Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
enhanced_encryption Zorgverzekering
 • share Deel deze pagina

  print

  Zorgtoeslag student

  Indien je woont of werkt in Nederland ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit brengt maandelijks behoorlijk wat extra kosten met zich mee, zeker voor de lage inkomensgroepen zoals jij als student. De Nederlandse overheid heeft om deze reden de zorgtoeslag in het leven geroepen, een maandelijkse bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Wanneer heb je recht op zorgtoeslag? Hoe kan je het aanvragen en hoe hoog zal de bijdrage uitvallen? Op deze vragen gaan wij je een antwoord geven.

  Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

  Hoeveel zorgtoeslag je precies kan aanvragen verschilt per situatie. Zo krijg je bijvoorbeeld meer zorgtoeslag als je een toeslagpartner hebt. Ook je inkomen bepaalt de hoogte van de maximale zorgtoeslag. Studentenverzekering.nl heeft een tool gemaakt waarmee je de hoogte van je maandelijkse zorgtoeslag kan berekenen. Klik op de onderstaande button om direct meer te weten over je zorgtoeslag.

  Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

  De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage. De bijdrage is bedoeld om de premiekosten van je zorgverzekering betaalbaar te houden, met name voor mensen met een laag inkomen. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen dien je aan de bepaalde voorwaarden te voldoen.

  • Je dient de leeftijd van 18 jaar te hebben bereikt. Tot hun 18e zijn jongeren gratis meeverzekerd met hun ouders en kunnen geen zorgtoeslag krijgen.
  • Je bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd, het gaat om een basiszorgverzekering.
  • Je hebt een laag inkomen, wat betekent dat je jaarlijks niet meer dan €29.562,- per jaar mag verdienen.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben, voor jou als student geldt dat je niet meer dan €114.776,- mag bezitten om zorgtoeslag te krijgen.
  • Je dient de Nederlandse nationaliteit te hebben of een geldige verblijfsvergunning.

  Inkomen voor zorgtoeslag

  Je inkomen bepaalt mede de hoogte van de zorgtoeslag die je maandelijks kan ontvangen. De Belastingdienst baseert dit inkomen op al het geld dat je in een heel jaar verdient, min de aftrekposten. De meest gebruikte aftrekpost voor studenten is het aftrekken van studiekosten. Let wel op, je mag studiekosten alleen aftrekken als je geen recht op studiefinanciering hebt.

  De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de uitkering van zorgtoeslag. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je op de ingangsdatum van je zorgverzekering de toeslag maandelijks op je rekening gestort.

  Hoe kan je zorgtoeslag aanvragen?

  Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van zorgtoeslag. Als je dit niet doet loop je als student maandelijks geld mis. De Belastingdienst heeft een aparte pagina waarop je zorgtoeslag kan aanvragen. Je dient via je DigiD in te loggen op de pagina ‘mijn toeslagen’ en daar je zorgtoeslag aan te vragen. Je dient daarvoor een online formulier in te vullen en te verzenden. Ook kan je op deze pagina wijzigingen doorgeven.

  Wanneer wordt zorgtoeslag gestort?

  De Belastingdienst stort zorgtoeslag iedere 20ste van de maand. Als de 20ste in het weekend valt wordt de zorgtoeslag de maandag daarop overgemaakt. Indien de 20ste op een feestdag valt, is de uitbetaling op de eerstvolgende werkdag. In de onderstaande tabel vind je de zorgtoeslag data voor 2019 en 2020.

  Wanneer wordt zorgtoeslag gestort in 2019
  Maand Uitbetaling
  Januari 20 december 2018
  Februari 21 januari 2019
  Maart 20 februari 2019
  April 20 maart 2019
  Mei 23 april 2019
  Juni 20 mei 2019
  Juli 20 juni 2019
  Augustus 22 juli 2019
  September 20 augustus 2019
  Oktober 20 september 2019
  November 21 oktober 2019
  December 20 november 2019
  Wanneer wordt zorgtoeslag gestort in 2020
  Maand Uitbetaaldatum
  Januari 20 december 2019
  Februari 20 januari 2020
  Maart 20 februari 2020
  April 20 maart 2020
  Mei 20 april 2020
  Juni 20 mei 2020
  Juli 22 juni 2020
  Augustus 20 juli 2020
  September 20 augustus 2020
  Oktober 21 september 2020
  November 20 oktober 2020
  December 20 november 2020

  Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

  Als je tijdens je studententijd een bijbaan hebt waarbij je veel inkomsten hebt is het verstandig om regelmatig te berekenen of je niet te veel verdient voor zorgtoeslag. Ook af je afgestudeerd bent en gaat werken kan het zijn dat je meer dan het maximum inkomen gaat verdienen. Na het verrekenen van je inkomsten met eventuele aftrekposten mag je niet meer dan €29.562,- op jaarbasis verdienen.

  Als je dit wel doet is het belangrijk dat je dit snel vermeldt bij de Belastingdienst. Als je dit niet binnen vier weken doet, zal je toeslagen die je onterecht gekregen hebt terug moeten betalen het volgende jaar. Dit bedrag kan al snel oplopen honderden euro’s. Via de website van de Belastingdienst zet je zelf eenvoudig je zorgtoeslag stop.

  Vind je deze informatie nuttig?

  Pagina’s