed krijgen en de dader wil niet te veel vergoeding betalen. Beide verzekeraars moeten hierover met elkaar akkoord gaan, wat niet altijd eenvoudig is.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je ook verzekerd wilt zijn voor juridische hulp bij een verkeersconflict, dan moet je op je autoverzekering nog een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen afsluiten. Zowel de autoverzekering als de rechtsbijstandverzekering hebben dus te maken met schade opgedaan in het verkeer, maar dekken verschillende zaken.

Dekking rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen ben je verzekerd voor juridische hulp die te maken heeft met verkeerssituaties. Situaties waarin je van deze rechtsbijstand bijvoorbeeld gebruik kunt maken zijn:

  • Je bent betrokken bij een ongeval en moet onderhandelen over de schuldvraag of de schadevergoeding.
  • Je hebt je auto ter reparatie weggebracht en raakt in een conflict met de dealer.
  • Wanneer je rijbewijs is ingenomen en je moet je bij justitie melden.

Soorten rechtsbijstandverzekering auto

Om het nog ingewikkelder te maken zijn er verschillende aanvullende rechtsbijstandverzekeringen voor de autoverzekering. De soorten zijn:

  • Verhaalsrechtsbijstand. Deze verzekering helpt je bij het verhalen van schade op derden.
  • Rijbewijsrechtsbijstand. Hiervan kun je gebruik maken wanneer je rijbewijs of auto is ingenomen na een overtreding.
  • Contractrechtsbijstand. Met deze dekking krijg je juridische hulp wanneer je een conflict hebt tijdens een aankoop of reparatie van een voertuig.
  • Strafrechtsbijstand. Wanneer je een verkeersovertreding hebt begaan ben je met deze aanvullende verzekering gedekt voor juridische hulp.

Voorkom dubbel verzekerd zijn

Het is dus mogelijk om op je autoverzekering een aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. Wanneer je echter al een losse rechtsbijstandverzekering hebt, kan het zijn dat je daar al een module voor motorrijtuigen op hebt afgesloten. Controleer dit altijd goed. Voor je het weet ben je twee keer verzekerd en betaal je dubbel.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.