Besparen op je zorgverzekering

Als student heb je maandelijks waarschijnlijk niet heel veel te besteden. Zorg daarom in ieder geval dat je niet te veel voor je zorgverzekering betaalt, zodat je maandelijks een extraatje overhoudt. Het is de kunst om je zorgverzekering zo af te stemmen op je persoonlijke situatie dat je premie niet te hoog is, maar dat je wel de nodige dekking ontvangt. In onderstaande artikelen maken we je wegwijs in de manieren waarop je op je zorgverzekering kan besparen.

Durf te vergelijken op prijs

Veel jongeren durven niet naar een andere zorgverzekering over te stappen, omdat ze bang zijn dat ze minder vergoed krijgen bij een goedkopere zorgverzekeraar. Dit is jammer, want dit is niet waar. De inhoud van de basiszorgverzekering is namelijk bij elke verzekeraar in Nederland gelijk. De inhoud wordt namelijk door de overheid bepaald.

Wel verschilt het per verzekeraar met hoeveel zorgverleners ze afspraken hebben. Hierdoor kan het zijn dat je bij een goedkopere zorgverzekeraar soms verder moet reizen om je zorg vergoed te krijgen. Maar voor jongeren die in grote steden studeren en werken, is dit zelden een probleem. Wanneer je alleen een basis zorgverzekering wil, kun je dus eenvoudig op prijs vergelijken. De premies veranderen immers ieder jaar. Bovendien kan je situatie dusdanig veranderen, dat je in het nieuwe jaar beter af ben met een andere dekking. Door hier naar te kijken, kun je zomaar tientallen euro’s goedkoper uit zijn. Dit is het al zeker waard als je je bedenkt dat het vergelijken van verzekeringen je echt niet veel tijd hoeft te kosten.

Wat voor basisverzekering past bij jou?

Als je denkt voldoende te hebben aan een basisverzekering, is het handig om je vervolgens te verdiepen in wat een budget-, natura-, restitutie- en een combinatiepolis inhouden. Ze verschillen in kosten, maar daarmee ook in mogelijkheden. Soms maakt dit bijvoorbeeld dat je de kosten bij het ziekenhuis vlakbij jouw huis niet vergoedt krijgt en dus naar een ziekenhuis in een andere plaats moet reizen. Dat kan heel vervelend zijn, maar als je niet veel zorg verwacht nodig te hebben, is het niet gek om op deze leeftijd voor de voordeligste optie te kiezen.

Kies een aanvullend pakket dat bij je zorgbehoefte past

Maak je wel eens gebruik van aanvullende zorg die niet vergoed wordt door het basispakket? Of wil je ook een vergoeding als je naar de tandarts gaat? Dan is het verstandig om ook een aanvullend pakket af te sluiten.

Wees kritisch op wat je betaalt en wat je vergoed krijgt. Veel jongeren kiezen hetzelfde aanvullende pakket als hun ouders. Vaak is dit weggegooid geld, omdat ouders een compleet andere zorgbehoefte hebben dan jongeren. Het is zonde om een aanvullend pakket met hoge premie af te sluiten voor zorg waar je toch geen gebruik van maakt. Kies dus voor een aanvullend pakket wat aansluit bij jouw lifestyle.

Tip: Het loont dus zeker de moeite om te kijken wat je kwijt zou zijn aan de premies van diverse aanvullende zorgverzekeringen en in hoeverre je verwacht de zorgkosten te maken die tot hun aanvullende pakketten behoren. Nog een tip: Helaas kun je een hoop zaken vooraf niet voorzien, een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees er dus altijd op berekend dat als je geen aanvullende zorgverzekering afsluit, je in ieder geval wel voldoende geld ter beschikking heb en opzij zet om dat soort kosten op te vangen. Over onverwachte zorgkosten kun je beter niet te licht denken, want deze kunnen flink oplopen.

Wanneer kan ik overstappen? Van 12 november tot en met 31 december heb je de tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen. De meeste mensen kiezen dan direct hun nieuwe zorgverzekeraar uit. Je hebt echter tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Als je net 18 jaar geworden bent dan moet je direct een zorgverzekering afsluiten. Dus niet wachten tot november!

Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Heb je een zorgverzekering uitgekozen? Dan kun je door middel van zorgtoeslag een flink bedrag terugkrijgen van de overheid. Iedere maand ontvang je dan een toeslag van de belastingdienst om je te helpen bij het betalen van je zorgverzekering. Dit gaat niet automatisch en moet je dus zelf aanvragen bij de belastingdienst. Of je er recht op heb is afhankelijk van je inkomen, maar ook van je totale vermogen zoals wanneer je spaargeld op de bank heb staan. De meeste jongeren en studenten komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Het is dus zeker de moeite waard om te checken of jij hier ook recht op hebt!

