Stage lopen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is alles groot, groter, grootst. Het land is groot, de afstanden zijn enorm, de auto’s zijn groot, de hamburgers zijn groot en de refills van je frisdrank zijn eindeloos. Er zijn kilometers lange stranden, maar zijn er ook bergen, woestijnen, ruige bossen met beren en rivieren met alligators. Er zijn enorme steden met wolkenkrabbers, maar ook kleine dorpjes waar de mensen rondrijden in roestige pick-uptrucks. In dit artikel lees je tips voor het regelen van je stage in dit geweldige land.

Reisverzekering stage in VS

Het is handig om een reisverzekering af te sluiten voor je stage in de VS. Als je een doorlopende reisverzekering hebt, controleer dan hoe lang je aansluitend bent verzekerd in het buitenland. Is deze tijd te kort, dan kun je beter een andere reisverzekering afsluiten. Een zeer geschikte reisverzekering is de globetrotter verzekering. Deze kun je afsluiten voor maximaal 24 maanden. Je kunt bij je globetrotterverzekering ook aanvullende of volledige medische dekking afsluiten. Voor de Verenigde Staten is het noodzakelijk dat je werelddekking aan je pakket toevoegt. Bekijk ook welke modules verder nog van pas kunnen komen, zoals een verzekering tegen verlies of diefstal van je bagage of hulp bij autopech als je van plan bent om met een auto rond te rijden.

Populaire bestemmingen

De VS bestaat uit 50 staten. Samen vormen deze staten een gebied waar Nederland wel 237 keer in past. Je kunt je dus voorstellen dat de diversiteit enorm is. Ben je gek op grote steden en wil je het liefst naar een echte urban jungle, dan is een stad als New York, Los Angeles of Chicago misschien wat voor jou. Houd je van zon en strand, probeer dan een stage te vinden in Californië of Florida. Wil je je een echte cowboy voelen, ga dan naar Montana of Wyoming. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een stage vinden

Bij de zoektocht naar een stage, kun je beginnen bij het stagebureau van je onderwijsinstelling , kun je beginnen bij het stagebureau van je onderwijsinstelling. Mogelijk hebben zij ervaring met stages in de VS of hebben ze er connecties. Het is ook mogelijk om hulp in te roepen van een extern stagebureau. Zij kunnen je vaak niet alleen helpen met het vinden van een stageplaats, maar ook met al het papierwerk dat erbij komt kijken. Je kunt ook zelf een stage zoeken, maar dat is niet eenvoudig. De Amerikaanse wetgeving op dit gebied is ingewikkeld, dus zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat wel en niet mogelijk is.

Benodigde documenten

Van over de hele wereld willen er vele mensen naar de VS om er te gaan wonen en werken. De Amerikaanse regering heeft dan ook strenge regels opgesteld waar je je aan moet houden om het land binnen te mogen.

Je hebt allereerst een geldig paspoort en een visum nodig. De precieze regels verschillen per visumcategorie. Er zijn heel veel verschillende visumcategorieën. Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt welke visumcategorie van toepassing is op jouw situatie, voordat je een visumaanvraag doet. Zo zijn er verschillende studentenvisums, maar ook visums voor tijdelijk werk of onderzoeksstages.

De visumcategorieën kun je vinden op de website van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Ook vind je daar informatie over hoe de visumaanvraag in zijn werk gaat. Het is mogelijk dat je bepaalde formulieren nodig hebt van de instelling of het bedrijf waar je stage gaan lopen, voordat je je visumaanvraag kunt indienen. Om je uiteindelijke visum te krijgen moet je een afspraak maken op het consulaat in Amsterdam.

Zorgverzekering

In de VS liggen de kosten voor de meeste medische ingrepen vele malen hoger dan in Nederland. Het is dus heel belangrijk dat je je zorgverzekering goed op orde hebt. Het bedrijf of je onderwijsinstelling kunnen eisen stellen aan het type zorgverzekering dat je hebt. Zorg dus eerst dat je weet of deze eisen er zijn en zo ja, wat de eisen zijn, voordat je een (aanvullende) zorgverzekering afsluit.

Als je een onbetaalde stage gaat doen en jonger bent dan 30 jaar, kun je normaal gesproken je Nederlandse zorgverzekering gewoon behouden. In dat geval is het wel aan te raden om een aanvullende verzekering met werelddekking af te sluiten, zodat ook de hogere Amerikaanse kosten gedekt zijn. Om zeker te weten of je je Nederlandse zorgverzekering wel of niet kunt behouden, neem je het beste even contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Als je een stagevergoeding ontvangt, kun je je basiszorgverzekering meestal niet meenemen. Dit is afhankelijk van de hoogte van je stagevergoeding. Wanneer jouw stagevergoeding reëel is en als inkomen gezien wordt vervalt je zorgverzekering op de eerste werkdag in de VS. De SVB kan je hier uitsluitsel over geven. Je kunt dan een Amerikaanse verzekering afsluiten. Er zijn verzekeringen speciaal voor studenten. Het is ook mogelijk om een globetrotter verzekering af te sluiten. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen die tot maximaal 24 maanden naar het buitenland gaan en je kunt er een volledige medische dekking afsluiten. Verzekeraars die dit aanbieden zijn o.a. Allianz Global Assistance en Covered Abroad.

