No-claim beschermer

Wanneer je jaren schadevrij rijdt krijg je korting op je autoverzekering. Deze no-claim korting op je autoverzekering kun je zeker stellen met de no-claim beschermer. Wat de no-claim beschermer precies is kan je ontdekken op deze pagina.

Wat is een no-claim beschermer?

Een no-claim beschermer wordt ook wel een bonusbeschermer of een bonus-malusbeschermer genoemd. Wanneer je een schuldschade hebt op je WA-verzekering, dan blijft met een no-claim beschermer een terugval op de bonus-malus ladder uit. Je behoudt dus de korting op je autoverzekering. De no-claim beschermer is ook zinvol wanneer je autoverzekering een all-risk dekking heeft, een beperkt casco of als je door veel schadevrije jaren ‘automatisch’ een bonusbescherming hebt.

Voorbeeld regeling

Wanneer je in een bepaald verzekeringsjaar bijvoorbeeld een korting hebt van 55% op je autoverzekering en je claimt in het betreffende jaar schade die zorgt voor een terugval op de korting naar bijvoorbeeld 30%, dan heb je dankzij de no-claim bescherming in het daaropvolgende verzekeringsjaar nog steeds de 55% korting.

Opbouw no-claimkorting schadejaar

Met de no-claim beschermer bouw je in het schadejaar geen no-claim korting op. Het jaar erna houd je dus hetzelfde percentage bonus-malus korting. Als je van verzekeraar wisselt, blijft het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd wel aangepast. Ondanks deze voorwaarde is de no-claim bescherming vaak een slimme aanvulling op je autoverzekering.

Bescherming hoogste ladder

Mocht je op de hoogste trede staan van de bonus-malus ladder dan kan een no-claim beschermer alsnog aantrekkelijk zijn. Je hebt dan eigenlijk al een soort bonusbescherming. Bij een schade welke van invloed is op de korting val je normaal namelijk een aantal treden terug naar 14, maar dit betekent dat je nog steeds de hoogste korting hebt op je autoverzekering. Wanneer je echter een tweede schade claimt in hetzelfde verzekeringsjaar, val je wel terug in de no-claim: de tredes 7 en 8 komen dan dichterbij wat zorgt voor een hogere premie. De no-claim beschermer voorkomt dit.

Hoe vaak kun je de no-claim beschermer gebruiken?

Je kunt van de no-claim beschermer één keer in het jaar gebruik maken. Als je een tweede schade claimt in hetzelfde jaar val je wat tredes terug. Daarmee daalt ook je korting op de autoverzekering.

Let op!

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je met een no-claim bescherming altijd schades kunt claimen zonder dat dit gevolgen met zich meebrengt. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan vast. De premie bij de verzekeraar van je huidige auto wordt wel beschermd, maar het verlies van je schadevrije jaren daarentegen niet. Pas wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar merk je dat bij deze de premie daardoor veel hoger uitvalt.

Aantal schades

Je valt per geclaimde schade ongeveer 5 schadevrije jaren terug. Hierdoor stijgt je premie weer. Met een no-claim beschermer kun je voor een paar euro één keer per jaar schade rijden en claimen zonder dat je premie stijgt. Deze reden zorgt ervoor dat naast grote, ook veel kleine schades worden geclaimd. De premie wordt kunstmatig op eenzelfde niveau gehouden bij je huidige verzekeraar.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.