Zorgtoeslag

Indien je woont of werkt in Nederland ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit brengt maandelijks behoorlijk wat extra kosten met zich mee, zeker voor diegenen in de lagere inkomensgroepen zoals studenten bijvoorbeeld. De Nederlandse overheid heeft om deze reden de zorgtoeslag in het leven geroepen, een maandelijkse bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Wanneer heb je recht op zorgtoeslag? Hoe kan je het aanvragen en hoe hoog zal de bijdrage uitvallen? Op deze vragen gaan wij je een antwoord geven.

Wat is de zorgtoeslag?

De Nederlandse overheid komt met de zorgtoeslag de (relatief) lagere inkomensgroepen, zoals studenten, tegemoet door bij te dragen in de kosten voor de verplichte zorgverzekering. Je ontvangt dus maandelijks een bepaald bedrag. Deze bijdrage heeft als doel de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de verplichte basiszorgverzekering voor jou als student te waarborgen. De afgelopen jaren is de zorgpremie gestegen en juist omdat je als student vaak met een laag inkomen rond dient te komen, kan de betaling van de premie van je zorgverzekering een behoorlijke hap zijn uit je maandelijkse budget.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel zorgtoeslag je precies kan aanvragen verschilt per situatie. Zo krijg je bijvoorbeeld meer zorgtoeslag als je een toeslagpartner hebt. Ook je inkomen bepaalt de hoogte van de maximale zorgtoeslag. Studentenverzekering.nl heeft een tool gemaakt waarmee je de hoogte van je maandelijkse zorgtoeslag kan berekenen. Klik op de onderstaande button om direct meer te weten over je zorgtoeslag.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage. De bijdrage is bedoeld om de premiekosten van je zorgverzekering betaalbaar te houden, met name voor mensen met een laag inkomen. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen dien je aan de bepaalde voorwaarden te voldoen:

  • Je dient de leeftijd van 18 jaar te hebben bereikt.
    Tot hun 18e zijn jongeren gratis meeverzekerd met hun ouders en kunnen geen zorgtoeslag krijgen.
  • Je bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd, het gaat om een basiszorgverzekering.
  • Je hebt een laag inkomen, wat betekent dat je jaarlijks niet meer dan €38.520,- per jaar mag verdienen.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben, voor jou als student geldt dat je niet meer dan €127.582,- mag bezitten om zorgtoeslag te krijgen.
  • Je dient de Nederlandse nationaliteit te hebben of een geldige verblijfsvergunning.

Inkomen voor zorgtoeslag

Je inkomen bepaalt mede de hoogte van de zorgtoeslag die je maandelijks kan ontvangen. De Belastingdienst baseert dit inkomen op al het geld dat je in een heel jaar verdient, min de aftrekposten. Eerder konden studiekosten als aftrekpost worden gebruikt op het inkomen. Let erop dat dit sinds 2022 niet meer mag, studiekosten zijn niet meer belasting aftrekbaar.

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de uitkering van zorgtoeslag. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je op de ingangsdatum van je zorgverzekering de toeslag maandelijks op je rekening gestort.

En wat als mijn ouders mijn zorgverzekering betalen?

Het is voor de zorgtoeslag niet van belang wie de zorgpremie betaalt. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld je ouders de premie betalen en dat jij elke maand de zorgtoeslag op je rekening ontvangt. Dit is geen probleem, de overheid kijkt hier niet naar om te bepalen wie er in aanmerking komt voor de zorgtoeslag.

Hoe kan je zorgtoeslag aanvragen?

Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van zorgtoeslag. Als je dit niet doet loop je als student maandelijks geld mis. De Belastingdienst heeft een aparte pagina waarop je zorgtoeslag kan aanvragen. Je dient via je DigiD in te loggen op de pagina ‘mijn toeslagen’ en daar je zorgtoeslag aan te vragen. Je dient daarvoor een online formulier in te vullen en te verzenden. Ook kan je op deze pagina wijzigingen doorgeven.

Wanneer wordt zorgtoeslag gestort?

De Belastingdienst stort zorgtoeslag iedere 20ste van de maand. Als de 20ste in het weekend valt wordt de zorgtoeslag de maandag daarop overgemaakt. Indien de 20ste op een feestdag valt, is de uitbetaling op de eerstvolgende werkdag. In de onderstaande tabel vind je de zorgtoeslag data voor 2024.

Uitbetaling zorgtoeslag 2024
Maand Uitbetaaldatum
Januari 20 december 2023
Februari 20 januari 2024
Maart 21 februari 2024
April 21 maart 2024
Mei 20 april 2024
Juni 20 mei 2024
Juli 20 juni 2024
Augustus 20 juli 2024
September 22 augustus 2024
Oktober 20 september 2024
November 20 oktober 2024
December 21 november 2024

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Als je tijdens je studententijd een bijbaan hebt waarbij je veel inkomsten hebt is het verstandig om regelmatig te berekenen of je niet te veel verdient voor zorgtoeslag. Ook als je afgestudeerd bent en gaat werken kan het zijn dat je meer dan het maximum inkomen gaat verdienen. Na het verrekenen van je inkomsten met eventuele aftrekposten mag je niet meer dan €38.520,-  op jaarbasis verdienen.

Als je dit wel doet is het belangrijk dat je dit snel vermeldt bij de Belastingdienst. Als je dit niet binnen vier weken doet, zal je toeslagen die je onterecht gekregen hebt terug moeten betalen het volgende jaar. Dit bedrag kan al snel oplopen tot honderden euro’s. Via de website van de Belastingdienst zet je zelf eenvoudig je zorgtoeslag stop.

Wat gebeurt er met mijn zorgtoeslag als ik mijn premie niet kan betalen?

Op het moment dat je de premie van je zorgverzekering niet kan betalen en een betalingsachterstand hebt, wordt via het Zorginstituut Nederland door het CJIB deze schuld op je zorgtoeslag ingehouden om deze hiermee af te lossen.

Veelgestelde vragen over de zorgtoeslag

Moet je voor de zorgtoeslag je bruto of netto inkomen opgeven?
Wanneer je zorgtoeslag wil aanvragen, moet je het ’toetsingsinkomen’ opgeven. Dit komt ongeveer neer op het bruto inkomen, maar is soms nog iets hoger. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie.
Gaat de zorgtoeslag naar mij of de zorgverzekeraar?
Naar jou! De zorgtoeslag gaat niet naar de verzekeraar, maar wordt op jouw rekening gestort. Ook als jouw ouders de premie van de zorgverzekering betalen.
Krijg je automatisch zorgtoeslag als student?
Nee, de meeste studenten hebben recht op zorgtoeslag, toch krijg je de zorgtoeslag niet automatisch: je moet de toeslag zelf aanvragen. Dit kan op de site van de Belastingdienst.
Is zorgtoeslag inkomen?
Nee, zorgtoeslag wordt niet gezien als onderdeel van het inkomen. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid en dit wordt vrijgesteld van het inkomen.
Waar moet ik de zorgtoeslag invullen bij de belastingaangifte?
De zorgtoeslag is geen inkomen, je betaalt over toeslagen dan ook geen belasting. Je hoeft de zorgtoeslag dus ook nergens in te vullen bij je belastingaangifte.
Studenten Zorgvergelijker

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.