Dé studentenverzekering specialist

Besparen op je zorgverzekering

Als student heb je maandelijks waarschijnlijk niet heel veel te besteden. Zorg daarom in ieder geval dat je niet te veel voor je zorgverzekering betaalt, zodat je maandelijks een extraatje overhoudt. Het is de kunst om je zorgverzekering zo af te stemmen op je persoonlijke situatie dat je premie niet te hoog is, maar dat je wel de nodige dekking ontvangt. In onderstaande artikelen maken we je wegwijs in de manieren waarop je op je zorgverzekering kan besparen.

Durf te vergelijken op prijs

Veel jongeren durven niet naar een andere zorgverzekering over te stappen, omdat ze bang zijn dat ze minder vergoed krijgen bij een goedkopere zorgverzekeraar. Dit is jammer, want dit is niet waar. De inhoud van de basiszorgverzekering is namelijk bij elke verzekeraar in Nederland gelijk. De inhoud wordt namelijk door de overheid bepaald.

Wel verschilt het per verzekeraar met hoeveel zorgverleners ze afspraken hebben. Hierdoor kan het zijn dat je bij een goedkopere zorgverzekeraar soms verder moet reizen om je zorg vergoed te krijgen. Maar voor jongeren die in grote steden studeren en werken, is dit zelden een probleem. Wanneer je alleen een basis zorgverzekering wil, kun je dus eenvoudig op prijs vergelijken.

Kies een aanvullend pakket dat bij je zorgbehoefte past

Maak je wel eens gebruik van aanvullende zorg die niet vergoed wordt door het basispakket? Of wil je ook een vergoeding als je naar de tandarts gaat? Dan is het verstandig om ook een aanvullend pakket af te sluiten.

Wees kritisch op wat je betaalt en wat je vergoed krijgt. Veel jongeren kiezen hetzelfde aanvullende pakket als hun ouders. Vaak is dit weggegooid geld, omdat ouders een compleet andere zorgbehoefte hebben dan jongeren. Het is zonde om een aanvullend pakket met hoge premie af te sluiten voor zorg waar je toch geen gebruik van maakt. Kies dus voor een aanvullend pakket wat aansluit bij jouw lifestyle.

Wanneer kan ik overstappen? Van 12 november tot en met 31 december heb je de tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen. De meeste mensen kiezen dan direct hun nieuwe zorgverzekeraar uit. Je hebt echter tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Als je net 18 jaar geworden bent dan moet je direct een zorgverzekering afsluiten. Dus niet wachten tot november!

Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Heb je een zorgverzekering uitgekozen? Dan kun je door middel van zorgtoeslag een flink bedrag terugkrijgen van de overheid. De meeste jongeren en studenten komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Het is dus zeker de moeite waard om te checken of jij hier ook recht op hebt!

Vrije zorgkeuze of beperkt?

De vrije zorgkeuze houdt in dat je zelf kan bepalen bij welke zorgverlener je wordt behandeld. Je kan daarbij onderscheid maken tussen een natura-, restitutie,- en budgetpolis. Met een naturapolis ben je gebonden aan gecontracteerde zorgverleners en ben je dus niet vrij in de keuze naar welke zorgverlener je gaat. Bij een restitutiepolis ben je dat wel. Je dient daarbij wel zelf de rekening voor te schieten. Met de budgetpolis wordt je nog sterker beperkt in je vrije zorgkeuze, maar betaalt daardoor minder premie. Kies je er toch voor naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan betaal je zelf het prijsverschil.

Lees meer over de vrije zorgkeuze of niet?.

Vrijwillig eigen risico

In Nederland ben je bij het afsluiten van je zorgverzekering verplicht een deel van de zorgkosten zelf te betalen. Dit wordt het verplichte eigen risico genoemd. In 2021 bedraagt het eigen risico €385,-. Daarnaast bestaat het zogenaamde vrijwillig eigen risico. Je kan daarbij het verplicht eigen risico met een maximum van €500,- verhogen in ruil voor premiekorting. Indien je weinig zorgkosten maakt, gezond leeft en een buffer hebt om een eventuele tegenslag te kunnen opvangen, kan je ervoor kiezen een hoog eigen risico af te sluiten.

