Stel je voor, door lekkage als gevolg van zware regenval is de vloer in jouw studentenkamer bol gaan staan. De kosten voor reparatie kunnen flink oplopen, maar hier kun je gelukkig een vergoeding voor ontvangen als je een inboedelverzekering hebt. Het is natuurlijk wel van belang om de inboedelschade te declareren. In de meeste gevallen kun je dit doen op de website van de verzekeraar. Voor het vaststellen van de vergoeding kan er een onafhankelijke schade-expert langskomen. Dit is onder andere afhankelijk van de veroorzaker en omvang van de schade.
Lees meer over het declareren van inboedelschade.
Voor een aantal veelvoorkomende schadevormen, zoals verlies of diefstal van je sleutels, schade als gevolg van een gezellige barbecue of schade aan je zonwering, is het onduidelijk onder welke woonverzekering de vergoeding van deze schade eventueel kan vallen. Dien je voor schade aan je zonwering je inboedel- of je opstalverzekering aan te spreken? En hoe zit dit als de schutting beschadigt of licht afbrand als gevolg van een omgevallen barbecue? In dit artikel worden deze bijzondere, dubieuze schadevormen uitgebreid besproken.
Lees meer over de dekking veelvoorkomende schadevormen.
Een inboedelverzekering biedt, afhankelijk van de variant en de verzekeraar, een bepaalde dekkingsgraad. Er zijn echter bepaalde schaderisico’s waartegen je je onder geen enkele omstandigheid kan verzekeren. Deze gevallen worden ‘uitgesloten’ van verzekering. Het betreft bepaalde calamiteiten, zoals schade als gevolg van oorlog of rellen of natuurrampen. Verder hebben verzekeraars in de voorwaarden clausules opgenomen die bijvoorbeeld schade als gevolg opzettelijke beschadiging of verlies van je spullen uitsluiten van vergoeding.
Lees meer over uitsluitingen.
Vind je deze informatie nuttig?