Dé studentenverzekering specialist

Collectieve zorgverzekering

Studeer je aan een instelling die je recht op collectiviteitskorting geeft? Of ben je lid van een studentenvereniging, een sportclub of een studievereniging? Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld via jouw universiteit of vereniging een collectieve zorgverzekering af kunt sluiten. Dit heeft tal van voordelen voor jou en andere studenten of leden van je vereniging. Lees er op deze pagina meer over.

Wat is het?

Als student wil je niet teveel uitgeven aan verzekeringen, echter het is belangrijk om niet teveel te bezuinigingen op je zorgverzekering. Je ontvangt een korting wanneer je je collectief verzekert, omdat een verzekeraar in één keer aan een grote groep een verzekering kan verstrekken. Dit biedt voor de verzekeraar alleen maar voordelen. Ze kunnen namelijk pakketten samenstellen die exact aansluit bij de doelgroep. Bovendien kan de zorgverzekeraar korting regelen bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut en goedkoop de anticonceptiepil bestellen, omdat deze in grote hoeveelheden worden ‘besteld’ door de zorgverzekeraar. De korting die wordt ontvangen wordt aan de student doorgerekend.

Waar?

Waar kan je collectiviteitskorting krijgen? Het komt vrij veel voor dat je je collectief kunt verzekeren bij je sportclub of werkgever indien je een bijbaantje hebt. Misschien minder voor de hand liggend, maar vraag ook eens bij deze organisaties of je mogelijk voor collectiviteitskorting in aanmerking komt:

  • Patiëntenvereniging
  • Belangenvereniging
  • Vergelijkingswebsites
  • Speciale doelgroepen (niet-rokerspolis, vega-polis en donorpolis)

Afhankelijk van je collectiviteit kan je op de website van bijvoorbeeld je universiteit of vereniging vinden of deze een collectieve zorgverzekering aanbiedt en zo ja, welke. Ook op de websites van zorgverzekeraars kan je in de meeste gevallen vinden of je via jou collectiviteit voor korting in aanmerking komt, via bijvoorbeeld een collectiviteitzoeker.

Korting

Hoeveel korting kan je ongeveer krijgen? De collectiviteitskorting die je kan krijgen verschilt behoorlijk per verzekeraar. De korting op je basispakket kan oplopen van zo’n 5% op jaarbasis. Op je aanvullende verzekering kan de korting nog verder oplopen, startend bij zo’n 7% wat kan oplopen tot zelfs 20%. Die valt niet onder de Zorgverzekeringswet.

Studentencollectief

Als je student bent, behoor je natuurlijk automatisch tot een specifieke doelgroep en is de kans groot dat je kunt profiteren van een collectieve zorgpolis. Het is mogelijk dat de hogeschool of de universiteit waar je studeert een collectieve zorgpolis aanbiedt. Informeer hiernaar bij je eigen onderwijsinstelling. Ook (middelgrote) studentenverenigingen maken vaak afspraken met zorgverzekeraars. Dus mocht je lid zijn van een vereniging, vraag het verenigingsbestuur naar regelingen op dit gebied. Verder bieden overkoepelende studentenorganisaties zoals de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een zogenaamd studentencollectief.

Andere voordelen

Voor jou zetten we alle voordelen van het afsluiten van een collectieve zorgverzekering op een rijtje:

  • Korting op de premie van je basisverzekering
  • Korting wanneer je een aanvullende zorgverzekering afsluit
  • Datgene wat je collectieve zorgverzekering dekt sluit perfect aan bij je eigen wensen en eisen omdat je samen met eenzelfde doelgroep deze verzekering afsluit

Altijd voordeliger?

Ook al kan een bepaalde zorgverzekeraar een zeer aantrekkelijke collectiviteitskorting aanbieden, het blijft belangrijk goed te letten op de dekking en polisvoorwaarden. Sluit de zorgverzekering wel goed aan op je persoonlijke situatie? Kies dus niet meteen voor het goedkoopste, maar kijk in de polisvoorwaarden naar wat er precies vergoed wordt.

Verschillende zorgverzekeraars

Heb jij je basiszorgverzekering afgesloten bij de ene verzekeraar maar zie je een aantrekkelijke korting voor een aanvullende verekering bij een andere verzekeraar? Dan ben je niet verplicht om deze bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Je krijgt meestal wel een korting op de premie van de aanvullende verzekering wanneer je deze afsluit bij dezelfde verzekeraar. Dit geldt ook voor de collectieve zorgverzekering.

Overstappen van collectieve zorgverzekering

Stel je bent ingeschreven bij een studentenvereniging en hebt met je jaarclub een collectieve zorgverzekering afgesloten bij een bepaalde verzekeraar. Op een gegeven moment ben je klaar met je studie en wil je aan het werk gaan. Deze werkgever biedt je ook de mogelijkheid om je collectief te verzekeren met je collega’s. Het is dan mogelijk om over te stappen omdat je een nieuw contract tekent en natuurlijk een geheel andere levensfase tegemoet gaat. Informeer hier uiteraard naar bij je werkgever. Het kan natuurlijk ook anders zijn: je gaat bijvoorbeeld van de collectieve zorgverzekering van je sportclub naar de collectieve zorgverzekering van je studievereniging. Tal van mogelijkheden.

Vergelijk alle studenten zorgverzekeringen op onze Studenten Zorgvergelijker

Vind je deze informatie nuttig?