Op kamers gaan verzekering

Inboedelverzekering

Zonder dat je het door hebt verzamel je vaak heel wat (waardevolle) spullen in je kamer. Kleding, boeken, dure gadgets en meubels… bijna iedere studentenkamer ligt er vol mee. De inboedelverzekering dekt al deze spullen voor onverwachte zaken zoals brandschade en diefstal. Voor slechts een paar euro per maand zijn jouw spullen al verzekerd.

Als student ben je echter ook veel onderweg. Naar de bibliotheek, collegezaal, huisfeestjes en vrienden… je reist de hele stad door. In al deze gevallen wil je natuurlijk dat je bijvoorbeeld je smartphone en tablet ook gedekt zijn. Bij de meeste inboedelverzekeringen kun je kiezen voor een extra module Multimedia Buitenshuis die al jouw apparaten overal verzekert.

Al je verzekeringen in één keer geregeld

Weleens aan een alles in 1 studentenpakket gedacht? Met zo’n pakket regel je in één klap alle belangrijke verzekeringen voor jou als uitwonende student, waaronder een inboedel-, multimedia- en aansprakelijkheidsverzekering. Weinig regelwerk en, omdat je de verzekeringen in pakketvorm afsluit, kan je bovendien extra besparen op de totaalpremie!

Zorgverzekering

Als Nederlandse student ben je vanaf 18 jaar verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Wanneer je dit niet regelt, ontvang je een boete. Omdat veel zorgverzekeraars kortingen bieden aan studenten, is het verstandig om zelf op zoek te gaan naar een goedkope aanbieder en niet automatisch verzekerd te blijven via je ouders. Bekijk hier onze Studenten zorgvergelijker.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering heeft een belangrijke dekking, namelijk het vergoeden van schade die door jouw toedoen aan iets of iemand ontstaat. Of het nu gaat om een gebroken stoelpoot of een situatie waarin iemand door jouw fout in het ziekenhuis belandt, deze verzekering biedt dekking voor dergelijke kosten. Bekijk nu onze aansprakelijkheidsverzekering vergelijker.

Waarom deze verzekeringen?

Om je een beter beeld te geven van het belang van deze verzekeringen, delen we hier twee case-studies van studenten die de dekking hard nodig hadden.

Stan, Leiden (20): De eerste maanden dat ik als eerstejaars in mijn studentenhuis woonde, gingen mijn huisgenoten en ik bijna ieder weekend naar ons ouderlijk huis. Op een zondagavond in oktober kreeg ik ineens een berichtje van mijn huisgenoot: er was bij ons ingebroken terwijl zij thuis was. Mijn telefoon en laptop had ik meegenomen dat weekend, maar mijn Nikon-camera en dure bluetooth speaker waren weg. Gelukkig had ik een inboedelverzekering afgesloten op aanraden van mijn ouders, en ik kreeg alle kosten vergoed door mijn verzekeraar.

Nora, Utrecht (20): Een paar dagen nadat ik in mijn nieuwe kamer was ingetrokken, wilde ik mijn spiegel ophangen. Ik leende een boor van mijn huisgenoot en hing de spiegel op. Ik legde de boor even op mijn boekenplank neer en ging verder met het uitpakken van mijn verhuisdozen. Op een gegeven moment stootte ik per ongeluk tegen mijn kast, waardoor de boor van de plank viel en het boortje vast kwam te zitten in het apparaat, waardoor het niet meer bruikbaar was. Ik voelde me schuldig tegenover mijn nieuwe huisgenoot, maar gelukkig kon ik via mijn aansprakelijkheidsverzekering snel een nieuwe boor voor haar regelen.

Tip: Moet je klussen in je studentenkamer, maar ben je zelf niet zo handig? Of wil je gewoon dat de klus snel en goed wordt uitgevoerd? Dan is het goed om te weten dat je via Centraal Beheer eenvoudig en snel een Klushulp kan regelen. Iedereen kan hier een klushulp regelen, hiervoor hoef je niet verzekerd te zijn bij Centraal Beheer. Ideaal toch?!

Toeslagen op kamers

Op jezelf wonen is niet goedkoop, zo moet je ineens rekening houden met zaken als maandelijkse huur, verzekeringen en elektriciteitsrekeningen. Als student kun je in aanmerking komen voor de volgende toeslagen:

Huurtoeslag

Wanneer je met een laag inkomen in een zelfstandig huurhuis woont, dan kun je huurtoeslag ontvangen. Dit is een bijdrage van de overheid om je te helpen met het betalen van de huur. Let wel op: studentenhuizen worden niet gezien als zelfstandige huurhuizen, je moet een eigen voordeur, toilet en keuken hebben.

Zorgtoeslag

De kans is groot dat jij zorgtoeslag kunt ontvangen, iedereen van ouder dan 18 en met een laag inkomen heeft hier namelijk recht op. Met deze overheidsbijdrage wordt het iets makkelijker om jouw zorgverzekering te betalen. Vraag de toeslag dan ook zeker aan! Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwe huisarts en tandarts

Je nieuwe kamer is vaak niet direct naast de deur van je ouderlijk huis. Het is daarom ook belangrijk om een nieuwe tandarts en huisarts te zoeken. In het geval van erge kiespijn of ziekte wil je natuurlijk niet ineens nog anderhalf uur in de trein te moeten zitten. Houd rekening met de volgende zaken:

Wanneer je een naturapolis of aanvullende tandartsverzekering hebt, dan moet je een tandarts zoeken die een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar. Veel huisartsen werken op postcode, bekijk even welke huisarts er gekoppeld is aan jouw postcode. Je krijgt huisartsbezoeken altijd vergoed door je basiszorgverzekering.

Stappenplan: een nieuwe huisarts

huisarts stappenplan

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.