Lenen is letterlijk het zonder te betalen, tijdelijk gebruiken van spullen van een ander. Lenen is dus wat anders dan huren, leasen of pachten. Het verschil zit hem in een eventueel contract. Wel is het zo dat je in alle bovenstaande gevallen; dus lenen, huren, leasen èn pachten er spraken is van het ‘in opzicht hebben’ van spullen. Lees de polisvoorwaarden altijd goed door.
Opzicht geldt als je spullen op rechtmatige wijze, tijdelijk in je bezit hebt en gebruikt. Een aannemer die bijvoorbeeld bezig is met het plaatsen van onderdelen in een badkamer, de te plaatsen onderdelen zoals de tegels, zijn op dat moment ‘in opzicht’ bij de aannemer. De aannemer heeft, in dit geval, dus tijdelijk de verantwoordelijkheid voor deze spullen.
De clausule ‘opzicht’ wordt ook wel ‘quasi-eigenaarsrisico’ genoemd. Deze kan je op laten nemen in de basis aansprakelijkheidsverzekering. Lees hier meer over het ‘in opzicht hebben’ van spullen.
Houd er dus rekening mee dat er weer andere aansprakelijkheidsclausules gelden voor de schade die ontstaan is aan bijvoorbeeld je auto of vakantiebusje tijdens een leuke roadtrip door Europa. Een overzicht van alle andere aansprakelijkheidsverzekeringen vind je op deze pagina.
Zoals inmiddels wel duidelijk is geworden, wordt schade voor geleende zaken vaak niet, tot een bepaald bedrag of maar gedeeltelijk gedekt binnen de gewone AVP (Aansprakelijkheid voor particulieren) of AVB (aansprakelijkheid voor bedrijven). Voor de overige gevallen heb je tegenwoordig de ‘opzicht clausule’. In dat geval ben je gedekt tot een bepaald bedrag als je deze clausule hebt opgenomen in je aansprakelijkheidsverzekering. Dus leen jij een schuurmachine of decoupeerzaag van de buurman en heb je een opzicht clausule? Dan ben je gedekt. Ook in dit geval tot een bepaald bedrag, dus lees de voorwaarden goed door.
Meestal tot een bedrag van €25.000 zijn bepaalde schades gedekt. Afhankelijk van jouw polisvoorwaarden. En enkel en alleen als er sprake is van lenen. Dus houd er rekening mee dat leasen, huren en pachten hiervan zijn uitgesloten./article>
Vind je deze informatie nuttig?