Huis kopen verzekering

Verzekeringen voor je koopwoning

Ben je ondernemend en werk jij (of je partner) al een tijdje? Of willen jouw ouders je financieel ondersteunen? Dan is het goed mogelijk dat jij de studentenkamers met hoge huurprijzen voorgoed gedag zegt en investeert in een koopwoning. Het is in dat geval belangrijk dat jij de inboedel van je koopwoning goed verzekert en het afsluiten van een opstalverzekering is zelfs verplicht. In dit artikel lees je precies hoe je jouw nieuwe stulpje goed dekt tegen schade.

Inboedelverzekering bij verhuizing naar koopwoning

Kom je vanuit een koop- of huurwoning en heb je al een inboedelverzekering? Dan kan je deze inboedelverzekering zonder problemen aanhouden. Je verzekert namelijk jouw inboedel en niet een bepaald adres of woningtype. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Geef je adreswijziging op tijd door aan de inboedelverzekeraar. Zo ben je tijdens en direct na de verhuizing verzekerd voor schade en diefstal.
  • Als je groter gaat wonen of veel nieuwe spullen aanschaft, is de kans groot dat jouw inboedel na de verhuizing veel meer waard is. Bepaal in dat geval opnieuw de waarde van je inboedel en laat dit bedrag verzekeren, zodat je in je nieuwe woning niet onderverzekerd bent.
  • Als je in de koopwoning gaat samenwonen met een partner en jullie beiden een losse inboedelverzekering hebben, dan kun je er één opzeggen. Lees meer hierover op de pagina samenwonen.

Heb je nog geen inboedelverzekering? Zorg er dan voor dat je er een afsluit. Hiermee dek je alle waardevolle, verhuisbare zaken in jouw koopwoning tegen onverwachte schade en diefstal. Bekijk de Inboedelverzekeringen voor studenten.

Opstalverzekering

Wat een verandering is wanneer je van een huurwoning naar een koopwoning verhuist, is dat je dan verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering is net als de inboedelverzekering een woonverzekering, maar het grote verschil is dat de opstalverzekering alle vastzittende spullen in en aan jouw woning dekt en de inboedelverzekering juist alle losstaande spullen. De reden waarom deze verzekering verplicht is, is omdat de woning het onderpand van een lening bij de hypotheekverstrekker is.

Een opstalverzekering dekt onder andere schade aan je woning die ontstaan is door:

  • Inbraken en diefstal
  • Brand, blussen, roet en rook
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag
  • Ontploffingen
  • Storm, vorst en neerslag

Hoeveel premie je moet betalen voor de opstalverzekering is afhankelijk van de herbouwwaarde van jouw woning. Onder de herbouwwaarde wordt verstaan hoe duur het zou zijn om na bijvoorbeeld brand een vergelijkbare koopwoning opnieuw op te bouwen (zonder de kosten voor de grond). Zorg er ook voor dat je dit bedrag als verzekerde waarde instelt, omdat dit het maximumbedrag is dat je uitgekeerd kunt krijgen bij schade.

Opstalverzekering appartement

Wanneer je een appartement koopt, is het verstandig om eerst bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) te informeren over de opstalverzekering. In veel gevallen heeft de VvE namelijk een opstalverzekering voor het hele gebouw afgesloten en hoef jij enkel nog een inboedelverzekering af te sluiten. Controleer wel de dekking van deze verzekering. Als jouw appartement door bijvoorbeeld een verbouwing of dure keuken meer waard is, dan kun je een aanvullend ‘eigenaarsbelang’ bijverzekeren. Soms krijg je te maken met een ‘slapende VvE’ die geen gemeenschappelijke zaken regelt, en dan dien je wel zelf een opstalverzekering af te sluiten.

Woonverzekeringen afsluiten

Een opstalverzekering kun je afsluiten bij een groot aantal verzekeraars. Het makkelijkste is om de inboedel- en de opstalverzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Het declareren van schade wordt daardoor een stuk eenvoudiger. Ook kunnen er geen conflicten tussen verzekeraars ontstaan over of het om een losstaand of vastzittend onderdeel van je woning gaat.

Sommige verzekeraars bieden een compleet pakket voor woonverzekeringen aan. Je kunt dan alle belangrijke verzekeringen voor je koopwoning tegelijkertijd afsluiten. Dit zijn de inboedelverzekering en de opstalverzekering, maar ook extra dekkingen als een glas- en een tuinverzekering. Handig is dat je bij zo’n pakket maar één verzekeringspolis hebt.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.