Dubbel verzekerd zijn is zonde

Soms sluiten mensen een verzekering af, zonder te weten dat ze via een andere verzekering die ze al hebben, voor dezelfde zaken al een dekking hebben. Als je bijvoorbeeld voor medische kosten bent verzekerd in je zorgverzekering, is het niet altijd nodig om ook een reisverzekering af te sluiten. Wel is het verstandig hier weloverwogen een beslissing over te maken. Dit omdat de basisverzekering bijvoorbeeld medische kosten in het buitenland alleen tegen de Nederlandse tarieven vergoed en je de eventuele overige kosten dan toch zelf moet betalen. Overweeg dus welke risico’s je kan en wilt nemen, maar weet ook dat dubbel verzekerd zijn je daarentegen ook onnodig geld kan kosten.

Vrije zorgkeuze of beperkt?

De vrije zorgkeuze houdt in dat je zelf kan bepalen bij welke zorgverlener je wordt behandeld. Je kan daarbij onderscheid maken tussen een natura-, restitutie,- en budgetpolis. Met een naturapolis ben je gebonden aan gecontracteerde zorgverleners en ben je dus niet vrij in de keuze naar welke zorgverlener je gaat. Bij een restitutiepolis ben je dat wel. Je dient daarbij wel zelf de rekening voor te schieten. Met de budgetpolis wordt je nog sterker beperkt in je vrije zorgkeuze, maar betaalt daardoor minder premie. Kies je er toch voor naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan betaal je zelf het prijsverschil.

Lees meer over de vrije zorgkeuze of niet?.

Vrijwillig eigen risico

In Nederland ben je bij het afsluiten van je zorgverzekering verplicht een deel van de zorgkosten zelf te betalen. Dit wordt het verplichte eigen risico genoemd. In 2024 bedraagt het eigen risico €385,-. Daarnaast bestaat het zogenaamde vrijwillig eigen risico. Je kan daarbij het verplicht eigen risico met een maximum van €500,- verhogen in ruil voor premiekorting. Indien je weinig zorgkosten maakt, gezond leeft en een buffer hebt om een eventuele tegenslag te kunnen opvangen, kan je ervoor kiezen een hoog eigen risico af te sluiten.

Lees meer over het vrijwillig eigen risico.

Kortingen zorgverzekering

Welke kortingen bestaan er allemaal voor je zorgverzekering? En voor welke kortingen kom je via je zorgverzekering in aanmerking? Via een collectief, zoals een MBO zorgverzekering of HBO/WO zorgverzekering of een sportvereniging, krijg je extra korting op je zorgverzekering. Ook krijg je bij bepaalde verzekeraars kennismakingskorting of stapelkorting. De laatste kortingsvariant geeft je extra korting indien je meerdere verzekeringsproducten afneemt bij dezelfde verzekeraar.

Verder kan je via je zorgverzekering korting krijgen op een breed scala aan zaken. Denk aan fitnesskorting, korting op een dagje uit, korting op je bril of lenzen en cadeauacties. Ook bestaan er doelgroep specifieke kortingen, zoals gratis condooms of een gratis SOA-consult voor studenten. Ook opvallende kortingsacties, zoals een aantal uur een gratis schoonmaakster, komen voor.

Lees meer over studentenkorting.

Jaarbetaling is voordeliger

Door je zorgverzekering per jaar te betalen in plaats van per maand, ontvang je korting op je premie omdat dit de zorgverzekeraar scheelt in de administratie. Best interessant, omdat als dit bij jouw zorgverzekeraar mogelijk is, die korting soms wel kan oplopen tot 2 á 3%.

Collectieve kortingen

Kies je ervoor om je zorgverzekering via een collectief af te sluiten? In dat geval kan de verzekeraar, die in één klap meerdere klanten verwerft, korting geven op de premie. De korting kan oplopen tot gemiddeld 10% op jaarbasis. Zo snijdt het mes aan beide kanten, de zorgverzekeraar kan goedkoop zorg inkopen en pakketten aanbieden die passen bij de wensen van het collectief en het collectief profiteert van de korting. Er bestaan tal van collectieven, waaronder bijvoorbeeld universiteiten, HBO-instellingen en sportverenigingen. Ook bestaan er speciale studentencollectieven via de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Lees meer over collectieve kortingen.

Speciale collectieve kortingen

Er bestaan tal van speciale collectieven die een polis aanbieden die bij de wensen van dat specifieke collectief passen. Onderscheid kan onder meer gemaakt worden tussen de Vegapolis, Donorpolis, Rookvrijpolis en de sociale media zorgverzekering.

