Studenten met depressie
Psychische klachten komen veel voor in Nederland, maar niet iedereen vindt het makkelijk om erover te praten. Het is echter erg belangrijk om hulp te zoeken, want dit kan ervoor zorgen dat jij je leven weer op de rails krijgt. Je leest in dit artikel meer informatie over depressie en over de mogelijkheden en vergoedingen van professionele hulp.
Wanneer ben je depressief?
Bijna iedereen zit wel eens niet zo lekker in zijn vel… je voelt je een dag of een paar dagen chagrijnig en hebt nergens zin in. Dit is heel normaal en gaat vanzelf weer over. Zo`n dipje kan echter uitgroeien tot iets zwaarders, iets wat jouw leven volledig gaat beïnvloeden. Een depressie is namelijk meer dan je even neerslachtig voelen en kan je dagelijkse leven gedurende een lange periode volledig ontregelen. Het voltooien van een studie wordt dan moeilijk.
Hoe herken je een depressie?
Een depressie kan zich bij iedereen anders uiten en het is daarom lastig om een exact klachtenpatroon aan te geven. Over het algemeen kan gesteld worden dat iemand met een depressie van minimaal vijf van onderstaande klachten last heeft voor een periode van minimaal een aantal weken. Deze klachten zijn:
- Geen zin meer in hobby`s waar je altijd veel plezier aan had
- De hele dag sombere, geïrriteerde of eenzame gevoelens
- Concentratieproblemen
- Geen keuzes kunnen maken
- Lichamelijke klachten
- Vaak vermoeid zijn
- Problemen met slapen, erg veel slapen of juist slapeloosheid
- Een verandert eetpatroon: juist geen eetlust of heel veel eetlust
- Veel schuldgevoelens of een waardeloos gevoel hebben
- Gedachtes over de zelfdoding en de dood
- Onrustige gevoelens hebben waardoor je niet kunt stilzitten
Zoek een professional
Wanneer jij aanhoudend onaangename en sombere gevoelens hebt is het van het grootste belang dat je hulp zoekt bij een professional. Het is moeilijk om in je eentje een depressie te overwinnen. Er zijn allerlei instanties gespecialiseerd in het verlenen van hulp bij een depressie en dit kan je leven veranderen. Zoek bijvoorbeeld hulp bij:
- De huisarts: je kunt vrijblijvend en gratis op consult gaan bij de huisarts. Veel huisartsen hebben binnen hun team een specialist op het gebied van depressie en anders wordt je doorverwezen naar een professional;
- Een psycholoog/therapeut: deze specialisten hebben veel ervaring met depressie en weten precies welke behandelmogelijkheden er zijn. Het is i.v.m. je zorgverzekering verstandig om eerst je huisarts te bezoeken voor een verwijsbrief naar deze specialisten;
- De studentenpsycholoog: wanneer je de drempel van een zorgverlener nog te groot vind, ga dan eens op gesprek bij een studentenpsycholoog of decaan op je onderwijsinstelling
Behandelingen
Huisartsen zijn zich de laatste jaren steeds meer gaan specialiseren in geestelijke gezondheidszorg. Dit houdt in dat huisartsen meer tijd krijgen voor het intern behandelen van psychische problemen en ook vaak een praktijkondersteuner voor deze klachtenbehandelingen hebben. Wanneer de huisarts jouw behandelingen niet aan kan, dan wordt je doorverwezen naar een van de volgende trajecten:
- De generalistische basis GGZ: dit is de behandeling van chronische, maar minder complexe psychische aandoeningen;
- De gespecialiseerde GGZ: binnen dit traject worden zware psychische stoornissen behandeld, dit gebeurt vaak intern in een instelling.
Vergoedingen behandelingen
Een consult bij de huisarts is altijd volledig gratis. Wanneer je vervolgens voor je depressie via de huisarts in een traject van therapie terechtkomt, dan krijg je ook dit vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De verwijsbrief van je huisarts is wel noodzakelijk voor deze vergoeding en ook dien je een hulpverlener te zoeken waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Op de behandelingen geldt verder wel het eigen risico van de basiszorgverzekering. Dit houdt in dat je altijd zelf eerst je eigen risico moet betalen voordat je een vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar.
Vergoedingen medicijnen
Tijdens je gesprekken met een professional zal deze bepalen of jij baat zou kunnen hebben bij antidepressiva en zal deze de juiste hoeveelheden voorschrijven. Voor deze voorgeschreven medicijnen ben je gedekt door het basispakket van de zorgverzekering. Dit wordt geregeld door het Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS). Ook hier geldt echt voor dat het eigen risico van toepassing is, wanneer je het eigen risico van dat jaar nog niet hebt afbetaald zal je zelf moeten bijdragen aan de kosten.
Overige tips
Denk je niet dat je depressief bent, maar zit je toch echt niet zo lekker in je vel? Probeer je dan aan onderstaande tips te houden, dit kan je helpen bij het overwinnen van je dip:
- Leef regelmatig, dus ga op vaste tijden naar eten en naar bed en slaap een vast aantal uren;
- Eet gezond en beweeg voldoende, ga bijvoorbeeld eens lekker wandelen nadat je al een tijdje achter je computer zit;
- Praat met vrienden en/of familie over je gevoelens, dit kan erg opluchten!
- Stop een tijdje met het innemen van drugs of alcohol.