Dé studentenverzekering specialist

Eigen risico

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, wel is het handig om er een af te sluiten en er kleven uiteraard een aantal voorwaarden aan. Bij een aansprakelijkheidsverzekering hoort ook een zogeheten eigen risico. Wat een eigen risico is leggen we je graag uit.

Wat is eigen risico?

Dit deel van de schade wordt niet door de verzekeraar vergoed, maar komt voor rekening van de verzekerde. De ene verzekeraar werkt met een eigen risico van € 0,- De andere verzekeraar werkt met een eigen risico van een paar honderd euro. Ook zijn er verzekeraars die bij de eerste schademelding geen eigen risico hebben maar als er daarna, binnen bijvoorbeeld 24 maanden, weer een schade wordt gemeld er een eigen risico van € 250,- dient te worden betaald. Wordt er in die 24 maanden geen schade wordt gemeld, dan is jouw eigen risico na deze periode weer € 0,-.

Een voorbeeld

Stel je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af met een eigen risico van € 200,- en met bijvoorbeeld het springen van een waterleiding in jouw studentenhuis is een schadebedrag van € 500 euro gemoeid. In dit geval krijg je € 300,- terug van jouw verzekeraar. Die eerste € 200,- is het eigen risico en betaal je uit eigen zak.

Waarom is er een eigen risico?

Verzekeraars willen eigenlijk klanten de gelegenheid bieden zelf in te schatten hoe groot de kans is dat er schade ontstaat. In ruil voor een hoog eigen risico krijg je dan korting op je maandelijkse premie. En dat kan als student heel wat euro’s per maand schelen. Hoewel dit erg aantrekkelijk klinkt kunnen de kosten van veroorzaakte schade flink oplopen. Je moet dus zelf inschatten of dit jou het risico waard is en of je ergens een spaarpotje hebt als je te maken krijgt met hoge kosten als gevolg van schade.

Wat is het voordeel van een eigen risico?

  • Korting op de maandelijkse premie -Vaak al een standaard lagere maandpremie
  • Korting kan oplopen tot € 15,- per jaar
  • Heb je meerdere verzekeringen lopen bij dezelfde verzekeraar zoals je zorgverzekering? Let er dan op of je een pakketkorting kan krijgen. Ook daarmee kan je heel wat geld besparen.

Wat is het nadeel van een eigen risico?

  • Geen korting op de maandelijkse premie
  • In geval van schade moet je het bedrag van het eigen risico zelf ophoesten

Tips

  • Zorg dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt waarmee je in ieder geval verzekerd bent tot een bedrag van € 1.000.000, zeker in het geval van letselschade kunnen de kosten enorm oplopen.
  • Door verschillende instanties wordt aangeraden een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zonder eigen risico, de uiteindelijke premiekorting valt namelijk te verwaarlozen.

Verbond van verzekeraars

Het verbond van verzekeraars benadrukt de noodzaak van goed verzekerd zijn. Er wordt nogal eens onderschat dat er onverwachts schade kan ontstaan die flink in de papieren kan lopen. Deze instantie is er ook voor het soepele verloop en tussen jouw verzekeringsinstantie en de verzekerde (jij) maar ook voor het toezicht houden op fraude.

Vind je deze informatie nuttig?