Stage lopen in Engeland

Veel studenten kiezen ervoor om in Engeland stage te lopen. Niet zo gek, want er zijn ontzettend veel leuke Engelse steden, je spreekt er de taal en er zijn veel interessante, internationale bedrijven gevestigd. Ben je nog op zoek naar een stage in Engeland of heb je al een stageplaats en wil je juist weten wat je voor vertrek allemaal nog moet regelen? Je leest er in dit artikel alles over.

Verzekering stage in Engeland

Verloren reisbagage, een inbraak in je studentenkamer, een bezoekje aan de dokter… er zijn allerlei zaken die voor een onverwachte, rekening kunnen zorgen maar waar je goed een verzekering voor kunt afsluiten. Denk aan de volgende zaken:

 • Je Nederlandse zorgverzekering dekt spoedeisende hulp tegen het Nederlandse tarief. Alle andere zorg en kosten hoger dan de Nederlandse standaard kun je verzekeren via een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische dekking
 • Sluit een reisverzekering af om jouw spullen en medische hulp te verzekeren. Houd wel goed in de gaten dat veel doorlopende reisverzekeringen standaard maximaal 60 dagen in het buitenland dekken, een langere periode kan je een globetrotterverzekering afsluiten, van bijvoorbeeld Allianz Global Assistance of Covered Abroad.
 • Controleer of jouw onderwijsinstelling of het stagebedrijf ongevallen en aansprakelijkheid op de werkvloer dekt. Sluit hier anders zelf een ongevallen- en/of aansprakelijkheidsverzekering voor af.

Op de pagina Stage in het buitenland lees je meer informatie over het verzekeren tijdens een buitenlandstage.

Populaire bestemmingen

Wanneer je aan Engeland denkt, dan denk je al snel aan Londen. Deze bruisende wereldstad huist een ontzettend groot aantal bedrijven en het is dan ook zeker niet onmogelijk om hier een stage te vinden. Houd er wel rekening mee dat wonen en leven in Londen erg duur is. Kun je dit niet betalen of woon je liever iets rustiger? Er zijn nog veel meer leuke steden in Engeland! Bekijk eens het artistieke Bristol, de studentensteden Cambridge en Oxford, het moderne Manchester of het karakteristieke Edingburgh (Schotland).

Een stage vinden

Een groot voordeel van stage lopen in Engeland is natuurlijk de taal. Dat je het Engels goed beheerst maakt het makkelijker om via internet een stage te vinden. Bekijk bijvoorbeeld de vacatures op websites van bedrijven die je interessant lijken of zoek via een Engelse vacaturewebsites naar mogelijkheden. Een aantal andere mogelijkheden om een stage te vinden zijn:

 • Via het stagebureau van je onderwijsinstelling
 • Via een bemiddelingsbureau, dit kost wel geld
 • Benader mensen in je omgeving, wellicht zijn er andere studenten die al stage hebben gelopen in Engeland en je kunnen doorverwijzen.

Benodigde documenten

Engeland behoort tot de Europese Unie en je hebt dan ook geen visum of papieren nodig om er stage te lopen. Wel is tijdens het reizen natuurlijk een geldig paspoort of identiteitsbewijs vereist. Zorg dat je verder ook de volgende papieren meeneemt:

 • Je Europese zorgverzekeringskaart EHIC. Hiermee kun je bewijzen dat je verzekerd bent voor spoedeisende hulp. Je kunt deze aanvragen bij je zorgverzekeraar (of dit staat al afgedrukt op de achterkant van je verzekeringspas)
 • Een kopie van je reisverzekeringspolis
 • Zorg er ook voor dat je ergens een kopie van je paspoort/identiteitsbewijs, creditcard en bankpas hebt opgeslagen

Financiën

Engeland is geen goedkoop land, de prijzen voor wonen en boodschappen zijn er te vergelijken met Nederland of duurder. Er zijn een aantal manieren waarop jij je stage kunt financieren:

 • Je Nederlandse studiefinanciering
 • De OV-vergoeding die je krijgt voor het niet gebruiken van je ov-jaarkaart
 • De Erasmusbeurs (Erasmus+) die alle Europese studenten die stage gaan lopen of studeren in een ander land kunnen krijgen
 • Sommige stages bieden een stagevergoeding

Wil je de stage lopen nadat jij je opleiding in Nederland al hebt afgerond? Je kunt dan in aanmerking komen voor de Leonardobeurs, Erasmus+. Deze beurs van de Europese Unie is er om afgestudeerden aan relevante, internationale werkervaring te helpen.

Huisvesting

Regelt het stagebedrijf jouw huisvesting? Dan heb je geluk! Het is soms moeilijk om in Engeland een leuke, betaalbare kamer te vinden, vooral wanneer je naar Londen gaat. In de grote steden is vaak gebruikelijk om met andere stagiaires of studenten een huis te delen om zo de kosten te drukken. De beste manier is om via internet te zoeken naar leegstaande kamers. Denk aan de volgende opties:

 • Zoek via het Erasmusnetwerk
 • Gebruik Engelse kamersites zoals Gumtree, Easyroommate en Spareroom
 • Neem contact op met de universiteit in jouw studentenstad om te vragen of jij van de studentenaccommodatie gebruik kunt maken
 • Zoek naar lokale studentenhuisvesters voor buitenlandse studenten zoals Lee Abbey in Londen
 • Neem een Nederlands bemiddelingsbureau in de hand, dit is vaak wel prijzig

Wanneer je vanuit Engeland wilt zoeken en wat kamers wilt bezichtigen voordat je een keuze maakt, dan kun je ervoor kiezen om eerst tijdelijk in een hostel te gaan zitten of via CouchSurfing een tijdelijke kamer te zoeken.

Werkcultuur

Houd er wanneer je stage gaat lopen in Engeland rekening mee dat de Engelse werkcultuur in veel gevallen erg beleefd is. Spreek je collega`s netjes aan, gebruik woorden als `thank you`, `please` en `may I`, wees niet te direct (Engelsen vinden Nederlanders vaak erg direct in hun taalgebruik) en kleed je zakelijk. Natuurlijk is het erg van het bedrijf waar je stage gaat lopen afhankelijk hoe je bijvoorbeeld gekleed moet gaan en of jij je baas met voornaam of achternaam aan moet spreken. Je kunt vooraf even bij het bedrijf informeren naar de werkcultuur of dresscode, zo kom je de eerste dag niet voor verrassingen te staan.

Tips

 • In Engeland wordt niet met euro`s betaald, de meeste Nederlandse banken rekenen daarom ongeveer 1% koersopslag per keer dat je geld opneemt via een geldautomaat
 • Als stagiair heb je vaak minder leeftijdsgenoten om je heen dan wanneer je in het buitenland studeert. Volg de Erasmusorganisaties in jouw stad op Facebook, zo blijf je op de hoogte van alle feestjes, excursies en reisjes. Je kunt je hier ook als stagiair gewoon bij aansluiten.
 • Download de gratis app Citymapper, hiermee krijg je up-to-date informatie van al het openbaar vervoer in London

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.