Vergoedingen orthodontie

Hoewel het gebruikelijk is op zo jong mogelijke leeftijd al naar de orthodontist te gaan, kan het zijn dat je als student pas kiest voor een beugel. Misschien bestond de noodzaak voor een beugel op jonge leeftijd nog niet, heb je bewust gekozen nog even te wachten of was het nemen van een beugel voor je ouders financieel niet haalbaar. Orthodontie is immers een dure aangelegenheid. In hoeverre worden de kosten bij de orthodontist vergoed door je zorgverzekering?

Orthodontie vergelijken?

Gebruik onze handige zorgverzekering vergelijker. Hierin kan je aangeven of het voor iemand is onder- of boven de 18 jaar, en ook hoeveel vergoeding gewenst is.

Wat vergoedt je basisverzekering?

Voor zowel studenten tot als studenten vanaf 18 jaar wordt orthodontie niet vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wil je toch een gedeeltelijke vergoeding voor de kosten van orthodontie, dan dien je daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wat vergoedt een aanvullende verzekering?

Wat een aanvullende verzekering precies vergoedt, verschilt per verzekeraar. Over het algemeen vergoedt de verzekeraar een bepaald percentage van de kosten tot een bepaald maximumbedrag, bijvoorbeeld 85% van de kosten tot maximaal €1.135,-. Daarnaast kan je te maken krijgen met wachttijd. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je pas een jaar na het afsluiten van je verzekering de kosten vergoed kan krijgen.

Acceptatieplicht?

Daarnaast zijn verzekeraars niet verplicht op iemand te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering. Dit is met een basispakket wel het geval. Ook kunnen verzekeraars in sommige gevallen een hogere premie vragen voor een aanvullende zorgverzekering.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn tandarts?

Het is niet noodzakelijk eerst een verwijzing van je tandarts te krijgen om naar de orthodontist te gaan. Je kan dus zelf direct een afspraak maken, echter is het vaak praktischer in samenspraak met je tandarts te bepalen of orthodontie noodzakelijk is.

Geldt er een eigen risico of een eigen bijdrage?

Orthodontiekosten vallen niet onder het wettelijk verplichte eigen risico. Evenmin geldt een eigen bijdrage.

Gecontracteerde zorg?

Ten slotte is het verstandig de polisvoorwaarden na te slaan op eventuele door je verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Het kan namelijk zijn dat je verzekeraar met bepaalde orthodontistpraktijken afspraken heeft gemaakt. Kies je toch voor een andere praktijk? Dan krijg je vaak een minder hoge vergoeding.

Verzekeraars maken onderscheid tussen studenten tot 18 jaar en studenten van 18 jaar of ouder. Studenten tot 18 jaar zijn nog gratis meeverzekerd met hun ouders. Om in dat geval orthodontiekosten vergoed te krijgen, dienen je ouders daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Om duidelijk te maken wat er precies vergoedt wordt door verschillende verzekeraars, hebben wij de aanvullende verzekeringen die orthodontiekosten vergoeden met elkaar vergeleken. Deze gegevens gelden voor studenten van 18 jaar of ouder met een eigen zorgverzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.