Collectieve zorgverzekering
Studeer je aan een instelling die je recht op collectiviteitskorting geeft? Of ben je lid van een studentenvereniging, een sportclub of een studievereniging? Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld via jouw universiteit of vereniging een collectieve zorgverzekering af kunt sluiten. Dit heeft tal van voordelen voor jou en andere studenten of leden van je vereniging. Lees er op deze pagina meer over.
Wat is het?
Als student wil je niet teveel uitgeven aan verzekeringen, echter het is belangrijk om niet teveel te bezuinigingen op je zorgverzekering. Je ontvangt een korting op je aanvullende pakket wanneer je je collectief verzekert, omdat een verzekeraar in één keer aan een grote groep een verzekering kan verstrekken. Dit biedt voor de verzekeraar alleen maar voordelen. Ze kunnen namelijk pakketten samenstellen die exact aansluit bij de doelgroep. Bovendien kan de zorgverzekeraar korting regelen bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut en goedkoop de anticonceptiepil bestellen, omdat deze in grote hoeveelheden worden ‘besteld’ door de zorgverzekeraar. De korting die wordt ontvangen wordt aan de student doorgerekend.
Voorbeelden van collectieven
Het begrip collectief kun je hier ruim opvatten. Vaak is de overeenkomst dus dat je hetzelfde soort werk doet, soms is dit heel specifiek, bijvoorbeeld een verzekering gericht op alleen mensen in de kinderopvang of politieagenten, ziekenhuispersoneel. Maar het collectief kan ook inhouden dat je een ongeveer gelijke medische achtergrond hebt, bijvoorbeeld een verzekering gericht op personen met een bepaalde ziekte of aandoening. En interessant voor jou: een collectief is vaak gericht op leeftijdsgroepen, zo ook op studenten. Tevens kan het zijn dat jouw sportvereniging, tennis- of fitnessclub als collectief dient.
Waar?
Waar kan je collectiviteitskorting krijgen? Het komt vrij veel voor dat je je collectief kunt verzekeren bij je sportclub of werkgever indien je een bijbaantje hebt. Misschien minder voor de hand liggend, maar vraag ook eens bij deze organisaties of je mogelijk voor collectiviteitskorting in aanmerking komt:
- Patiëntenvereniging
- Belangenvereniging
Afhankelijk van je collectiviteit kan je op de website van bijvoorbeeld je universiteit of vereniging vinden of deze een collectieve zorgverzekering aanbiedt en zo ja, welke. Ook op de websites van zorgverzekeraars kan je in de meeste gevallen vinden of je via jou collectiviteit voor korting in aanmerking komt, via bijvoorbeeld een collectiviteitzoeker.
Voordeel voor de zorgverzekeraar
Door te kijken naar de overeenkomsten die de personen in het collectief delen, kan de zorgverzekeraar vrij makkelijk voorspellen welk risico verzekerd moet worden en wat voor zorg daar specifiek voor moet worden ingekocht. Het grootste voordeel is dat de zorgverzekeraar zo in één keer meteen veel mensen aan zich kan binden en afspraken kan maken met de zorgaanbieder over interessante prijzen die specifiek interessant zijn voor de doelgroep. Ze kunnen vrij onderhandelen. Hoe meer mensen er dus deelnemen aan een collectief, des te makkelijker maak je afspraken en zodoende loopt de korting op.
Studentencollectief
Als je student bent, behoor je natuurlijk automatisch tot een specifieke doelgroep en is de kans groot dat je kunt profiteren van een collectieve zorgpolis. Het is mogelijk dat de hogeschool of de universiteit waar je studeert een collectieve zorgpolis aanbiedt. Informeer hiernaar bij je eigen onderwijsinstelling. Ook (middelgrote) studentenverenigingen maken vaak afspraken met zorgverzekeraars. Dus mocht je lid zijn van een vereniging, vraag het verenigingsbestuur naar regelingen op dit gebied. Verder bieden overkoepelende studentenorganisaties zoals de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een zogenaamd studentencollectief.
Andere voordelen
Voor jou zetten we alle voordelen van het afsluiten van een collectieve zorgverzekering op een rijtje:
- Vaak worden er uitgebreidere vergoedingen gehanteerd.
- Er is geen sprake van medische selectie voor een aanvullende polis.
- Als je een jonge ouder bent, kunnen soms meteen partner en kind(eren) mee verzekerd worden.
