Premieberekening inboedelverzekering

Je bent van plan een inboedelverzekering af te sluiten. Daarbij zal je verzekeraar je een aantal vragen stellen over jezelf en de dekking die je wenst te krijgen. Je kan daarnaast ook bepaalde aanvullende dekkingen afsluiten, zoals de buitenshuisdekking. Welke gegevens heb je hierbij nodig?

Personalia

Het eerste wat de verzekeraar van je zal willen weten zijn een aantal relevante persoonlijke gegevens, zoals de samenstelling van je huishouden. De volgende situaties zijn hierbij mogelijk:

 • Alleenstaand zonder kinderen
 • Alleenstaand met kinderen
 • Gezin zonder kinderen
 • Gezin met kinderen

Deze gegevens zijn van belang voor de berekening van de premie. Verzekeraars hanteren de inboedelwaardemeter, in het leven geroepen door het Verbond van Verzekeraars. De inboedelwaarde wordt in deze meter afhankelijk gemaakt van je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer spullen je bij elkaar verzamelt, dat is het achterliggende idee. Op het moment dat je ongeveer 70 jaar bent zal dit in de regel wat minder worden. Om je inboedelwaarde vast te kunnen stellen is je geboortedatum dus van groot belang.

Daarnaast is het nodig je postcode en huisnummer op te geven, de premie wordt namelijk afgestemd op de buurt waarin je woont. Vinden er in je buurt veel inbraken plaats, dan heeft dit een negatieve invloed op je premie. Ten slotte is het netto maandinkomen van de hoofdkostwinner relevant, omdat verzekeraars de waarde van de inboedel afspiegelen op het inkomen. De gedachte hierachter is dat iemand die meer verdient, in de regel duurdere inboedel heeft.

Gegevens over je inboedel en je woning

De inboedelwaardemeter gebruikt bij de premieberekening eveneens informatie met betrekking tot de grootte van je woning. De premie wordt daarbij mede afhankelijk gesteld van je woonoppervlak. Het idee hierachter is hoe groter de woning, hoe meer spullen iemand in de regel heeft.

Er zijn echter verzekeraars die een andere methode hanteren, zij willen bijvoorbeeld weten in wat voor soort woning je woont. Denk hierbij aan een:

 • Hoekwoning
 • Rijtjeshuis
 • Twee onder één kap
 • Vrijstaande woning
 • Appartement
 • Flat

Andere relevante factoren waar naar gevraagd kan worden is de bouwaard, oppervlakte, inhoud en aantal kamers in de woning.

Bijzondere inboedel

Het Verbond van Verzekeraars gebruikt bij de inboedelwaardemeter een gefixeerd bedrag met betrekking tot de vergoeding van:

 • Lijfsieraden
 • Audiovisuele apparaten
 • Bijzondere verzameling of kunst- of antiekobjecten
 • Huurdersbelang, dit zijn alle op eigen rekening aangebrachte aanpassingen en verbeteringen aan je huurwoning.

Stel: je krijgt een maximumvergoeding voor lijfsieraden van €6000. Heb je meer waardevolle lijfsieraden, dan wordt het meerdere in de regel bij je verzekerde bedrag opgeteld. Bij veel van deze categorieën geldt bovendien een maximumdekking, denk hierbij aan bijzondere verzamelingen of audiovisuele apparatuur. Wil je een hogere dekking? Dan dien je extra premie af te dragen of een andere verzekeraar te zoeken die tegen een hoger maximumbedrag kan verzekeren.

Daarbij bestaat de mogelijkheid kostbare inboedel buitenshuis tegen bepaalde schadegebeurtenissen te verzekeren. Dat komt goed van pas indien je regelmatig met je dure laptop, sieraden of smartphone de deur uit gaat. Met de buitenshuisdekking krijg je de schade dan tot een bepaald maximumbedrag vergoed.

Beveiliging van je woning

Bij veel verzekeraars bestaat de mogelijkheid om via inbraakpreventie korting te krijgen op de premie indien je woning aan bepaalde veiligheidsstandaarden voldoet. Het gaat bijvoorbeeld om een BORG-certificaat of politiekeurmerk veilig wonen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.