Negatief reisadvies

We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar soms kan je vakantie flink worden verpest door een rottige situatie. Het is helaas niet overal op de wereld even veilig en een politieke situatie of natuurverschijnselen kunnen vrij plotseling omslaan, waardoor jij misschien wel gevaar loopt. Om de risico´s te beperken raden we dan ook aan om het reisadvies van je bestemming goed in de gaten te houden, zowel voor als tijdens je reis. Wat een negatief reisadvies voor gevolg heeft voor je reisverzekering en hoe je eventueel je geld terug kunt krijgen bij je reisorganisatie lees je hier.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Er zijn verschillende instanties die reisadviezen afgeven. Voor een actueel en betrouwbaar advies kun je het beste terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zodra er in het land van bestemming iets gebeurt, verschaft de website informatie.

De reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden geclassificeerd met verschillende kleuren, die elk hun eigen betekenis hebben. Vaak verschilt het reisadvies per gebied, het kan dus voorkomen dat er in één land verschillende reisadviezen gelden. Dit zijn de betekenissen van de verschillende kleurcodes:

  • Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico´s
  • Geel: Let op: veiligheidsrisico´s. Er zijn in dit land enkele veiligheidsrisico´s waar je als toerist alert op moet zijn
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen. Reis alleen naar dit land af als het echt noodzakelijk is en bereid je in zo´n geval goed voor
  • Rood: Niet reizen. In dit land of gebied kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan, hier naartoe reizen wordt afgeraden

Geld terug van je reisverzekering?

Of je op basis van het reisadvies je geplande vakantie wel of niet laat doorgaan is je eigen verantwoordelijkheid. Je reisverzekering kan namelijk zelf beslissen of het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt nagestreefd. Belangrijk om te weten is dat de uitspraak van het Ministerie geen juridische grondslag heeft.

Sla je de adviezen in de wind en ga bezoek je bijvoorbeeld een gebied met code rood? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Stel dat je een gebied bezoekt waar er rellen gaande zijn en dat je door deze rellen ook je reis sneller moet afbreken, dan krijg je van je verzekering geen vergoeding.

Gebeurt er iets anders wat niks met de onveilige situatie te maken heeft maar wel binnen je polis valt, dan vergoedt de verzekering dit wel. Denk aan het kwijtraken van je bagage of een ziekenhuisopname door een gebroken arm. Het is sowieso altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Ga nu naar de Studenten reisverzekering Top 5.

Molest

Onder molest verstaan we een calamiteit die ontstaan is door conflictsituaties. Schade ontstaan door een molest wordt door de verzekering bijna nooit gedekt. Zorg dus dat je van tevoren goed op de hoogte bent van het reisadvies. De volgende situaties vallen onder molest:

  • Gewapende conflicten
  • Oorlog of burgeroorlog
  • Binnenlandse onlusten
  • Oproer
  • Terrorisme
  • Rellen

Als één van bovenstaande situaties zich voordoet maar er geen negatief reisadvies geldt, dan wordt de eventuele schade alsnog niet vergoed. In vele gevallen sluiten verzekeraars molest uit van de dekking.

Annuleringsverzekering

Een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dus geen juridische grondslag. Het kan daarom lastig zijn om je geld terug te krijgen met een annuleringsverzekering op basis hiervan. Het is belangrijk om dit goed met je reisverzekeraar kort te sluiten. In sommige gevallen komen verzekeraars of reisorganisaties je tegemoet, maar dit verschilt echt per situatie.

Reizen met een reisorganisatie

Of je op basis van een negatief reisadvies je geld terugkrijgt, is helemaal afhankelijk van je reisorganisatie. Enkele voorbeelden van situaties waarbij je kans maakt op een terugbetaling zijn:

  • Een molest: zoals een burgeroorlog, opstand, oproer, terrorisme en rellen
  • Een natuurramp: een orkaan, vulkaanuitbarsting of een overstroming

Om je geld terug te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De reisorganisatie moet bijvoorbeeld zijn aangesloten bij de SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden. De partij die jouw extra kosten vergoedt heet het Calamiteitenfonds. Om op zo´n vergoeding kans te maken moet jouw reisorganisatie wel zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds.

De Calamiteitencommissie kijkt naar een aantal factoren om te beslissen of er een terugbetaling mogelijk is. Weliswaar neemt de commissie het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hierin mee, maar dit is niet altijd leidend. Oftewel: een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken betekent niet altijd dat jij je geld terugkrijgt.

Een calamiteit tijdens je reis

Een calamiteit is een abnormale gebeurtenis die door een molest (rellen, oorlog, terrorisme) of een natuurramp wordt veroorzaakt. Gebeurt er tijdens je vakantie een calamiteit, volg dan ten eerste de instructies van je reisorganisator of lokale autoriteit. Je hoeft zelf geen contact op te nemen met het Calamiteitenfonds, dat doet je reisorganisator.

De Calamiteitencommissie gaat vervolgens bekijken of er sprake is van een uitkeringsvatbare situatie. Als de commissie het idee heeft dat de reis niet langer kan worden voorgezet door toedoen van een calamiteit is er sprake van een uitkeringsvatbare situatie. Dat betekent dus dat jij je geld of een deel van het geld terugkrijgt. Denk aan de kosten die je moet maken om je vlucht te laten omboeken.

Een dreigende calamiteit of calamiteit voor aanvang

Geldt er voor je vakantiebestemming al voor aanvang van de reis een negatief reisadvies of is er sprake van een dreigende calamiteit, zoals bijvoorbeeld een orkaan op komst? Dan kan het Calamiteitenfonds voor deze bestemming een dekkingsbeperking instellen. Je hebt dan, als je toch besluit de reis richting deze bestemming te maken, geen recht meer op de garantie van het Calamiteitenfonds. Wat je wel kunt doen zodra er een dekkingsbeperking is vastgesteld, is je reis kosteloos annuleren. Dit kan vanaf 30 dagen voor vertrek.

Tips

Voor alle updates betreffende het reisadvies voor jouw vakantiebestemming, kun je de app downloaden die het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontwikkeld: BZ Reisadviesapp. Als er tijdens je reis een calamiteit plaatsvindt kun je op de app ook contactgegevens vinden van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.