Tips bij afsluiten zorgverzekering

Het afsluiten van een zorgverzekering is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom willen wij jullie graag helpen. Hieronder vind je een aantal handige tips over waar je op moet letten bij het afsluiten van een (studenten) zorgverzekering:

Eigen risico

Overweeg of het loont om het eigen risico te verhogen om zo korting op de premie te ontvangen.

Wanneer je in goede gezondheid verkeert, kan dit voordelig uitpakken. Zorg dan wel dat je over genoeg geld beschikt om een medische en dus financiële tegenvaller op te vangen

Internetpolis

Het afsluiten van een zorgverzekering via internet is erg populair, zeker onder jongeren. Alles wordt dan online afgehandeld, dus zonder telefonisch contact en schriftelijke correspondentie. En dat is precies waarom internetpolissen goedkoper zijn dan reguliere zorgverzekeringen; je schijnt er wel een paar honderd euro per jaar mee te kunnen sparen. Ook wanneer je al een basisverzekering hebt bij een verzekeraar kun je kiezen om over te stappen op een internetpolis bij dezelfde verzekeraar. Laat natuurlijk ook de nadelen meewegen bij de keuze voor een internetpolis. De dienstverlening is beperkt, dus wanneer je een vraag hebt zul je daarvoor extra moeite moeten doen.

Wachtlijstbemiddeling

Het komt regelmatig voor dat men wordt doorverwezen naar specialistische zorghulp, maar dat er lange wachttijden bestaan voordat je daadwerkelijk geholpen kan worden. Veel verzekeraars bieden tegenwoordig een dienst aan om uit te zoeken of je elders sneller geholpen kan worden. Wanneer je dus lang moet wachten op een behandeling, neem dan contact op met je verzekeraar. Zij zullen, in eerste instantie, bij jouw in de regio kijken voor zorgaanbieders (bijv. een ziekenhuis) waar je sneller aan de beurt zal zijn. Uiteraard ben je niet verplicht daarheen te gaan; die keuze maak je uiteindelijk zelf.

Tandarts

De premies voor aanvullende verzekeringen voor de tandarts stijgen al jaren licht. Wanneer je het geluk hebt over een gezond gebit te beschikken, komt het er vaak op neer dat je slechts 1 of 2 keer per jaar op controle gaat. Wanneer dit jouw situatie is, zou je het volgende kunnen overwegen: zeg de tandartsverzekering op en betaal zelf de jaarlijkse controleafspraak. Dat kan een stuk voordeliger zijn, maar maak wel een goede berekening van de kosten. De tandartstarieven zijn ook hoog, waardoor een tandartsverzekering misschien toch voordeliger uitpakt. Laat je hierover goed informeren door je tandarts of je verzekeraar.

Verschillende verzekeraars

Je bent als consument niet verplicht om de basisverzekering en aanvullende polis bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Misschien bespaar je kosten door het basispakket bij verzekeraar A af te sluiten en een aanvullend pakket bij verzekeraar B.

Opzeggen

Heb je het idee dat je huidige verzekeringsaanbieder niet meer de meest geschikte of meest goedkope dekking biedt? Houd bij het opzeggen van je zorgverzekering dan het volgende in de gaten:

  • Wacht met het opzeggen van je verzekering totdat je echt zeker weet bij welke nieuwe aanbieder je een verzekering gaat afsluiten. Wanneer je een aanvullende verzekering gaat afsluiten bestaat de kans dat je als klant geweigerd wordt.
  • Bij sommige verzekeraars staat het beëindigen van het basisverzekering los van het opzeggen van het aanvullende pakket. In zo’n geval dien je dus beide verzekeringen afzonderlijk op te zeggen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.