Stage in het buitenland
Er worden in het buitenland steeds meer stages aangeboden voor internationale studenten. Dit kunnen internationale bedrijven zijn waar Engels gesproken wordt, Nederlandse bedrijven gesitueerd in het buitenland of lokale bedrijven waar je de taal van het land moet beheersen. In welke situatie je ook zit, een stage in het buitenland is enorm leuk en leerzaam!
Een stage loop je meestal voor meerdere maanden. Je hebt daarom waarschijnlijk veel bagage en ook je waardevolle spullen moeten mee. Een goede verzekering is daarom belangrijk. Lees hier meer informatie over de verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten.
Globetrotter verzekering
Deze speciale reisverzekering voor mensen die voor lange tijd naar het buitenland gaan biedt meestal een volledige medische dekking aan. Het grote voordeel van een globetrotter reisverzekering is dat deze maximaal twee jaar geldig is en ook verzekert wanneer je geen Nederlandse zorgverzekering hebt en via een betaalde stage of bijbaantje geld verdient in het buitenland. De verzekering biedt daarnaast een complete dekking voor onder meer hulpverlening, aanvullende medische kosten, bagage, aansprakelijkheid en ongevallen. Je hebt al een globetrotter verzekering voor studenten vanaf 14 cent per dag.
Tip: in je stageovereenkomst is vaak opgenomen in hoeverre je vanuit je onderwijsinstelling verzekerd bent voor aansprakelijkheid en ongevallen tijdens je stage in het buitenland. Indien je onderwijsinstelling de verantwoordelijkheid bij jou neerlegt, ben je dus zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekeringen. Ook is het belangrijk na te gaan in hoeverre je de Nederlandse zorgverzekering kan aanhouden en of deze verzekering, gezien de mogelijke zorg-tariefverschillen in het buitenland, afdoende dekking biedt.
Doorlopende reisverzekering
Een doorlopende reisverzekering dekt een aantal belangrijke zaken zoals je waardevolle spullen, schade aan je accommodatie en extra medische hulp. Het is belangrijk dat je een reisverzekering afsluit die geldig is in jouw situatie. Van een doorlopende reisverzekering verwacht je waarschijnlijk dat deze het hele jaar geldig is, maar dat is niet het geval. In de polisvoorwaarden staat een maximaal aantal verzekerde dagen opgenomen. Vaak is dit rond de 40 tot 60 dagen. Wanneer je stage gaat lopen zal je meestal langer in het buitenland doorbrengen. Vergeet daarom niet om dit aanvullend te verzekeren of een globetrotter reisverzekering af te sluiten.
Zorgverzekering
Zorgverzekering bij onbetaalde stage
Wanneer je een onbetaalde stage gaat lopen in het buitenland verandert er niets aan de geldigheid van je Nederlandse zorgverzekering. Je blijft via de Nederlandse zorgverzekering gedekt voor spoedeisende medische hulp in het buitenland tot het bedrag dat de behandeling in Nederland zou kosten. Om naast deze zorg ook verzekerd te zijn voor overige medische hulp is het belangrijk dat je aanvullend een reisverzekering afsluit.
Zorgverzekering bij betaalde stage
Met een betaalde stage heb je kans dat je geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Dit is het geval wanneer je langer dan drie maanden een goed betaalde stage loopt in het buitenland. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan hier uitsluitsel over geven. Het is dan dus extra belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Je kunt ervoor kiezen om een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten, maar dit kan je veel tijd en moeite kosten. Een andere optie is het afsluiten van een globetrotter verzekering.
Wat heb je aan deze verzekeringen?
Evi (21): Tijdens mijn stage in Florence ging ik regelmatig met een aantal van mijn collega`s op vrijdagavond wat drinken in de stad. Tijdens een van deze avonden bevonden we ons in een drukke wijnbar waar we een plekje aan de bar vonden. Na een tijdje besefte ik mij dat mijn tas die om mijn schouder hing leeg was… iPhone en portemonnee weg! Samen met een Italiaanse collega heb ik de volgende dag aangifte gedaan en gelukkig kreeg ik met dit aangiftebewijs voor een groot deel van de gestolen spullen een onkostenvergoeding van mijn reisverzekering.
Bastiaan (22): Met een aantal andere buitenlandse studenten die ook op Curaçao stage liepen ging ik een weekend naar Bonaire. Wij hadden een fijn appartementje aan het strand geboekt. Toen we op een avond thuiskwamen en ik in het donker op zoek ging naar het lichtknopje van de woonkamer, stootte ik per ongeluk de flatscreen van tafel. Het scherm had een dikke barst. De eigenaar wilde de kosten van een nieuw scherm op mij verhalen. Gelukkig was ik via mijn reisverzekering verzekerd voor schade aan de accommodatie en kon ik de zaken toch nog op goede voet met hem afhandelen.