Dé studentenverzekering specialist

Overstappen rechtsbijstandsverzekering

Het kan voorkomen dat je een rechtsbijstandverzekering hebt, maar niet tevreden bent over deze rechtsbijstandsverzekering. Of dat je een rechtsbijstandverzekering hebt gevonden met een veel lagere premie en een gelijkwaardige dekking. In deze gevallen is het mogelijk om over te stappen. Op deze pagina wordt in het kort beschreven hoe je, je huidige rechtsbijstandsverzekering kunt opzeggen en kunt overstappen naar een andere rechtsbijstandsverzekeraar.

Opzeggen

De meeste verzekeraars bieden een rechtsbijstandverzekering aan met een looptijd van 12 maanden.

Binnen looptijd van 12 maanden opzeggen
Binnen deze termijn van 12 maanden is het meestal niet mogelijk om de verzekering op te zeggen. Dit kan alleen als de verzekeraar de premie verhoogt of de algemene voorwaarden van de verzekering veranderen.

Na de looptijd van 12 maanden opzeggen
Als je na de looptijd van 12 maanden je rechtsbijstandverzekering wilt opzeggen, dan is dit wel mogelijk. Hiervoor geldt een opzegtermijn van een maand.

Het is verstandig om je oude rechtsbijstandsverzekering pas op te zeggen als je door je nieuwe rechtsbijstandverzekering bent geaccepteerd. Vaak wordt de datum waarop je oude verzekering is opgezegd de ingangsdatum van je nieuwe rechtsbijstandverzekering.

Opzegbrief

Je moet meestal de rechtsbijstandsverzekering schriftelijk opzeggen door middel van een opzegbrief. Wij adviseren om deze opzegbief aangetekend te versturen, waardoor je een bewijs hebt dat de verzekeraar deze brief daadwerkelijk op die datum heeft ontvangen.

Keuze nieuwe rechtsbijstandverzekering

Houd bij de keuze van de nieuwe rechtsbijstandverzekering rekening met de volgende zaken:
• Bedenk van te voren in welke juridische conflicten je eventueel betrokken kan raken en welke rechtsbijstand juist niet voor jou van toepassing is.
• Bekijk welke zaken gedekt worden in het basispakket van een rechtsbijstandverzekering. De goedkoopste verzekeraar biedt wellicht een veel lagere dekking dan een iets duurdere verzekeraar.
• Bedenk welke zaken je eventueel aanvullend zou willen verzekeren.
• Bekijk of een verzekeraar extra diensten aanbiedt zoals online informatievoorziening en telefonisch advies.
• Bekijk of er kortingsmogelijkheden zijn in combinatie met andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar.
• Lees zorgvuldig de algemene voorwaarden van de rechtsbijstandsverzekering. Ook de kleine lettertjes.

Overstappen

Als je al een rechtsbijstandsverzekering hebt en dus overstapt van verzekeraar, dan kan je meestal direct overstappen zonder wachttijd. Zoals eerder gezegd; dan wordt de datum van opzegging van je oude rechtsbijstandsverzekering, de ingangsdatum van je nieuwe verzekering.

Let wel op dat in het geval dat je andere juridische zaken gedekt wilt hebben bij je nieuwe verzekeraar die niet gedekt waren wij je oude verzekeraar, deze nieuwe zaken niet direct gedekt zijn. Hiervoor kan een wachttijd van 3 maanden bestaan.

Mocht je echter al betrokken zijn in een juridisch geschil dat met deze nieuwe dekking te maken heeft, dan kunnen er weer uitzonderingen worden gemaakt. Dit verschilt per verzekeraar. Daarom raden wij je aan om in zo`n geval te informeren bij je nieuwe verzekeraar en zorgvuldig de algemene voorwaarden te lezen .

Nog geen rechtsbijstandverzekering

Had je nog geen rechtsbijstandverzekering en sluit je deze dus voor het eerst af, dan geldt er bij de meeste verzekeraars een wachttijd van 3 maanden.

Mocht je echter al betrokken zijn in een juridisch geschil en direct rechtsbijstand nodig hebben, dan maken veel verzekeraars hier een uitzondering voor. Zit jij in deze situatie? Informeer dan eerst bij de verzekeraar naar de mogelijkheden en lees de algemene voorwaarden van de rechtsbijstandsverzekering.

Vind je deze informatie nuttig?