Nederlandse ambassade

We gaan er natuurlijk niet van uit, maar het kan altijd gebeuren dat je tijdens je vakantie wordt opgeschrikt door een onverwachte gebeurtenis. Een ziekenhuisopname, een aanslag of een gestolen paspoort kunnen je vakantie flink verpesten. Gelukkig kun je in zulke gevallen terecht bij de Nederlandse ambassade, maar deze doet niet alles voor je. Waarvoor je wél bij de ambassade terecht kunt, lees je hier.

Internationaal vertegenwoordigd

De Nederlandse ambassade en haar consulaten zijn over de hele wereld vertegenwoordigd. In totaal zijn er ongeveer 140 Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. In sommige gevallen bestaat er in een land geen ambassade, maar is er een honorair consul. Dit is meestal een lokale bewoner die naast zijn of haar normale werkzaamheden de belangen van Nederland behartigt. Het is meestal geen Nederlander en diegene spreekt vaak ook geen Nederlands.

En dan zijn er nog landen waar zich geen Nederlandse ambassade of consulaat bevindt. Bevindt je je in zo´n land en heb je hulp nodig? Geen zorgen, je kunt in zo´n geval terecht bij de ambassade van een ander land dat bij de EU hoort.

Wat doet de ambassade voor je

In de meeste gevallen zul je tijdens je reis weinig met de Nederlandse ambassade te maken hebben. Bij kleine onregelmatigheden en onvoorziene omstandigheden kun je immers terecht bij je reisverzekering en de lokale alarmcentrale. Maar in sommige gevallen kunnen deze instanties je echt niet helpen. In zulke situaties kun je bij de ambassade terecht.

 • Er vindt een ramp plaats in je vakantieland
 • Er vindt een aanslag plaats in je vakantieland
 • Je wordt in het buitenland gearresteerd
 • Je wordt in het ziekenhuis opgenomen
 • Je paspoort wordt gestolen
 • Je reisgenoot raakt tijdens de reis vermist
 • Je reisgenoot overlijdt tijdens de reis

Ook kan de ambassade bemiddelen bij andere noodsituaties. Stel je voor dat je plotseling terug moet naar Nederland, maar je hebt geen geld en er is niemand die voor je kan instaan. In zulke situaties bemiddelt de ambassade. Ze kunnen voor je contact opnemen met je familie of vrienden in Nederland zodat zij vervolgens geld of andere middelen kunnen opsturen. Is er niemand die je kan helpen met geld of vliegtickets? Dan leent de ambassade je geld om toch terug naar Nederland te kunnen gaan. Er gelden hiervoor wel voorwaarden.

Paspoort gestolen

Als je tijdens de reis wordt bestolen kan dat hele vervelende situaties opleveren. Er ontstaan heel veel vragen. Hoe kom ik nu terug in Nederland? Waar kan ik terecht voor hulp? Een reisverzekering of annuleringsverzekering biedt in veel gevallen uitkomst, maar je zult ook bij de ambassade moeten aankloppen.

 • De ambassade helpt je met het aanvragen van een noodpaspoort, zodat je gewoon naar huis kunt vliegen of de grens over kunt
 • Heb je geen verzekering en weet je niet hoe je de onverwachte kosten kunt betalen? De ambassade bemiddelt, zo kan zij je familie contacteren zodat zij je geld kunnen opsturen of overmaken.

Ramp of aanslag

Als er in je vakantieland een ramp of aanslag plaatsvindt kun je bij de ambassade consulaire hulp krijgen. Dat is hulp die de ambassade of het consulaat je biedt. De aanvraag van een noodpaspoort valt bijvoorbeeld onder consulaire hulp. Bovendien is de ambassade een informatieverschaffer. Is er in het land waar je verblijft sprake van dreigingen? Houd de website van de ambassade goed in de gaten.

Ziekenhuisopname

Kom je tijdens je vakantie in het ziekenhuis terecht? Naast dat het heel vervelend is kan de hele situatie eromheen heel verwarrend zijn. Het gaat er in het buitenland nou eenmaal anders aan toe dan in het oude vertrouwde Nederland. Je kunt een ziekenhuisopname melden aan de Nederlandse ambassade of het consulaat. Zij kunnen er dus niet voor zorgen dat je onmiddellijk een voorkeursbehandeling krijgt, maar ze kunnen je zeker met een aantal zaken helpen.

 • Inlichten van je familie en vrienden in Nederland
 • Als je geen reisverzekering hebt kan de ambassade bemiddelen tussen jou en het ziekenhuis. Ook kunnen zij in zo´n geval je familie in Nederland vragen geld over te maken waarvan je ziekenhuisopname kan worden betaald

Arrestatie, gevangenisopname

Als je tijdens je vakantie in het buitenland wordt gearresteerd en in de gevangenis terecht komt, moeten de plaatselijke autoriteiten zo snel mogelijk contact opnemen met de ambassade of het consulaat. De ambassade kan er niet voor zorgen dat je een andere behandeling krijgt, omdat je nu onder de wetten van dat land valt. Wel kan de Nederlandse ambassade in zo´n situatie het volgende voor je doen:
 • Je aan een advocaat helpen. De kosten van deze advocaat moet je wel zelf betalen
 • Je informeren over het rechtssysteem van het betreffende land
 • Als je de taal niet spreekt kan de ambassade een tolk voor je regelen
 • De ambassade kan voor je bekijken of je mogelijk je straf in Nederland kan uitzitten
 • Als je medicijnen nodig hebt kan de ambassade ervoor zorgen dat deze worden verstrekt. Ook deze moet je uiteraard zelf betalen
 • Ten slotte kijkt de ambassade toe op het handhaven van mensenrechten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je onder erbarmelijke omstandigheden gevangen wordt gehouden

Reisgenoot overlijdt

Als je reisgenoot tijdens je verblijf in het buitenland komt te overlijden, zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Neem contact op met de lokale autoriteiten, je reisorganisatie en de Nederlandse ambassade. Door het registreren bij de lokale autoriteiten ontvang je een overlijdensakte en een laissez-passer. Zo kan het lichaam van de overledene terug naar Nederland. Als de lokale autoriteiten je geen laissez-passer verschaffen, kan de ambassade hierin bemiddelen.

Wat doet een ambassade niet voor je

De Nederlandse ambassade doet veel, maar er zijn een aantal situaties waarbij zij geen hulp kunnen verschaffen. Vaak kun je in zulke situaties terecht bij je reisverzekering, je familie en vrienden of de lokale alarmcentrale. Hier een aantal voorbeelden van situaties waarbij de ambassade geen rol kan spelen:

 • Je terugkeer naar Nederland betalen. Als er zich een noodsituatie voordoet en je onverwachts terug moet naar Nederland, kan de ambassade wel bemiddelen zodat bijvoorbeeld je familieleden je geld kunnen sturen
 • Je borgtocht of de kosten van een advocaat betalen als je in de gevangenis zit
 • Zorgen dat je een voorkeursbehandeling krijgt als je in het ziekenhuis terecht komt en niet tevreden bent over de gang van zaken

Ten slotte

De Nederlandse Ambassade staat voor jou als Nederlandse burger garant, ook in het buitenland. Maar er kan een hoop ongemak en rompslomp worden voorkomen door een goede reisverzekering af te sluiten. Deze kan veel voor je doen als er iets gebeurt, waardoor je vaak niet eens bij de ambassade terecht hoeft. Als je een echt ontspannen vakantie wilt, dan kun je je het beste goed voorbereiden!

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.