Wat kan je doen tegen schurft?

Relatief veel studenten hebben momenteel last van schurft, een huidinfectie veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Schurft kan zich verspreiden van persoon tot persoon via fysiek contact, en kan leiden tot intense jeuk en ongemak. In sommige gevallen kan schurft zelfs leiden tot huidirritatie en infecties. Hoe weet je dat je dit hebt en wat kun je ertegen doen? Wij zetten de kenmerken en de (preventie)middelen voor je op een rijtje.

Wat is schurft?

Schurft wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt. Iedereen kan schurft krijgen, op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten is de kans op besmetting groter. Veel mensen die schurft hebben opgelopen krijgen jeuk en vooral ’s nachts. De jeuk wordt veroorzaakt door de uitwerpselen die de parasiet uitscheidt. Daarnaast kan schurft blaasjes en huiduitslag veroorzaken die lijkt op eczeem. Deze plekken treden vaak op tussen de vingers, op de polsen, oksels, voeten en enkels. Bij mannen is de uitslag vaak ook zichtbaar rondom de geslachtsdelen en bij vrouwen rond de tepels.

Is schurft besmettelijk?

Schurft is helaas besmettelijk, maar alleen wanneer er langdurig lichamelijk contact is. Je kunt het bijvoorbeeld niet krijgen van iemand kort de hand schudden. Je kunt schurft wel oplopen door bij iemand in bed te liggen of doordat je de kleding van een besmet iemand draagt. Wanneer je besmet wordt kan het nog 2 tot 6 weken duren voordat je klachten krijgt. Denk je dat je schurft hebt opgelopen, neem dan contact op met je huisarts.

De huisarts wordt volledig vergoed door de zorgverzekering, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je een rekening krijgt of dat er iets van je eigen risico af gaat. Op zoek naar een goedkopere zorgverzekering? Check onze Studenten Zorgvergelijker!

Is schurft te genezen?

Schurft is gelukkig goed te genezen. Heeft de dokter geconstateerd dat jij schurft hebt, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid zalf meekrijgen waar de stof permetrine inzit. Met deze zalf moet je eenmaal je gehele lichaam insmeren, met uitzondering van je gezicht. De crème moet 8 tot 12 uur intrekken en daarna mag je pas douchen. Daarnaast moet je alle kleren die je de afgelopen drie dagen hebt aangehad wassen op een temperatuur van 50 graden of meer. Hetzelfde geldt voor je beddengoed. Je matras en kussen kun je het beste luchten, dit geldt ook voor je dekbed. In principe zou de schurft hierna moeten zijn verdwenen.

En mijn huisgenoten?

Woon je in een studentenhuis en heb je schurft, laat dit dan weten aan je huisarts. Waarschijnlijk zullen je huisgenoten ook de behandeling moeten ondergaan en hetzelfde geldt voor een eventuele partner. Of zij nu klachten hebben of niet, het is belangrijk dat de mensen waarmee je close leeft ook direct behandeld worden. Wanneer dit niet gebeurt, is de kans groot dat de schurft en de klachten terugkeren. Hebben in één keer heel veel studenten in je omgeving last van schurft, dan is het belangrijk om dit ook aan je arts te melden. Het kan zijn dat de GGD dan wordt ingeschakeld en dat er geen zalf, maar tabletten worden voorgeschreven.

Ben je bang dat je een SOA hebt? Ga dan direct naar de GGD! Meer informatie over SOA’s en de eventuele kosten? Check onze uitgebreide pagina over SOA’s.

Ben ik nu direct van mijn klachten af?

Heb je de zalf gesmeerd, je kleren heet gewassen en je matras en beddengoed gelucht? Dan ben je helaas niet direct verlost van de jeuk. Meestal is deze na drie dagen wel sterk verminderd, maar het kan een maand duren voordat alle klachten weg zijn. Houd dit goed in de gaten en vraag dit ook aan je eventuele huisgenoten om er zeker van te zijn dat je definitief van de schurft verlost bent.

Hoe kan ik voorkomen dat ik schurft krijg?

Hebben veel mensen in je omgeving last van schurft, dan is het lastig om te voorkomen dat je het krijgt. Hygiëne is belangrijk, maar helaas kunnen mensen die heel schoon zijn toch schurft oplopen. Studenten lopen vaak een verhoogd risico. Vooral tijdens ontgroeningen hoor je dat er schurft uitbreekt, omdat veel mensen dan dicht op elkaar zitten voor lange tijd. Een andere reden waarom schurft vaak onder studenten uitbreekt is doordat in studentenhuizen hecht wordt samengeleefd. Daarnaast komt het omdat studenten vaak wisselende seksuele contacten hebben. Zorg daarom dat je regelmatig je beddengoed verschoont en je vriend(in) ook. Leen niet zomaar je kleren uit en deel je garderobe niet met je huisgenoten. Wees daarnaast alert op de symptomen van jeuk en huiduitslag.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.thuisarts.nl
  • www.rivm.nl
  • www.ggd.amsterdam.nl
  • www.apotheek.nl

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Keurmerk

Studentenverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.