Dé studentenverzekering specialist

Zorgverleners

In het Nederlandse zorgstelsel wordt de verzekerde zorg verleend door verschillende zorgverleners. Veel verzekeraars kiezen er daarbij voor om prijs- en kwaliteitsafspraken te maken met bepaalde zorgverleners, dat zijn zogenaamde gecontracteerde zorgverleners. Welke zorgverleners zijn er zoal, welke zorg verlenen zij precies en in hoeverre worden deze zorgkosten vergoed door je zorgverzekering?

Fysiotherapeut

De meeste studenten krijgen door hun actieve levenshouding behoorlijk wat lichamelijke belasting te verduren. Bij de fysiotherapeut kan je terecht voor de behandeling van verschillende soorten lichamelijke klachten met betrekking tot het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan rugklachten of gewrichtsproblemen. Aan de hand van een behandelplan zal de fysiotherapeut je begeleiden en helpen om de klachten te verhelpen of de pijn zoveel mogelijk te bestrijden. Voor studenten vanaf 18 jaar wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit het basispakket. Indien je een vergoeding wilt ontvangen voor de kosten die je maakt bij de fysiotherapeut, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Lees meer over de zorgverlener fysiotherapeut.

Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

GGZ-zorgverleners voorzien in psychische hulpverlening. Indien je kampt met psychische problemen, is het eerste aanspreekpunt de huisarts. Deze zal in eerste instantie beoordelen of hij of zij je zelf kan behandelen. Indien de huisarts het nodig acht, kan hij of zij je doorverwijzen naar een GGZ-professional. Welke professional dit is, is afhankelijk van de aard van je psychische problemen. Zo kan je bijvoorbeeld worden doorverwezen naar een psycholoog of psychiater. De behandeling door je huisarts wordt volledig vergoed door je basisverzekering. In hoeverre GGZ-zorg wordt vergoed, is afhankelijk van de verzekeraar waar je je zorgverzekering hebt lopen.

Lees meer over de zorgverlener GGZ.

Huisarts

De meest basale gezondheidszorg wordt verleend door de huisarts. De huisarts is eerste aanspreekpunt voor een veelheid aan gezondheidsklachten, zoals eczeem of aanhoudende koorts. Huisartsenzorg wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering, het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is derhalve niet nodig.

Lees meer over de zorgverlener huisarts

Tandarts

Een regelmatig bezoek aan de tandarts houdt je gebit sterk en gezond. Bij de tandarts kan je onder meer terecht voor gebitscontrole en verschillende behandelingen die gebitsproblemen verhelpen, zoals het vullen van een gaatje. Er bestaan ook tandartspraktijken die zich toeleggen op het behandelen van studenten, de zogenaamde studentisten. Omdat deze praktijken vaak geen wachtlijst kennen, is het veel makkelijker om een afspraak te maken. Tandartskosten worden tot je 18e vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf je 18e dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om de behandelkosten (gedeeltelijk) vergoed te krijgen.

Lees meer over de zorgverlener tandarts

Ziekenhuis

Indien je medisch specialistisch zorg nodig hebt, kan je terecht bij een ziekenhuis bij jou in de buurt. Niet alle ziekenhuizen bieden dezelfde zorg, zo zijn er ziekenhuizen die zich specialiseren in bepaalde behandelingen. Bovendien maken verzekeraars in veel gevallen prijs- en kwaliteitsafspraken met ziekenhuizen. Dit kan betekenen dat je slechts bij bepaalde ziekenhuizen de behandelingen volledig vergoed krijgt.

Of een verzekeraar met zogenaamde gecontracteerde zorgverleners werkt, kan je terug lezen in de polisvoorwaarden. Vanuit het basispakket krijg je de opname- en behandelkosten in het ziekenhuis vergoed. Ook bijkomende kosten, zoals genees- en verbandmiddelen, gebruik van de operatiekamer en ander verpleeg- en verzorgingskosten komen in de regel voor vergoeding in aanmerking.

Lees meer over de zorgverlener ziekenhuis

Vind je deze informatie nuttig?