Studiefinanciering

Als je voltijd studeert heb je recht op studiefinanciering, ook als je onder de 18 bent. Zorg ervoor dat je op tijd je studiefinanciering aanvraagt, het liefst aan aantal maanden voordat je begint met studeren. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs, aanvullende beurs, een rentedragende lening, een collegegeldkrediet en een studentenreisproduct.

De basisbeurs

De basisbeurs is weer terug van weggeweest. Deze was in 2015 vervangen voor het leenstelsel, maar is het nieuwe studiejaar van 2023-2024 weer ingevoerd. De basisbeurs is een prestatiebeurs en wordt omgezet in een gift, mits je jouw opleiding binnen 10 jaar afrondt. Lukt dit niet, dan moet je het gehele bedrag inclusief rente terugbetalen.

De aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten wiens ouders niet genoeg kunnen bijdragen aan de financiering van de studie van hun kind. Dit kan komen doordat hun inkomen niet hoog genoeg is, of doordat zij meerdere studerende kinderen financieel moeten ondersteunen. Deze aanvullende beurs kun je heel eenvoudig aanvragen, je hoeft hier zelf weinig voor te doen. DUO zal dan het inkomen van je ouders uitzoeken en onderzoeken of je recht hebt op deze beurs. Als je ouders niets kunnen bijdragen aan jouw studie, krijg je dit maximale bedrag. Het kan ook zijn dat je minder krijgt, dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan is de aanvullende beurs een gift en hoef je deze niet terug te betalen. Lukt dit niet, dan wordt de beurs omgezet in een lening.

De lening

Naast de eventuele aanvullende beurs heb je als student recht op een lening. Deze lening moet altijd terugbetaald worden na je studie. Voor studies die 4 jaar duren, kun je 7 jaar lenen. Duurt je studie langer, dan kan je langer lenen. De hoogte van je lening is per maand aan te passen.

Het collegegeldkrediet

Het collegegeldkrediet is een lening die bedoeld is om het collegegeld te betalen. Deze moet, samen met de eerdergenoemde lening, altijd worden terugbetaald. Hoeveel collegegeld je krijgt hangt af van het soort collegegeld dat je moet betalen. Als je wettelijk collegegeld betaalt, dan kun je maandelijks 1/12 van dat collegegeld lenen. Als je instellingscollegegeld betaalt is het mogelijk om meer te lenen.

Na je studie

Als je tijdens je studie leent, bouw je een schuld op bij DUO. Over het geleende bedrag betaal je rente, al is deze rente lager dan die bij een ‘gewone’ lening. Het uiteindelijke maandbedrag is, naast de hoogte van je studieschuld, ook afhankelijk van je maandelijkse inkomen. Is je inkomen niet zo hoog, dan hoef je niet zo veel terug te betalen. Je betaalt sowieso niet meer dan 4% van je jaarsalaris. Heb je even geen geld om af te lossen, dan kan je er voor kiezen de aflossing tijdelijk stop te zetten. Dit mag maximaal 5 keer voor de periode van een jaar. Als je afgestudeerd bent mag je er 35 jaar over doen om je studieschuld terug te betalen.

Studenten OV

Tijdens je studie heb je recht op het studentenreisproduct. Je kunt hier 5 jaar van gebruikmaken. Je kunt kiezen uit vrij reizen doordeweeks of vrij reizen in het weekend. Tussendoor is het mogelijk om te wisselen tussen deze twee opties. Ga je tijdens je studie een half jaar in het buitenland studeren, dan kan je ervoor kiezen om je studentenreisproduct op pauze te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een vergoeding te krijgen, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland ook naar je studie moet reizen. Deze vergoeding bedraagt €120,96 (2024) per maand. Je moet je studentenreisproduct dan in Nederland stopzetten, dus zorg dat je dit regelt voor vertrek.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.