Stappenplan autoverzekering
Je bent altijd verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Het is verder aan jezelf om te besluiten of je een aanvullende autoverzekering afsluit. Wij zetten een aantal dingen voor je op een rij die je wellicht kunnen helpen met het kiezen van een aanvullende autoverzekering.
1. Bepaal je behoefte
Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten, dan bestaat er de mogelijkheid om naast de basisverzekering ook een aantal extra opties te kiezen. Wil je dat de schade wordt gedekt die je zelf aan je voertuig hebt aangebracht? Dan is de all-risk autoverzekering de optie voor jou. Deze verzekering is daarnaast handig voor auto’s die niet ouder zijn dan drie jaar. Mocht je auto ouder zijn dan acht jaar dan heb je vaak genoeg aan de verplichte WA-verzekering. Als je auto binnen de leeftijdsgrenzen valt, dan is het verstandig om een beperkte cascoverzekering af te sluiten.
2. Vergelijk en vraag offertes aan
Om als student zo voordelig mogelijk uit te kunnen zijn is het belangrijk om veel prijzen van verzekeraars met elkaar te vergelijken. Je hebt hiervoor verschillende internetsites die speciale tools aanbieden om dit te doen. Om het voor jezelf gemakkelijk te maken kun je die offertes eruit pikken die passen binnen je budget en voldoen aan je eisen en wensen. Tip: verzekeraars zonder winstoogmerk zijn vaak het beste.
3. Afspraak maken
Als je het helemaal goed wilt doen kun je een persoonlijk gesprek aangaan met een verzekeraar. Je leeftijd en het soort auto dat je hebt wordt via een offertesysteem nagegaan. Er wordt doorgaans minder gevraagd naar de hoeveelheid ervaring die je hebt als bestuurder, het type rijder waardoor je wordt gekenmerkt of hoelang je al in het bezit bent van je rijbewijs. In een persoonlijk gesprek krijg je vaak meer voor elkaar wat betreft de korting, meestal is deze hoger dan wanneer je de verzekering standaard afsluit via het internet. Het is overigens niet erg om offertes mee te nemen van concurrerende verzekeraars. Je kunt namelijk altijd vragen of het aanbod een goed aanbod betreft.
4. Verzekering op eigen naam
Het is geen verstandig idee om de autoverzekering op iemand anders naam te zetten. Sommige mensen doen dit omdat ze zo mee kunnen profiteren van de schadevrije jaren die iemand heeft opgebouwd. Dit wordt echter gezien als fraude en je kunt terecht komen op de zogenoemde zwarte lijst. Je kunt daarna heel moeilijk nog een keer een verzekering afsluiten en bovendien zal deze dan erg duur worden.
Als je de autoverzekering gewoon op je eigen naam zet, bouw je natuurlijk zelf schadevrije jaren op. Dit kost je in het begin misschien wat geld, maar je bouwt wel een premiekorting op. Bovendien heb je minder kans dat je alle schadevrije jaren van iemand anders negatief beïnvloed mocht je schade rijden. Het zou zo kunnen zijn dat deze persoon van je vraagt de korting die hij/zij heeft misgelopen te compenseren.
5. Opzeggen
Het opzeggen van je huidige autoverzekering om naar een ander verzekeraar over te stappen is vooral interessant als je een dure autoverzekering hebt. Mocht je willen overstappen zorg er dan voor dat je de huidige autoverzekering tijdig opzegt. Er zijn verzekeraars die dit voor je regelen, maar meestal moet je het zelf doen. Je zult dan een aangetekende brief moeten sturen.
6. Altijd vergelijken
Je wilt je -meestal lage- studentenbudget zo goed mogelijk investeren. Blijf daarom altijd de beste verzekeringen met elkaar vergelijken. De concurrentie is hoog dus gaan verzekeraars met elkaar concurreren en bieden ze lage prijzen. Aantrekkelijke aanbiedingen liggen daarom al snel op de loer.