- Je hebt meer toegang tot specifieke zorgprogramma’s.
- Voor bijstandsgerechtigden geldt een lager eigen risico.
Altijd voordeliger?
Ook al kan een bepaalde collectiviteit een aantrekkelijke korting aanbieden, het blijft belangrijk goed te letten op de dekking en polisvoorwaarden. Sluit de aanvullende verzekering wel goed aan op je persoonlijke situatie? Kies dus niet meteen voor het goedkoopste, maar kijk in de polisvoorwaarden naar wat er precies vergoed wordt.
Verschillende zorgverzekeraars
Heb jij je basiszorgverzekering afgesloten bij de ene verzekeraar maar zie je een aantrekkelijke korting voor een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar? Dan ben je niet verplicht om deze bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Je krijgt meestal wel een korting op de zorgpremie van de aanvullende verzekering wanneer je deze afsluit bij dezelfde verzekeraar. Dit geldt ook voor de collectieve zorgverzekering.
Waarom is een collectieve zorgverzekering voor mij als student interessant?
De voordelen zijn dus bekend, maar wat word je specifiek als student wijzer van een collectieve zorgverzekering? De zorgverzekeraar past zijn pakket heel precies op zijn doelgroep af, dus de kans is groot dat je uit een studentenpakket in ieder geval een aantal voordelen haalt. Als student heb je vaak nog niet zoveel geld te besteden, dus is het prettig te weten dat er vanuit de collectieve zorgverzekering vergoedingen bestaan voor o.a. anticonceptie, bril en/of lenzen en vaccinaties als je voor stage naar het buitenland gaat. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van voor welke aanvullende zorgverzekering je kiest.
Overstappen kan slechts één keer in het jaar
Ook in het geval van een collectieve zorgverzekering geldt dat je maar één keer per jaar kunt overstappen op een andere zorgverzekering. Handig om te weten, is dat hier wel uitzonderingen op gelden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:
- Je na een tijd in het buitenland te hebben verbleven, terugkeert naar Nederland.
- De zorgverzekering haar voorwaarden negatief verandert.
- Je een collectieve zorgverzekering via je werkgever hebt en je van werkgever gaat veranderen. Het is niet zo dat je dan ineens onverzekerd bent. De zorgpolis blijft doorgevoerd worden, maar nu zonder korting. In het geval van een baanwissel, kun je soms wel overstappen op een nieuwe collectieve zorgverzekering, maar dan kan het wel zo zijn dat je nieuwe werkgever afspraken heeft met een andere zorgverzekering dan je gewend was. Let op dat deze overstap binnen 30 dagen na je eerste werkdag moet worden gemaakt.
Stel je bent ingeschreven bij een studentenvereniging en hebt met je jaarclub een collectieve zorgverzekering afgesloten bij een bepaalde verzekeraar. Op een gegeven moment ben je klaar met je studie en wil je aan het werk gaan. Deze werkgever biedt je ook de mogelijkheid om je collectief te verzekeren met je collega’s. Het is dan mogelijk om over te stappen omdat je een nieuw contract tekent en natuurlijk een geheel andere levensfase tegemoet gaat. Informeer hier uiteraard naar bij je werkgever. Het kan natuurlijk ook anders zijn: je gaat bijvoorbeeld van de collectieve zorgverzekering van je sportclub naar de collectieve zorgverzekering van je studievereniging. Tal van mogelijkheden.
Tips:
- Bedenk altijd goed, dat het afsluiten van een collectieve zorgverzekering nooit verplicht is. Wanneer bijvoorbeeld je werkgever dit aanbiedt, bekijk dan voor jezelf eerst serieus of je er echt wat wijzer van wordt. De keuze is volledig aan jou.
- Binnen de basisverzekering moet je ook nog letten op of je kiest voor een budget-, natura-, restitutie- of combinatiepolis. Bij de ene polis heb je meer keuzevrijheid wat betreft de zorginstellingen waar je zorg afneemt, maar daarmee kies je ook voor een hogere premie.
- Als er in jouw omgeving geen collectieve verzekeringen aangeboden worden, dan is het nuttig om te weten dat je ook kunt kiezen voor een open collectief. Dit is een collectief die niet is opgezet vanuit een bepaalde vereniging of organisatie. Iedereen kan zich hierbij aansluiten en profiteren van de voordelen. Hier kun je veel over lezen op internet.
Vergelijk alle studenten zorgverzekeringen op onze Studenten Zorgvergelijker