Wegenwachtservice

Je bent met je auto onderweg naar college en komt ineens aan de kant van de snelweg stil te staan. Wat doe je dan? Speciaal voor die gevallen is er de wegenwacht. Dit is een hulpdienst die jou komt helpen bij pech onderweg. Je hebt niet automatisch recht op deze hulp, maar moet lid worden van een wegenwachtorganisatie. Je leest hier meer over de diensten van de wegenwacht en waar je lid kunt worden.

Wegenwacht voor jongeren

Veel studenten zien het belang van wegenwachtservice wel in, maar willen hier niet te veel geld aan kwijt zijn. Het studentenleven is al duur genoeg! Om goedkoper uit te zijn kun je bij de ANWB nu een speciaal lidmaatschap met jongerenvoordeel afsluiten. Voorwaarde voor dit pakket is dat je 24 jaar of jonger bent. Je bent al vanaf € 33,- per jaar verzekerd van pechhulp in Nederland en vanaf € 47,- per jaar in heel Europa. Naast wegenwacht kan je als lid ook profiteren van andere voordelen, zoals goedkoop tanken op ruim 600 plaatsen in Nederland en krijg je gratis diverse handige apps voor je smartphone.

Vergelijking prijzen ANWB en Route Mobiel

In onderstaande tabel vind je een vergelijking van de prijzen voor de wegenwachtservice van zowel ANWB als Route Mobiel in 2014.

ANWB Jongeren ANWB Route Mobiel
Pechhulp Nederland € 33,- € 55,- Vanaf € 63,65
Pechhulp Nederland + vervangend vervoer € 54,- € 95,- Vanaf € 63,65
Pechhulp Europa € 47,- € 83,- Vanaf € 95,50
Pechhulp Europa + vervangend vervoer € 78,- € 128,70,- Vanaf € 95,50

De prijzen van Route Mobiel zijn gebaseerd op een auto met het bouwjaar tussen 2011 en 2014. Hoe ouder jouw auto, hoe duurder het lidmaatschap. ANWB hanteert een vaste prijs ongeacht bouwjaar. Daarnaast maakt Route Mobiel geen onderscheid tussen een dekking voor pechhulp met of zonder vervangend vervoer. Wanneer je geen vervangend vervoer wilt dekken, dan ben je hier daarom niet voordelig uit.

Diensten wegenwacht

De meeste wegenwachtorganisaties bieden hun leden pechhulp in Nederland en advies over problemen aan de auto. Naast deze diensten worden er vaak een aantal aanvullende opties aangeboden, zoals:

 • Een vervangende auto bij pech
 • Pechhulp in Europa of wereldwijd
 • Reparaties aan de auto bij jouw thuis
 • Rechtsbijstand na een ongeval of bij een conflict met een automonteur

Hoe meer van deze opties je onder de service wilt laten gelden, hoe hoger de prijs van je lidmaatschap zal zijn. Je sluit het lidmaatschap meestal voor een jaar af.

Aanbieders wegenwachtservice

Van 1946 tot 2004 was de ANWB de enige organisatie die in Nederland wegenwacht aanbood. Hier kwam echter verandering in toen de wegenwachtservice Route Mobiel werd opgericht. Inmiddels zijn er nog een aantal organisaties die pechhulp aanbieden, dit zijn echter niet allemaal specifieke wegenwachtorganisaties:

 • ANWB
 • Route Mobiel
 • BOVAG Pechhulp
 • Allianz Global Assistance Pechhulp
 • Autoverzekeraars zoals OHRA en FBTO bieden autoverzekeringen met aanvullende modules voor pechhulp

ANWB is in Nederland nog steeds de organisatie waar de meeste Nederlanders een lidmaatschap voor wegenwachtservice hebben afgesloten, omdat deze gespecialiseerd is in pechhulp en jarenlange ervaring heeft.

ANWB

De ANWB is 1883 opgericht als de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond. Sinds 1905 is de vereniging echter officieel de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond geworden en hebben de letters hun betekenis niet meer. De ANWB richt zich tegenwoordig op allerlei zaken rondom reizen, vrije tijd en bewegen. Een aantal producten die de ANWB aanbiedt zijn:

 • Wegenwacht en alarmcentrale
 • Reis- en vervoersverzekeringen
 • Wandel- en fietsroutes
 • Reisgidsen voor vele vakantiebestemmingen
 • Verkeersinformatie en routeplanning
 • Een maandelijks magazine
 • Winkels door heel Nederland

Je kunt een lidmaatschap van minimaal een jaar afsluiten bij de ANWB om van al deze producten te profiteren. Tegenwoordig heeft de ANWB zo`n 4 miljoen leden.

Route Mobiel

Route Mobiel is in 2004 opgericht als wegenwachtservice en is tegenwoordig onderdeel van bank/verzekeraar SNS REAAL. Bij haar introductie presenteerde Route Mobiel zich als de eerste concurrent van de ANWB en werd er vooral kritiek geuit op de concurrentiepositie en de prijzen van de ANWB. Bij Route Mobiel kun je tegenwoordig de volgende diensten afsluiten:

 • Wegenwacht in binnen- en buitenland
 • Reisverzekering
 • Autoverzekering

Ook heeft de organisatie een speciale app voor pechhulp onderweg. In totaal heeft Route Mobiel zo`n 200.000 leden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.