Zorgverzekering Inboedelverzekering Actueel
enhanced_encryption Zorgverzekering
 • share Deel deze pagina

  print

  Zorgtoeslag student

  Indien je woont of werkt in Nederland ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit brengt maandelijks behoorlijk wat extra kosten met zich mee, zeker voor de lage inkomensgroepen zoals jij als student. De Nederlandse overheid heeft om deze reden de zorgtoeslag in het leven geroepen, een maandelijkse bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Wanneer heb je recht op zorgtoeslag? Hoe kan je het aanvragen en hoe hoog zal de bijdrage uitvallen? Op deze vragen gaan wij je een antwoord geven.

  Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

  Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

  De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage. De bijdrage is bedoeld om de premiekosten van je zorgverzekering betaalbaar te houden, met name voor mensen met een laag inkomen. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen dien je aan de bepaalde voorwaarden te voldoen.

  • Je dient de leeftijd van 18 jaar te hebben bereikt. Tot hun 18e zijn jongeren gratis meeverzekerd met hun ouders en kunnen geen zorgtoeslag krijgen.
  • Je bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd, het gaat om een basiszorgverzekering.
  • Je hebt een laag inkomen, wat betekent dat je jaarlijks niet meer dan €29.562,- per jaar mag verdienen.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben, voor jou als student geldt dat je niet meer dan €114.776,- mag bezitten om zorgtoeslag te krijgen.
  • Je dient de Nederlandse nationaliteit te hebben of een geldige verblijfsvergunning.

  De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de uitkering van zorgtoeslag. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je op de ingangsdatum van je zorgverzekering de toeslag maandelijks op je rekening gestort.

  Hoe kan je zorgtoeslag aanvragen?

  De Belastingdienst heeft een aparte pagina waarop je zorgtoeslag kan aanvragen. Je dient via je DigiD in te loggen op de pagina ‘mijn toeslagen’ en daar je zorgtoeslag aan te vragen. Je dient daarvoor een online formulier in te vullen en te verzenden. Ook kan je op deze pagina wijzigingen doorgeven.

  Vind je deze informatie nuttig?

  Pagina’s