Vergoedingen bloedonderzoek

Er kunnen verschillende redenen zijn om tot een bloedonderzoek over te gaan. In de meeste gevallen komt je (huis)arts tot de conclusie dat er wellicht sprake kan zijn van een allergie, ziekte of andersoortige aandoening. Op de precieze ‘wond’, ofwel oorzaak, kan echter nog niet de vinger worden gelegd. Om uitsluitsel te verkrijgen kan je arts je dan doorverwijzen naar een medisch lab om een bloedonderzoek uit te voeren. Andere mogelijke redenen om een bloedonderzoek te doen zijn:

  • Je kiest zelf voor een bloedonderzoek om je eigen gezondheid beter in kaart te brengen;
  • Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd om ziekteverloop of de effecten van een lopende behandeling inzichtelijk te maken, ofwel slaat de behandeling aan?

Hoe wordt een bloedonderzoek precies afgenomen, welke soorten bloedonderzoeken bestaan er en in hoeverre komt bloedonderzoek voor vergoeding in aanmerking vanuit de zorgverzekering?

Hoe wordt bloedonderzoek precies afgenomen?

In de meeste gevallen vraagt je (huis)arts een laboratoriumonderzoek aan om bijvoorbeeld te checken of je lijdt aan een bepaalde aandoening of deze juist kan worden uitgesloten. Ook kan het onderzoek worden aangevraagd om een infectie vast te stellen, een allergie of bijvoorbeeld vervolgstappen bij een behandeling te bepalen. Een bloedonderzoek wordt over het algemeen afgenomen in de prikpost van een ziekenhuis (of elders, op aanwijzen van je huisarts).

Het bloedonderzoek zelf wordt in de meeste gevallen afgenomen via een prik aan de binnenzijde van de elleboog. In één of meerdere vacuümbloedbuisjes wordt vervolgens bloed opgezogen. De bloedwaarden worden na afname van het bloed vergeleken met standaardwaarden om te bepalen of er sprake is van bepaalde afwijkingen. Aan de hand van deze vergelijking zal je (huis)arts een diagnose stellen en een eventuele vervolgbehandeling in gang zetten.

Welke bloedonderzoeken zijn er zoal?

Er zijn verschillende soorten bloedonderzoeken, afhankelijk van hetgeen in kaart dient te worden gebracht. Een aantal voorbeelden:

  • Hb-test: via deze test breng je de eigen gezondheidsstatus in kaart en kan mogelijke bloedarmoede worden vastgesteld;
  • BSE-test: via dit onderzoek worden mogelijke ontstekingen vastgesteld;
  • RAST-test: via dit onderzoek worden de eiwitten in het bloed in kaart gebracht die mogelijk allergieën van de patiënt bloot kunnen leggen;
  • Glucose test: via dit bloedonderzoek wordt de suikerspiegel in het bloed (met name bij diabetici) in kaart gebracht;
  • CRP-test: deze vorm van bloedonderzoek wordt gebruikt om een ontsteking en de ernst daarvan vast te stellen.

Kosten bloedonderzoek

Wat een bloedonderzoek precies kost, is afhankelijk van het soort bloedonderzoek en het aantal waarden dat wordt onderzocht. Om een indicatie te geven: je betaalt ongeveer €1 a €3 voor elke waarde dat wordt onderzocht plus kosten met betrekking tot de aanvraag van een bloedonderzoek. In totaal betaal je al snel zo’n €75,- voor een bloedonderzoek. Deze prijs kan nog hoger oplopen op het moment dat je bijvoorbeeld bijzondere tests, zoals HIV, ondergaat. Wanneer wordt een bloedonderzoek eigenlijk vergoed?

Vergoeding bloedonderzoek vanuit de zorgverzekering

Heb je een verwijsbrief ontvangen van je (huis)arts voor een bloedonderzoek bij een lab of medisch centrum? In dit geval wordt het bloedonderzoek volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wel valt de vergoeding van de kosten van een bloedonderzoek onder het verplicht of vrijwillig eigen risico.

Het verplicht eigen risico in 2024 is vastgesteld op €385,- en geldt voor verschillende vergoedingen uit het basispakket. Het vrijwillig eigen risico kan maximaal €885,- bedragen. Indien het eigen risico nog niet is ‘opgemaakt’, dien je de kosten van bloedonderzoek eerst uit eigen zak te betalen. Er geldt geen eigen bijdrage voor bloedonderzoeken.

Vergoeding bloedonderzoek aanvullende zorgverzekering

Indien je geen verwijsbrief hebt ontvangen van je (huis)arts, maar toch een preventief bloedonderzoek of medische check up wil doen, kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering ligt ongeveer tussen de €10 tot €200. Raadpleeg daarbij zorgvuldig de polisvoorwaarden, niet alle soorten bloedonderzoeken komen voor vergoeding in aanmerking. In onderstaand overzicht vergelijken wij de vergoeding van preventief bloedonderzoek bij verschillende verzekeraars.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.