Ondernemen

Ben je nog aan het studeren, maar heb je al een goed idee om een onderneming te beginnen? Wacht dan niet tot je afgestudeerd bent, maar begin al met ondernemen tijdens je studie. Zo verdien je geld bij met je eigen onderneming en doe je iets wat je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan bijles geven of het verkopen van eigengemaakte producten.

Het aantal studenten dat tijdens de opleiding een eigen onderneming start groeit. Dat komt ook doordat je studententijd een ideale periode is om jezelf te ontplooien. Je hebt geen vaste lasten of hypotheek, hebt waarschijnlijk nog geen gezin en hebt nog weinig financiële verplichtingen. De meeste jongeren hebben wel een groot netwerk via social media en de universiteit of hogeschool. Dit is handig wanneer je een eigen onderneming start en zorgt vaak dat je snel in contact komt met potentiële klanten.

Ervaar tijdens je studie al wat ondernemen inhoudt. Als je op jonge leeftijd begint, ga je je in de toekomst makkelijker staande houden in de zakelijke wereld. Of je nu ondernemer blijft of toch ergens in loondienst gaat, de werkervaring die je opdoet tijdens je studententijd komt later altijd van pas.

Eigen baas zijn

Waarom is ondernemen zo populair? Vooral omdat je zelf bepaalt wat je doet en wanneer je dit doet. Je hebt geen baas boven je, jij bent de baas. Dit geeft een gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd brengt het ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Je moet zelf alles regelen en leren plannen, zodat jouw onderneming een succes wordt.

Waar moet je allemaal aan denken bij het starten van een eigen onderneming?

Je hebt waarschijnlijk een idee van wat je wilt aanbieden en wie jouw doelgroep is. Maar het starten van een onderneming gaat verder! Het is belangrijk dat je idee te maken heeft met jouw passie en interesses. Leg je idee aan anderen voor om te kijken of er een markt is voor jouw diensten of producten. Ben je zeker van je zaak? Dan start je met het schrijven van een ondernemingsplan.

Ondernemingsplan schrijven

In een ondernemingsplan komt alles over jouw bedrijf te staan. Zo zet je de ideeën die nu nog in je hoofd zitten duidelijk op papier. Zo heb je een sterke basis om je onderneming op te bouwen. In je ondernemingsplan zet je in ieder geval de volgende dingen:

  • Informatie over je onderneming: doelgroep, concurrentie en je diensten of producten komen hier aan bod;
  • Je bedrijfsnaam;
  • Financiering: hoe ga je het bedrijf financieren? Begin je klein en bouw je het van daaruit op? Of leen je geld bij de bank of van familie? Als je geld wil lenen van een bank, moet je een duidelijk ondernemingsplan hebben, de bank wil namelijk weten hoe groot de kans is dat je het geleende geld terug kan betalen in de toekomst;
  • Rechtsvorm: begin je een eenmanszaak of een bv?

Inschrijven bij de KVK

Maak een afspraak bij de KVK om jouw bedrijf in te schrijven. Dit kan 3 maanden tot 1 week van tevoren. Vervolgens ontvang je een BTW- en een omzetbelastingsnummer. Je ontvangt ook een toegangscode waarmee je jouw inschrijving kunt activeren.

Wil je eerst testen of je het leuk vindt om te ondernemen, voordat je je inschrijft bij de KVK? Je kunt bijvoorbeeld eerst proberen jouw hobby producten te verkopen op de vrijmarkt.

Administratie bijhouden

Het is belangrijk om te weten hoe je de administratie bij moet houden. Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw). Het is ook goed om een urenregistratie bij te houden en je facturen moet je bewaren. Zo hou je gemakkelijk bij of je bedrijf nog winstgevend is en of die ene klant al betaald heeft.

Ben je een kleine ondernemer? Dan kom je misschien in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Hiervoor kun je je aanmelden als je minder dan 20.000 euro per jaar verdient. Je hoeft dan geen BTW te rekenen. Het is vooral handig als je veel voor en met particulieren werkt.

Hoe combineer je een eigen bedrijf en je studie?

Het is natuurlijk belangrijk dat je ook genoeg tijd houdt voor je studie. Tegenwoordig is het eenvoudiger om je studie met ondernemen te combineren. Zeker als je gaat ondernemen in het werkveld van je studie. Ondernemen wordt door veel hogescholen en universiteiten gestimuleerd. Ga daarom in gesprek met jouw opleiding over je bedrijf.

Volg keuzemodules over ondernemen

Bij sommige scholen worden cursussen in ondernemen gegeven. Bij HBO-studies kun je hier zelfs voor kiezen als keuzevak en zo nog wat extra studiepunten behalen. Informeer naar de mogelijkheden en schrijf je in voor deze cursussen.

Stagelopen of afstuderen bij je eigen bedrijf

Heb je een eigen bedrijf en moet je gaan stagelopen of een afstudeerproject uitvoeren? Overleg dan met jouw school of dit bij je eigen bedrijf kan. Sommige opleidingen juichen dit toe. Het verschilt per opleiding en instituut welke mogelijkheden geboden worden. Vraag aan jouw docenten en examencommissie wat mogelijk is.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.