Dekking vrijwilligerswerk

Maak jij wekelijks een ommetje met mensen uit het bejaardentehuis bij jou op de hoek? Of help je bij de inzameling van kleding voor vluchtelingen? Bied je als buddy steun aan hulpbehoevende mensen of maak je weleens schoon in de stallen van de manage waar je paard rijdt? Kortom: voer jij naast je studie weleens vrijwilligerswerk uit? Misschien overweeg je zelfs om een tijdje vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen! Wees dan goed voorbereid want ook tijdens dit soort onbetaalde arbeid kan er altijd wat mis gaan. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in dit soort gevallen de beste uitkomst.

Waarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers zo belangrijk?

Ook al heb je de allerbeste intenties, ook tijdens vrijwilligerswerk kun je onverhoopt schade aan anderen of andermans spullen veroorzaken. Vaak gebeurt dit per ongeluk of kun je er soms zelfs helemaal niets aan doen! Het gevaarlijke hieraan is dat in de meeste gevallen er bij vrijwilligerswerk geen sprake is van een schriftelijk contract. Omdat je als vrijwilliger geen echte ‘werknemer’ bent van een organisatie, deel je niet dezelfde rechten en word je veelal als ‘particulier persoon’ gezien. Hierdoor kun je snel aansprakelijk worden gesteld, waardoor de gevolgen flink uit de hand lopen en kun je op kosten worden gejaagd waar jouw studentenportemonnee vaak niet berekend op is. Met een goede aansprakelijkheidsverzekering voorkom je deze moeilijkheden en hoef je niet op te draaien voor de kosten van onbedoelde ongevallen en/of schade.

In welke gevallen heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig tijdens vrijwilligerswerk?

Stel; tijdens de wandeling met je immobiele buurvrouw, klap je haar rolstoel net iets te hard in elkaar waardoor de voorwielen afbreken. Helaas kan deze schade niet meer gerepareerd worden en heeft mevrouw een nieuwe rolstoel nodig. Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, ben je gedekt voor dit soort ongevallen en hoef je zelf niet (volledig) de kosten op te hoesten.

Blikschade

Een ander veelvoorkomend voorbeeld is het maken van blikschade bij voertuigen van de organisatie waar jij vrijwilligerswerk uitvoert. Vooral in het buitenland waar het verkeer vaak nog chaotischer is dan normaal, kan het voorkomen dat je onbedoeld autopech veroorzaakt. Reparaties kunnen al gauw oplopen tot enorme bedragen die de prachtige ervaringen die je tijdens je vrijwilligerswerk opdoet, flink kunnen overschaduwen! In dit soort gevallen val je onder de Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen. Lees hier meer over de WA-verzekering.

Welke aansprakelijkheidsverzekeringen passen bij welke situatie?

Omdat je als vrijwilliger niet als ‘werknemer’ aan het werk bent, is het zaak dat je zélf zorgt voor een goede aansprakelijkheidsverzekering. Vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen en sluit deze gelijk af!

Vrijwilligerswerk binnenland

Wanneer je vrijwilligerswerk doet in Nederland is het handig om een Aansprakelijkheidsverzekering Particulier af te sluiten. Hierdoor weet je zeker dat je goed verzekerd bent en voorkom je gedoe met de vrijwilligersorganisatie waarvoor je werkt. Nog een mooi voordeel: als student of pas afgestudeerde, krijg je in veel gevallen korting op je premie!

FBTO

  • Premie vanaf €2,33 per maand
  • Mogelijkheid om gemakkelijk eigen risico af te kopen
  • Eigen ingangsdatum bepalen

Kijk voor meer informatie op onze pagina over FBTO

Vrijwilligerswerk buitenland

Of je nou aan de slag gaat in een ziekenhuis, gaat werken met wilde dieren of helpt in de opbouw van scholen of andere gebouwen. Wanneer je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, dien je er sowieso voor te zorgen dat je goed verzekerd bent met een passende zorg- en reisverzekering. Doordat de risico’s in het buitenland vele malen hoger liggen (helemaal bij vrijwilligerswerk waar je doorgaands weinig ervaring in hebt), de behandelingskosten in de zorg vaak hoger zijn dan in Nederland en het uitvoeren van vrijwilligerswerk niet onder ‘recreatief reizen’ valt (waar een basis reisverzekering voor bedoeld is), is dit van groot belang.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar in het rijtje met verzekeringen voordat je richting het buitenland vertrekt. Omdat je net als bij vrijwilligerswerk in het binnenland geen echte ‘werknemer’ bent, ben je verantwoordelijk voor het regelen van jouw eigen verzekeringen. Naast dat je door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering behoed bent voor hoge schadekosten tijdens jouw vrijwillige werkzaamheden, zorg je ook voor dekking van schade die je in de tijd naast je vrijwilligerswerk kunt veroorzaken. Dus of je nou tijdens je werkzaamheden door je onhandigheid een klein ongelukje veroorzaakt of in je vrije tijd een uitglijer maakt; door een goede aansprakelijkheidsverzekering hoef je je gelukkig geen zorgen te maken over het vergoeden van de schade.

Klinkt allemaal als een hoop geregel, maar gelukkig maken verzekeringsmaatschappijen zoals Allianz Global Assistance – Globetrotter en Covered Abroad je het lekker gemakkelijk en kun je bij hen je reis-, zorg- en aansprakelijkheidsverzekering in één keer afsluiten!

Allianz Global Assistance Globetrotter

  • Basisdekking + aansprakelijkheidsverzekering vanaf €24,89
  • Gemakkelijke mogelijkheid tot uitbreiding pakket met o.a. geneeskundige kosten, bagagedekking, rechtsbijstand.
  • Afsluiten per dag
  • Tot 15% jongerenkorting

Kijk voor meer informatie op onze pagina over Allianz Global Assistance

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.