Overige verzekeringen

In de VS stapt men veel eerder naar de rechter dan men in Nederland zou doen. Boetes en straffen kunnen ook veel hoger uitpakken dan je in Nederland gewend bent. Als je je gewoon netjes aan de regels houdt, heb je meestal weinig te vrezen, maar een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje. Het is dus aan te raden om in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Daarnaast kan het verstandig zijn om een rechtsbijstandsverzekering aan te schaffen. Deze dekkingen kun je beide ook bij de globetrotter verzekering afsluiten.

Lees meer over verzekeren tijdens je stage in het buitenland.

Financiën

Als je ingeschreven blijft staan bij een Nederlandse onderwijsinstelling kun je je studiefinanciering meestal gewoon behouden. Daarnaast is het een goed idee om uit te zoeken welke beurzen er eventueel beschikbaar zijn voor studenten die hun stage willen lopen in de VS.

Omdat de VS zo groot zijn, zijn de kosten van levensonderhoud afhankelijk van de plek waar je naartoe gaat. In grote steden is het leven duurder, maar er zijn ook meer voorzieningen. In dunner bevolkte gebieden kun je soms wel goedkoper leven, maar heb je misschien een auto nodig om relevante plaatsen te kunnen bereiken.

Artikelen in winkels lijken soms goedkoper dan in Nederland, maar bij de kassa komt er altijd nog belasting bij. Als je uit eten gaat, moet je bovenop je rekening nog een fooi betalen van ongeveer 15%. Over het algemeen is het leven in de VS niet veel duurder of goedkoper dan in Nederland.

Huisvesting

Studenten wonen vaak samen met huisgenoten in een studentenflat of appartement op de campus of in de stad zelf. Als je niet met huisgenoten wilt wonen, kun je zelf een studio of appartement zoeken. Of dit goedkoop of duur is hangt af van het gebied waar je naartoe gaat. Een dure stad om in te wonen is bijvoorbeeld New York City, maar ook binnen deze stad hangt het af van de wijk waarin je wilt wonen. In kleinere steden is woonruimte meestal goedkoper. Vraag altijd wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor de woning. Sommige verhuurders willen bijvoorbeeld je credit history controleren, maar als niet-Amerikaan heb je die meestal niet.

Werkcultuur

De Amerikaanse werkcultuur is veel meer gericht op competitie en prestatie dan de werkcultuur in Nederland. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om op je CV niet alleen je opleidingen en werkervaring te vermelden, maar ook je competenties en kwaliteiten. Binnen een bedrijf zijn er vaak ook allerlei awards te winnen door de medewerkers. Voorbeelden hiervan zijn een award voor klantvriendelijkheid of een award voor het binnenhalen van de grootste opdracht.

Tips

  • Voor huisvesting, tweedehands spullen, bijbaantjes en van alles en nog wat kun je kijken op Craigslist, een uitgebreide website waar mensen advertenties op kunnen zetten. De website is voor de hele VS, maar je kunt selecteren op woonplaats, zodat je de advertenties ziet van mensen bij jou in de buurt.
  • Het openbaar vervoer in de VS is niet overal goed geregeld. In de stad zelf en tussen grote steden zijn er meestal genoeg mogelijkheden, maar op het platteland is het zonder auto al gauw lastig om ergens naartoe te gaan.
  • Je Nederlandse rijbewijs is in de VS meestal drie maanden geldig, daarna moet je een Amerikaans rijbewijs aanvragen. Let op: de regels hiervoor verschillen per staat. Zoek dus de regels op van de staat waar je naartoe gaat.
  • De minimumleeftijd om een auto te kunnen huren in de VS verschilt per verhuurbedrijf en kan liggen tussen de 18 en 25 jaar. Als je jonger bent dan 25 jaar moet je meestal een toeslag betalen.
  • In de VS is het handig om een creditcard te hebben, bijvoorbeeld om online aankopen te doen of een vakantie te boeken. Het kan voor een niet-Amerikaan wel erg lastig zijn om aan een Amerikaanse creditcard te komen. Het is vaak wel mogelijk om een prepaid creditcard aan te schaffen. Hier zet je van tevoren geld op, dat je daarna kunt uitgeven. Je kunt natuurlijk ook gewoon je Nederlandse creditcard meenemen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.