Dekking geleende zaken

Spullen uitlenen aan je huisgenoot of vriend is heel erg attent en aardig, maar wees je wel bewust van het feit dat er schade kan ontstaan aan jouw spullen. Bij geleende zaken werkt de aansprakelijkheidsdekking net even anders dan bij huren, leasen of pachten. Het verschil tussen deze vormen leggen we graag uit.

Wat zijn geleende zaken?

Lenen is letterlijk het zonder te betalen, tijdelijk gebruiken van spullen van een ander. Lenen is dus wat anders dan huren, leasen of pachten. Het verschil zit hem in een eventueel contract. Wel is het zo dat je in alle bovenstaande gevallen; dus lenen, huren, leasen èn pachten er spraken is van het ‘in opzicht hebben’ van spullen. Lees de polisvoorwaarden altijd goed door.

Opzicht

Opzicht geldt als je spullen op rechtmatige wijze, tijdelijk in je bezit hebt en gebruikt. Een aannemer die bijvoorbeeld bezig is met het plaatsen van onderdelen in een badkamer, de te plaatsen onderdelen zoals de tegels, zijn op dat moment ‘in opzicht’ bij de aannemer. De aannemer heeft, in dit geval, dus tijdelijk de verantwoordelijkheid voor deze spullen.

De clausule ‘opzicht’ wordt ook wel ‘quasi-eigenaarsrisico’ genoemd. Deze kan je op laten nemen in de basis aansprakelijkheidsverzekering. Lees hier meer over het ‘in opzicht hebben’ van spullen.

Wat is er niet gedekt?

  • Als je spullen onrechtmatig in je bezit hebt (gestolen).
  • Schade aan motorrijtuigen, caravans, vouwwagens, motor- en zeilvaartuigen, luchtvaartuigen, (geldt voor zowel de verzekerde als iemand anders);
  • Schade door verlies, diefstal of vermissing van financiële middelen zoals geld en creditcards;
  • Ook als je de premie een aantal maanden niet betaalt, vervalt de dekking (betaal dus op tijd).

Houd er dus rekening mee dat er weer andere aansprakelijkheidsclausules gelden voor de schade die ontstaan is aan bijvoorbeeld je auto of vakantiebusje tijdens een leuke roadtrip door Europa. Een overzicht van alle andere aansprakelijkheidsverzekeringen vind je op deze pagina.

Wat is er gedekt?

Zoals inmiddels wel duidelijk is geworden, wordt schade voor geleende zaken vaak niet, tot een bepaald bedrag of maar gedeeltelijk gedekt binnen de gewone AVP (Aansprakelijkheid voor particulieren) of AVB (aansprakelijkheid voor bedrijven). Voor de overige gevallen heb je tegenwoordig de ‘opzicht clausule’. In dat geval ben je gedekt tot een bepaald bedrag als je deze clausule hebt opgenomen in je aansprakelijkheidsverzekering. Dus leen jij een schuurmachine of decoupeerzaag van de buurman en heb je een opzicht clausule? Dan ben je gedekt. Ook in dit geval tot een bepaald bedrag, dus lees de voorwaarden goed door.

Tot welk bedrag worden geleende spullen gedekt?

Meestal tot een bedrag van €25.000 zijn bepaalde schades gedekt. Afhankelijk van jouw polisvoorwaarden. En enkel en alleen als er sprake is van lenen. Dus houd er rekening mee dat leasen, huren en pachten hiervan zijn uitgesloten./article>

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.