Stage lopen in Australië

Heb je altijd al eens Down Under willen gaan? Daarvoor hoef je niet per se te backpacken. Je kunt bijvoorbeeld ook je stage doen in Australië. Je vindt er bijzondere landschappen, zoals woestijnen, berggebieden en regenwouden. Je komt er de meest vreemde dieren tegen, zoals wombats, vogelbekdieren en kasuarissen. En natuurlijk zijn er tal van hippe badplaatsen en steden, zoals Sydney, Melbourne of Perth. Enthousiast geworden? In dit artikel vind je informatie over je stage regelen in Australië.

Reisverzekering stage in Australië

Een globetrotterverzekering is een reisverzekering speciaal voor mensen die langere tijd in het buitenland verblijven. Het voordeel van een globetrotterverzekering is dat je er ook een volledige medische dekking kunt afsluiten. Voorbeelden van aanbieders van globetrotterverzekeringen zijn Allianz Global Assistance en Covered Abroad

Als je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt, heb je met een globetrotterverzekering dus een zorg- en reisverzekering in één en dat is wel zo gemakkelijk.

Ook als je wel je Nederlandse zorgverzekering behoudt, is een globetrotterverzekering een goede keuze. Je kunt er namelijk ook een aanvullende medische dekking afsluiten. Verder is de globetrotterverzekering door middel van modules op maat te maken, zodat je altijd een verzekering hebt die geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Je kunt er bijvoorbeeld ook een aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering bij nemen.

Meer informatie over je reisverzekering in het buitenland lees je op onze pagina Stage in het buitenland.

Populaire bestemmingen

De bekendste stad in Australië is Sydney. Sydney is de grootste stad van Australië en een geweldige plek om naartoe te gaan. Maar vergeet ook de andere grote steden niet, zoals Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide. Omdat het binnenland van Australië voor het grootste deel uit woestijn bestaat, liggen al deze grote steden aan de kust, een pluspunt voor als je van zee en strand houdt!

Een stage vinden

Een groot voordeel van Australië is dat de bevolking er Engels spreekt. Dit maakt het zoeken naar een stage eenvoudiger. Desalniettemin moet je zorgen dat je ruim op tijd begint, want het kan veel tijd in beslag nemen. Je zou kunnen beginnen bij je onderwijsinstelling. Australië is een populaire bestemming, dus er zijn ook veel externe stagebureaus die je mogelijk verder kunnen helpen. Op die manier hoef je minder zelf te regelen, maar er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Het is ook heel goed mogelijk om zelf via je netwerk of via internet te zoeken naar mogelijk geschikte bedrijven.

Benodigde documenten

Australië ligt in een ander werelddeel. Je hebt dus een paspoort nodig om naar Australië te reizen, een identiteitskaart is niet geldig in Australië. Naast een paspoort zal je een visum nodig hebben. Er zijn meerdere soorten visums die je kunt aanvragen. Aan sommige visums zitten regels vast over de geldigheid van je paspoort. Let hierop en vraag indien nodig een nieuw paspoort aan.

Het meest geschikt voor een stage is het Working Holiday-visum. Met dit visum mag je maximaal zes maanden voor dezelfde werkgever werken. In totaal mag je met dit visum maximaal een jaar in Australië blijven. Een ander mogelijk geschikt visum is het studentenvisum. Met dit visum is het toegestaan om naast je studie 20 uur per week te werken of betaald stage te lopen.

Je kunt je visum online aanvragen bij de Australische immigratiedienst. Het verkrijgen van een visum kan lang duren, dus zorg ervoor dat je op tijd begint.

Zorgverzekering

Als je op een studentenvisum naar Australië gaat moet je in Australië een Overseas Student Health Cover (OSHC) afsluiten. Ga je op een Working Holiday-visum, dan is het niet verplicht om een OSHC af te sluiten.

Als je een onbetaalde stage gaat doen, je korter dan een jaar in Australië blijft en je jonger bent dan 30 jaar, blijft je Nederlandse zorgverzekering in de meeste gevallen gewoon geldig. Houd er wel rekening mee dat je via de basisverzekering alleen verzekerd bent tot een bedrag dat overeenkomt met de kosten van een dergelijke ingreep in Nederland. De zorgkosten in Australië kunnen hoger zijn. Het is dus verstandig om een aanvullende buitenlandmodule af te sluiten. Als je korter dan één jaar in Australië verblijft, is de European Health Insurance Card (EHIC) geldig in Australië. Neem je EHIC dus mee om aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent. Deze kaart kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Als je wel een stagevergoeding krijgt, bestaat de mogelijkheid dat je je Nederlandse zorgverzekering niet kunt aanhouden. Laat voor de zekerheid altijd eerst je verzekeringsstatus beoordelen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig? Dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering vanaf de eerste werkdag in Australië. Wees dus op tijd met het afsluiten van een vervangende zorgverzekering. Je kunt bijvoorbeeld een zorgverzekering in Australië afsluiten of kiezen voor een globetrotter verzekering.

Financiën

Hoe duur het leven is in Australië hangt er vanaf waar je naartoe gaat. De grootste stad Sydney is erg duur, vooral woonruimte in Sydney is prijzig. Ga je naar een kleinere plaats, dan zal het dagelijks leven iets minder duur zijn. Over het algemeen is het leven in Australië net zo duur of duurder dan in Nederland.

Naast de kosten van het levensonderhoud in Australië moet je ook rekening houden met de kosten die je maakt voordat je in Australië aankomt. Een vliegticket naar Australië is erg duur en er zijn bijvoorbeeld ook kosten verbonden aan het aanvragen van het visum.

Als je een stage gaat doen, krijg je mogelijk een stagevergoeding, maar dat is in Australië niet altijd het geval. Je kunt meestal wel je Nederlandse studiefinanciering behouden. Het is ook mogelijk dat je in aanmerking komt voor een beurs voor studenten die een deel van hun studie in het buitenland willen doen. Een beurs moet je wel ruim op tijd aanvragen, wacht daar dus niet te lang mee. Tot slot kun je wellicht nog een bijbaantje zoeken voor naast je stage. Controleer wel of dat is toegestaan op jouw visum en of dat gevolgen heeft voor je zorgverzekering.

Huisvesting

Australië is zo ver weg dat je er niet even van tevoren kunt gaan kijken naar woonruimte. Je zou dus vanuit Nederland iets (tijdelijk) kunnen huren. Er zit natuurlijk een risico aan ongezien woonruimte huren. Wil je dit niet, dan kun je ook pas beginnen met zoeken als je in Australië aankomt. In Australië wonen de meeste studenten op kamers. Vaak huren jonge mensen met een groepje gezamenlijk een huis of wonen ze bij een hospita. Het is in Australië ook mogelijk om in een gastgezin te wonen.

Werkcultuur

De werkcultuur in Australië lijkt wel wat op de Nederlandse werkcultuur. Waarschijnlijk krijg je dus geen enorme cultuurschok. Wel zijn er kleine verschillen. De Australiërs zijn vaak iets relaxter en dat is iets waar een zeer directe Nederlander soms even aan moet wennen. Bovendien zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden meestal minder goed geregeld dan in Nederland.

Tips

  • Als je buiten de stad wat van Australië wilt zien is het handig om gebruik te maken van een (huur)auto. Houd er wel rekening mee dat ze in Australië links rijden.
  • De nationale munt van Australië is de Australische dollar.
  • In Australië vallen de seizoenen precies andersom dan in Nederland, je kunt er dus Kerst vieren aan het strand!

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.