Inboedelverzekering voor studenten

Ga je op kamers, dan is een inboedelverzekering of een kostbaarhedenverzekering een van de belangrijkste verzekeringen die je moet afsluiten. Zo voorkom je dat je voor prijzige verrassingen komt te staan, mocht er schade ontstaan aan jouw spullen.

Inboedelverzekering voor studenten

Op het moment dat er iets uit jouw studentenkamer wordt gestolen, valt dat onder de dekking van jouw inboedelverzekering. In studentenhuizen wordt namelijk meer dan eens ingebroken. Vaak ontbreekt het aan een alarminstallatie, en worden ramen of deuren per ongeluk open gelaten. Ook is er relatief veel te halen voor de inbrekers. Als er 7 studenten in een huis wonen, zijn er vaak 7 laptops aanwezig. Maar niet alleen inbraak vormt een risico voor jouw spullen. Ook door lekkage, brand of rook kan er schade ontstaan aan jouw spullen. Ook deze schade valt onder de dekking van een inboedelverzekering. En laat het juist met de brandveiligheid niet altijd even best gesteld zijn in studentenhuizen. Let op: vraag voordat je een verzekering afsluit aan je huisbaas of hij of zij al een inboedelverzekering voor het gehele pand heeft afgesloten. Is dat het geval, dan hoef jij niet nog apart een verzekering af te sluiten.

Hoe werkt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering voor studenten hoeft niet veel te kosten. Veel verzekeraars hebben speciale inboedelverzekeringen voor studenten, met een lagere premie. Dit komt doordat je in jouw studentenkamer waarschijnlijk veel minder spullen van waarde hebt liggen vergeleken met het hele huis van een gezin. Wel kunnen er een aantal voorwaarden aan de verzekering gesteld worden. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat je deur op slot moet kunnen als je verzekerd wilt worden tegen diefstal. In het geval dat je verzekerd wilt zijn tegen brand kan er vereist worden dat er rookmelders en brandblussers aanwezig moeten zijn.

Je stelt zelf je inboedelverzekering samen, en kunt deze aanpassen aan jouw situatie. Ook moet je voor het afsluiten van een inboedelverzekering de waarde van je inboedel schatten. Dit kan door middel van een taxateur of een online inboedelwaardemeter. Hou bij het inschatten ook rekening met eventuele toekomstige aankopen, zodat je niet onderverzekerd raakt.

Je moet er wel rekening mee houden dat het zo is dat een inboedelverzekering alleen binnenshuis geldt, en alleen in Nederland. Op het moment dat er schade ontstaat of er iets wordt gestolen, wordt de dagwaarde van het product uitgekeerd.

Kostbaarhedenverzekering

Ook een kostbaarhedenverzekering dekt schade aan jouw inboedel, maar in tegenstelling tot de inboedelverzekering dekt de kostbaarhedenverzekering ook jouw spullen buiten je studentenkamer. Onder kostbaarheden vallen bezittingen met een betrekkelijke meerwaarde. Denk hierbij aan elektronica, muziekinstrumenten, sieraden, maar ook antiek en verzamelingen. De meeste kostbaarhedenverzekeringen hebben een redelijk hoog limiet en dekken in het geval van diefstal, vermissing, schade en verlies. De kostbaarhedenverzekering dekt niet in het geval van schade door dagelijks gebruik, schade die je zelf veroorzaakt hebt en schade in het geval van een natuurramp. In het geval van schade wordt altijd eerst bekeken of het voorwerp gerepareerd kan worden. De reparatiekosten worden dan vergoed.

Ook bij het afsluiten van je kostbaarhedenverzekering zal je moeten aangeven wat de waarde is van de producten die je wilt verzekeren. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger je maandelijkse premie zal uitvallen.

Verzekering kiezen

Studeer je veel thuis en ga je niet vaak met je spullen op pad, dan past een inboedelverzekering misschien beter bij jou. Ben je vaak ergens anders aan het studeren met je laptop, of ga je bijvoorbeeld vaak met je dure camera op pad om foto’s te maken, dan is het misschien slimmer om een kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

Voor zowel de kostbaarhedenverzekering als de inboedelverzekering zijn er verschillende gradaties. Bij de inboedelverzekering kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om verzekerd te zijn tegen schade ontstaan door overstromingen en aardbevingen, maar aangezien deze in Nederland niet veel voorkomen, kun je er ook voor kiezen wat minder uitgebreid verzekerd te zijn.

Vaak kun je de inboedelverzekering afsluiten samen met andere verzekeringen voor studenten. Je kunt zo een voordeliger pakket afsluiten, omdat je korting krijgt.

Declareren

Op het moment dat er schade ontstaat aan jouw spullen, moet je die schade declareren bij de verzekeraar. De verzekeringsmaatschappijen kunnen om de aankoop bon van een product vragen. Daarom is het handig om de aankoopbonnen van je waardevolle spullen bijvoorbeeld in een apart mapje te bewaren, of ze in te scannen en naar jezelf te mailen. Ook is het slim om foto’s te maken van je waardevolle spullen te maken, zodat je in het geval van schade aan kan tonen dat deze is ontstaan door bijvoorbeeld de brand, en de schade er niet van tevoren al zat. Ook moet je altijd in je achterhoofd houden dat ondanks dat je je spullen hebt verzekerd, je altijd moet letten op het dichtdoen van je ramen en deuren. Veel inboedelverzekeraars vereisen namelijk braakschade voor het declareren van schade. Is de dief dus naar binnen geklommen door een raam dat je vergeten bent dicht te doen, dan kan het zijn dat je niets vergoed krijgt.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.