Inboedelverzekering
Zonder dat je het door hebt verzamel je vaak heel wat (waardevolle) spullen in je kamer. Kleding, boeken, dure gadgets en meubels… bijna iedere studentenkamer ligt er vol mee. De inboedelverzekering dekt al deze spullen voor onverwachte zaken zoals brandschade en diefstal. Voor slechts een paar euro per maand zijn jouw spullen al verzekerd.
Als student ben je echter ook veel onderweg. Naar de bibliotheek, collegezaal, huisfeestjes en vrienden… je reist de hele stad door. In al deze gevallen wil je natuurlijk dat je bijvoorbeeld je smartphone en tablet ook gedekt zijn. Bij de meeste inboedelverzekeringen kun je kiezen voor een extra module Multimedia Buitenshuis die al jouw apparaten overal verzekert.
Al je verzekeringen in één keer geregeld
Weleens aan een alles in 1 studentenpakket gedacht? Met zo’n pakket regel je in één klap alle belangrijke verzekeringen voor jou als uitwonende student, waaronder een inboedel-, multimedia- en aansprakelijkheidsverzekering. Weinig regelwerk en, omdat je de verzekeringen in pakketvorm afsluit, kan je bovendien extra besparen op de totaalpremie!
Zorgverzekering
Als Nederlandse student ben je vanaf 18 jaar verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben.Wanneer je dit niet regelt ontvang je een boete. Omdat veel zorgverzekeraars kortingen bieden aan studenten, is het verstandig om zelf op zoek te gaan naar een goedkope aanbieder en niet automatisch verzekerd te blijven via je ouders. Bekijk hier onze Studenten zorgvergelijker
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering heeft een belangrijke dekking, het dekt namelijk schade die door jouw toedoen aan iets of iemand ontstaat. In het geval van een gebroken stoelpoot is dit natuurlijk niet zo`n groot bedrag, maar het kan ook gebeuren dat iemand door jouw fout in het ziekenhuis belandt. Deze dure rekeningen worden vergoedt door de verzekeraar. Bekijk nu de Top 5 aansprakelijkheidsverzekeringen
Waarom deze verzekeringen?
Het is soms moeilijk om je voor te stellen waar je zo’n verzekering nou echt voor gebruikt. Wij geven je hier daarom twee case-studies van studenten die de dekking hard nodig hadden.
Stan, Leiden (20): De eerste maanden dat ik als eerstejaars in mijn studentenhuis woonde gingen mijn huisgenoten en ik nog bijna ieder weekend naar ons ouderlijk huis. Op een zondagavond in oktober kreeg ik ineens een berichtje van mijn huisgenoot, zij was zojuist thuisgekomen en er was bij ons ingebroken. Mijn telefoon en laptop had ik meegenomen dat weekend, maar mijn Nikon en dure bluetooth speaker waren wel weg. Mijn ouders hadden erop gestaan dat ik een inboedelverzekering afsloot en dat kwam nu goed van pas, ik kreeg alle onkosten vergoed door mijn verzekeraar.
Nora, Utrecht (20): Een paar dagen nadat ik in mijn nieuwe kamer was ingetrokken wilde ik mijn spiegel ophangen. Ik moest hiervoor een boor lenen van mijn huisgenoot. Het ophangen ging prima en ik legde de boor even op mijn boekenplank neer. Ik rommelde nog wat meer in mijn kamer met verhuisspullen en stootte toen per ongeluk tegen mijn kast aan. De boor viel op de grond en het losse boortje kwam vast te zitten in het apparaat, deze was niet meer te gebruiken. Ik voelde me enorm schuldig tegenover mijn nieuwe huisgenootje, maar gelukkig kon ik via de aansprakelijkheidsverzekering al snel een nieuwe boor teruggeven.
Tip: Moet je klussen in je studentenkamer, maar ben je zelf niet zo handig? Of wil je gewoon dat de klus snel en goed wordt uitgevoerd? Dan is het goed om te weten dat je via Centraal Beheer eenvoudig en snel een Klushulp kan regelen. Iedereen kan hier een klushulp regelen, hiervoor hoef je niet verzekerd te zijn bij Centraal Beheer. Ideaal toch?!
Toeslagen op kamers
Op jezelf wonen is niet goedkoop, zo moet je ineens rekening houden met zaken als maandelijkse huur, verzekeringen en elektriciteitsrekeningen. Als student kun je in aanmerking komen voor de volgende toeslagen:
Huurtoeslag
Wanneer je met een laag inkomen in een zelfstandig huurhuis woont, dan kun je huurtoeslag ontvangen. Dit is een bijdrage van de overheid om je te helpen met het betalen van de huur. Let wel op: studentenhuizen worden niet gezien als zelfstandige huurhuizen, je moet een eigen voordeur, toilet en keuken hebben.
Zorgtoeslag
De kans is groot dat jij zorgtoeslag kunt ontvangen, iedereen van ouder dan 18 en met een laag inkomen heeft hier namelijk recht op. Met deze overheidsbijdrage wordt het iets makkelijker om jouw zorgverzekering te betalen. Vraag de toeslag dan ook zeker aan! Kijk hier voor meer informatie.
Nieuwe huisarts en tandarts
Je nieuwe kamer is vaak niet direct naast de deur van je ouderlijk huis. Het is daarom ook belangrijk om een nieuwe tandarts en huisarts te zoeken. In het geval van erge kiespijn of ziekte wil je natuurlijk niet ineens nog anderhalf uur in de trein te moeten zitten. Houd rekening met de volgende zaken:
Wanneer je een naturapolis of aanvullende tandartsverzekering hebt, dan moet je een tandarts zoeken die een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar Veel huisartsen werken op postcode, bekijk even welke huisarts er gekoppeld is aan jouw postcode. Je krijgt huisartsbezoeken altijd vergoedt door je basiszorgverzekering
Stappenplan: een nieuwe huisarts

Vind je deze informatie nuttig?