Dé studentenverzekering specialist

Zorgtoeslag student

Indien je woont of werkt in Nederland ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit brengt maandelijks behoorlijk wat extra kosten met zich mee, zeker voor de lage inkomensgroepen zoals jij als student. De Nederlandse overheid heeft om deze reden de zorgtoeslag in het leven geroepen, een maandelijkse bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Wanneer heb je recht op zorgtoeslag? Hoe kan je het aanvragen en hoe hoog zal de bijdrage uitvallen? Op deze vragen gaan wij je een antwoord geven.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel zorgtoeslag je precies kan aanvragen verschilt per situatie. Zo krijg je bijvoorbeeld meer zorgtoeslag als je een toeslagpartner hebt. Ook je inkomen bepaalt de hoogte van de maximale zorgtoeslag. Studentenverzekering.nl heeft een tool gemaakt waarmee je de hoogte van je maandelijkse zorgtoeslag kan berekenen. Klik op de onderstaande button om direct meer te weten over je zorgtoeslag.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage. De bijdrage is bedoeld om de premiekosten van je zorgverzekering betaalbaar te houden, met name voor mensen met een laag inkomen. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen dien je aan de bepaalde voorwaarden te voldoen:

  • Je dient de leeftijd van 18 jaar te hebben bereikt. Tot hun 18e zijn jongeren gratis meeverzekerd met hun ouders en kunnen geen zorgtoeslag krijgen.
  • Je bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd, het gaat om een basiszorgverzekering.
  • Je hebt een laag inkomen, wat betekent dat je jaarlijks niet meer dan €31.138,- per jaar mag verdienen.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben, voor jou als student geldt dat je niet meer dan €118.479,- mag bezitten om zorgtoeslag te krijgen.
  • Je dient de Nederlandse nationaliteit te hebben of een geldige verblijfsvergunning.

Inkomen voor zorgtoeslag

Je inkomen bepaalt mede de hoogte van de zorgtoeslag die je maandelijks kan ontvangen. De Belastingdienst baseert dit inkomen op al het geld dat je in een heel jaar verdient, min de aftrekposten. De meest gebruikte aftrekpost voor studenten is het aftrekken van studiekosten. Let wel op, je mag studiekosten alleen aftrekken als je geen recht op studiefinanciering hebt.

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de uitkering van zorgtoeslag. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je op de ingangsdatum van je zorgverzekering de toeslag maandelijks op je rekening gestort.

En wat als mijn ouders mijn zorgverzekering betalen?

Het is voor de zorgtoeslag niet van belang wie de zorgpremie betaalt. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld je ouders de premie betalen en dat jij elke maand de zorgtoeslag op je rekening ontvangt. Dit is geen probleem, de overheid kijkt hier niet naar om te bepalen wie er in aanmerking komt voor de zorgtoeslag.

Hoe kan je zorgtoeslag aanvragen?

Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van zorgtoeslag. Als je dit niet doet loop je als student maandelijks geld mis. De Belastingdienst heeft een aparte pagina waarop je zorgtoeslag kan aanvragen. Je dient via je DigiD in te loggen op de pagina ‘mijn toeslagen’ en daar je zorgtoeslag aan te vragen. Je dient daarvoor een online formulier in te vullen en te verzenden. Ook kan je op deze pagina wijzigingen doorgeven.

Wanneer wordt zorgtoeslag gestort?

De Belastingdienst stort zorgtoeslag iedere 20ste van de maand. Als de 20ste in het weekend valt wordt de zorgtoeslag de maandag daarop overgemaakt. Indien de 20ste op een feestdag valt, is de uitbetaling op de eerstvolgende werkdag. In de onderstaande tabel vind je de zorgtoeslag data voor 2021.

Wanneer wordt zorgtoeslag gestort in 2021?
Maand Uitbetaaldatum
Januari 21 december 2020
Februari 20 januari 2021
Maart 22 februari 2021
April 22 maart 2021
Mei 20 april 2021
Juni 20 mei 2021
Juli 21 juni 2021
Augustus 20 juli 2021
September 20 augustus 2021
Oktober 20 september 2021
November 20 oktober 2021
December 22 november 2021

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Als je tijdens je studententijd een bijbaan hebt waarbij je veel inkomsten hebt is het verstandig om regelmatig te berekenen of je niet te veel verdient voor zorgtoeslag. Ook af je afgestudeerd bent en gaat werken kan het zijn dat je meer dan het maximum inkomen gaat verdienen. Na het verrekenen van je inkomsten met eventuele aftrekposten mag je niet meer dan €31.138,-  op jaarbasis verdienen.

Als je dit wel doet is het belangrijk dat je dit snel vermeldt bij de Belastingdienst. Als je dit niet binnen vier weken doet, zal je toeslagen die je onterecht gekregen hebt terug moeten betalen het volgende jaar. Dit bedrag kan al snel oplopen honderden euro’s. Via de website van de Belastingdienst zet je zelf eenvoudig je zorgtoeslag stop.

Veelgestelde vragen over de zorgtoeslag

Moet je voor de zorgtoeslag je bruto of netto inkomen opgeven?
Wanneer je zorgtoeslag wil aanvragen, moet je het ‘toetsingsinkomen’ opgeven. Dit komt ongeveer neer op het bruto inkomen, maar is soms nog iets hoger. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie.
Gaat de zorgtoeslag naar mij of de zorgverzekeraar?
Naar jou! De zorgtoeslag gaat niet naar de verzekeraar, maar wordt op jouw rekening gestort. Ook als jouw ouders de premie van de zorgverzekering betalen.
Krijg je automatisch zorgtoeslag als student?
Nee, de meeste studenten hebben recht op zorgtoeslag, toch krijg je de zorgtoeslag niet automatisch: je moet de toeslag zelf aanvragen. Dit kan op de site van de Belastingdienst.
Is zorgtoeslag inkomen?
Nee, zorgtoeslag wordt niet gezien als onderdeel van het inkomen. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid en dit wordt vrijgesteld van het inkomen.
Waar moet ik de zorgtoeslag invullen bij de belastingaangifte?
De zorgtoeslag is geen inkomen, je betaalt over toeslagen dan ook geen belasting. Je hoeft de zorgtoeslag dus ook nergens in te vullen bij je belastingaangifte.

Vind je deze informatie nuttig?