Dé studentenverzekering specialist

Voor- en nadelen

Twijfel je na het lezen over de rechtsbijstandverzekering nog of het voor jou verstandig is om deze verzekering af te sluiten? Hier vind je een handig overzicht met de voor- en nadelen van de rechtsbijstandverzekering. Dit kan je gebruiken bij de afweging om de verzekering af te sluiten.

Voordelen rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering kent vele voordelen. In het dagelijks leven kom je met veel mensen in aanraking. Wanneer je iets koopt, ergens werkt of aan het verkeer deelneemt kan je dan ook eenvoudig in een conflict terecht komen. In deze gevallen biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst. De voordelen van deze verzekering zijn:

• De dekking van de rechtsbijstandverzekering is eenvoudig naar wens samen te stellen met extra modules, zoals wonen en verkeer. Daarnaast zijn er speciale rechtsbijstandverzekeringen voor bedrijven en gezinnen. Zo ben je nooit voor te veel zaken verzekerd.
• Wanneer je in een conflict terecht komt en zelf de kosten voor juridische hulp moet betalen ben je erg veel geld kwijt. Rechtsbijstand is namelijk erg duur, advocaten hebben een hoge uurprijs.
• De rechtsbijstandverzekering komt in veel situaties in het dagelijks leven van pas.
• De verzekering is een goede aanvulling op bijvoorbeeld de aansprakelijkheid-, auto- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rechtsbijstandverzekering gaat verder waar andere verzekeringen stoppen en verzekert de juridische hulp.
• Wanneer je een partner of gezin hebt kan je eenvoudig de rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor iedereen in het huishouden. Hiermee bespaar je op de premie.

Nadelen rechtsbijstandverzekering

Naast de voordelen zijn er ook aantal nadelen. De rechtsbijstandverzekering is geen verplichte verzekering en het is daarom een persoonlijke afweging of je hem wilt afsluiten. Enkele nadelen van het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zijn:

• Ondanks dat een conflict in vele situaties in het dagelijks leven kan ontstaan, is het natuurlijk geen zekerheid dat je juridische hulp nodig zult hebben tijdens een verzekeringsjaar.
• Er kleven vaak voorwaarden aan de rechtsbijstandverzekering, zoals een wachttijd van drie maanden na het afsluiten en een minimumbedrag aan schade.
• Niet alle juridische zaken worden gedekt door de verzekering. Zo zijn bijvoorbeeld conflicten met de Belastingdienst en echtscheidingen uitgesloten van een vergoeding.
• De rechtsbijstandverzekering kan je alleen juridische hulp bieden en geen schadevergoeding. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Rechtsbijstand in buitenland

Een rechtsbijstandverzekering heeft ook in het buitenland vele voordelen. Je krijgt dan vaak te maken met een andere cultuur dan de Nederlandse en vooral op het gebied van het rechtssysteem zijn er grote verschillen. In Amerika is het bijvoorbeeld veel normaler om iemand voor de rechter de slepen en in minder Westerse landen kan corruptie nog veel voorkomen. In die gevallen is het fijn dat je de hoge kosten voor juridische hulp vanuit Nederland vergoed kan krijgen.

Rechtsbijstandverzekering in het buitenland

De meeste standaard rechtsbijstandverzekering zijn helaas niet geldig in het buitenland. Gelukkig is het vaak mogelijk om een aanvullende module af te sluiten om ook in het buitenland verzekerd te zijn voor rechtsbijstand. Deze kan je vaak ook kortlopend afsluiten, zodat je alleen tijdens je vakantie voor deze optie betaalt.

Vind je deze informatie nuttig?