De Vegapolis is zoals de naam al doet vermoeden een speciale collectieve verzekering voor vegetariërs. Je ontvangt via het collectief onder meer korting op vleesvervangende producten. De Donorpolis vraagt om aandacht voor het donorschap en stipt het belang aan dat meer mensen zich zouden moet registreren als donor. De Rookvrijpolis biedt korting aan niet-rokers op bijvoorbeeld het sportschoolabonnement, maar ook voor rokers die willen stoppen door middel van cursussen of geneesmiddelen die daarbij kunnen helpen. De social media verzekering maakt het mogelijk via bijvoorbeeld je Facebookaccount korting te krijgen op je zorgverzekering.

Lees meer over collectieve kortingen.

Hoe kan je als student extra besparen op je zorgverzekering? Je maandelijkse budget is beperkt, je maakt weinig zorgkosten en alle extra’s zijn welkom. Er zijn talloze manieren om extra te besparen op je zorgverzekering, onder meer door te profiteren van speciale (studenten)kortingen en je niet aanvullend over te verzekeren. Hieronder een aantal handige bespaartips om per maand wat extra geld over te houden.

Kies een verzekering die bij je past

Voordat je een zorgverzekering afsluit is het verstandig de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het basispakket is in Nederland voor iedereen in principe gelijk, maar verzekeraars kunnen met bepaalde zorgaanbieders contracten hebben afgesloten. De premie is dan vaak lager, maar de keuze uit zorgverleners beperkter. Kijk dus niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook of de keuze uit zorgverleners gezien je persoonlijke situatie voldoende is.

Tip Met een naturapolis, een verzekeringspolis waarbij je alleen kosten van geplande zorg bij zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft vergoed krijgt, doe je er verstandig aan alleen naar gecontracteerde zorgverleners te gaan. Anders dien je zelf een groot gedeelte van de kosten te betalen.

Waak voor oververzekeren

Naast je basispakket kan je een aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld voor tandartsbezoeken, fysiotherapie of brillen en lenzen. Maak je weinig zorgkosten? Dan kan het voordeliger zijn gewoon zelf de rekening te betalen.

Stel, je betaalt €10 extra per maand voor een tandartsverzekering. Dat is €120,- euro op jaarbasis. Je gaat twee keer per jaar voor controle en hebt misschien een gaatje. Je bent daarvoor misschien tussen de €60,- en €100,- kwijt. In dat geval weegt de tandartsverzekering niet op tegen de kosten die je maakt bij de tandarts. Bovendien dekken tandartsverzekering in de meeste gevallen maar tot maximaal €350,-, echt hoge kosten vallen dus buiten de boot.

De tandartsprijzen worden jaarlijks opnieuw door de overheid vastgesteld, deze vaste tarieven zijn eenvoudig op internet te vinden. Aan de hand van de vaste tarieven kan je dus ongeveer berekenen wat je per jaar kwijt bent aan tandartskosten.

Probeer ten slotte zoveel mogelijk zaken te weren uit je aanvullende verzekering waar je geen gebruik van maakt. Bij een aantal verzekeraars kan je de aanvullende pakketten gedeeltelijk zelf samenstellen, door bijvoorbeeld voor bepaalde modulen te kiezen. Op die manier kies je alleen voor de zaken die voor jou interessant zijn.

Korting

Kijk verder of er speciale studentenkortingen worden aangeboden of zorgverzekeringen speciaal op studenten afgestemd. Het voordeel is dat studentenzorgverzekeringen inhoudelijk meer aansluiten op jouw levensfase. Het is bovendien mogelijk dat je collectiviteitskorting kan krijgen via je universiteit of HBO-instelling.

Verzekeraars bieden bovendien overstapkorting en stapelkortingen aan. Neem je meerdere producten af, dan krijg je extra korting bij die verzekeraar. Ten slotte bieden de meeste verzekeraars een veelheid aan kortingen aan via je zorgverzekering. Zo kan je korting krijgen op de sportschool, dagjes uit, brillen of lenzen en condooms.

Besparen op je zorgkosten: kies voor de huisarts

Soms kan ook de huisarts een ingreep uitvoeren die je eigenlijk in het ziekenhuis van plan was te ondergaan. Door voor de huisarts te kiezen in plaats van het ziekenhuis kun je kosten besparen. De huisarts valt namelijk niet onder je eigen risico en daarom is dit interessant. Een voorbeeld is het plaatsen van een spiraaltje. In het ziekenhuis betaal je bij de gynaecoloog of specialist alleen al voor het plaatsen ervan zo rond de € 250,- en afhankelijk van het type spiraal ongeveer € 150,- voor het spiraaltje zelf. Zou je daarentegen de ingreep door je huisarts laten uitvoeren, dan betaal je alleen de kosten voor het spiraaltje. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het laten verwijderen van moedervlekken. Ook hier geldt dat de behandeling dan niet verrekend wordt met je eigen risico en bij de specialist wel.

Tip: Houd er rekening mee dat onderzoeken die door de huisarts aangevraagd worden, (waaronder bloedonderzoek) of medicijnen die worden voorgeschreven wel onder het eigen risico vallen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.