Lees meer over het vrijwillig eigen risico.

Kortingen zorgverzekering

Welke kortingen bestaan er allemaal voor je zorgverzekering? En voor welke kortingen kom je via je zorgverzekering in aanmerking? Via een collectief, zoals een MBO zorgverzekering of HBO/WO zorgverzekering of een sportvereniging, krijg je extra korting op je zorgverzekering. Ook krijg je bij bepaalde verzekeraars kennismakingskorting of stapelkorting. De laatste kortingsvariant geeft je extra korting indien je meerdere verzekeringsproducten afneemt bij dezelfde verzekeraar.

Verder kan je via je zorgverzekering korting krijgen op een breed scala aan zaken. Denk aan fitnesskorting, korting op een dagje uit, korting op je bril of lenzen en cadeauacties. Ook bestaan er doelgroep specifieke kortingen, zoals gratis condooms of een gratis SOA-consult voor studenten. Ook opvallende kortingsacties, zoals een aantal uur een gratis schoonmaakster, komen voor.

Lees meer over kortingen zorgverzekering.

Collectieve kortingen

Kies je ervoor om je zorgverzekering via een collectief af te sluiten? In dat geval kan de verzekeraar, die in één klap meerdere klanten verwerft, korting geven op de premie. De korting kan oplopen tot gemiddeld 10% op jaarbasis. Zo snijdt het mes aan beide kanten, de zorgverzekeraar kan goedkoop zorg inkopen en pakketten aanbieden die passen bij de wensen van het collectief en het collectief profiteert van de korting. Er bestaan tal van collectieven, waaronder bijvoorbeeld universiteiten, HBO-instellingen en sportverenigingen. Ook bestaan er speciale studentencollectieven via de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Lees meer over collectieve kortingen.

Speciale collectieve kortingen

Er bestaan tal van speciale collectieven die een polis aanbieden die bij de wensen van dat specifieke collectief passen. Onderscheid kan onder meer gemaakt worden tussen de Vegapolis, Donorpolis, Rookvrijpolis en de sociale media zorgverzekering.

De Vegapolis is zoals de naam al doet vermoeden een speciale collectieve verzekering voor vegetariërs. Je ontvangt via het collectief onder meer korting op vleesvervangende producten. De Donorpolis vraagt om aandacht voor het donorschap en stipt het belang aan dat meer mensen zich zouden moet registreren als donor. De Rookvrijpolis biedt korting aan niet-rokers op bijvoorbeeld het sportschoolabonnement, maar ook voor rokers die willen stoppen door middel van cursussen of geneesmiddelen die daarbij kunnen helpen. De social media verzekering maakt het mogelijk via bijvoorbeeld je Facebookaccount korting te krijgen op je zorgverzekering.

Lees meer over speciale collectieve kortingen.

Bespaartips

Op zoek naar handige bespaartips om extra te besparen op je zorgverzekering? In dit artikel wordt beschreven waar je op moet letten bij het afsluiten van je basis- en aanvullende verzekering. Vergelijk deze goed met elkaar, zorg ervoor dat je niet oververzekerd bent voor zaken waar je geen gebruik van maakt en kijk of de hoogte van je zorgkosten het wel voordelig maken om bepaalde aanvullende verzekeringen af te sluiten. Je kan er ook voor kiezen een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten om extra te besparen op je maandelijkse premie. Kijk bovendien goed of je voor speciale (studenten)kortingen in aanmerking komt, bijvoorbeeld via een collectief. Vergeet ten slotte niet je zorgtoeslag tijdig aan te vragen.

Lees meer over bespaartips

Vind je deze informatie nuttig?