De Nederlandse ambassade en haar consulaten zijn over de hele wereld vertegenwoordigd. In totaal zijn er ongeveer 140 Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. In sommige gevallen bestaat er in een land geen ambassade, maar is er een honorair consul. Dit is meestal een lokale bewoner die naast zijn of haar normale werkzaamheden de belangen van Nederland behartigt. Het is meestal geen Nederlander en diegene spreekt vaak ook geen Nederlands.
En dan zijn er nog landen waar zich geen Nederlandse ambassade of consulaat bevindt. Bevindt je je in zo´n land en heb je hulp nodig? Geen zorgen, je kunt in zo´n geval terecht bij de ambassade van een ander land dat bij de EU hoort.
In de meeste gevallen zul je tijdens je reis weinig met de Nederlandse ambassade te maken hebben. Bij kleine onregelmatigheden en onvoorziene omstandigheden kun je immers terecht bij je reisverzekering en de lokale alarmcentrale. Maar in sommige gevallen kunnen deze instanties je echt niet helpen. In zulke situaties kun je bij de ambassade terecht.
Ook kan de ambassade bemiddelen bij andere noodsituaties. Stel je voor dat je plotseling terug moet naar Nederland, maar je hebt geen geld en er is niemand die voor je kan instaan. In zulke situaties bemiddelt de ambassade. Ze kunnen voor je contact opnemen met je familie of vrienden in Nederland zodat zij vervolgens geld of andere middelen kunnen opsturen. Is er niemand die je kan helpen met geld of vliegtickets? Dan leent de ambassade je geld om toch terug naar Nederland te kunnen gaan. Er gelden hiervoor wel voorwaarden.
Als je tijdens de reis wordt bestolen kan dat hele vervelende situaties opleveren. Er ontstaan heel veel vragen. Hoe kom ik nu terug in Nederland? Waar kan ik terecht voor hulp? Een reisverzekering of annuleringsverzekering biedt in veel gevallen uitkomst, maar je zult ook bij de ambassade moeten aankloppen.
Als er in je vakantieland een ramp of aanslag plaatsvindt kun je bij de ambassade consulaire hulp krijgen. Dat is hulp die de ambassade of het consulaat je biedt. De aanvraag van een noodpaspoort valt bijvoorbeeld onder consulaire hulp. Bovendien is de ambassade een informatieverschaffer. Is er in het land waar je verblijft sprake van dreigingen? Houd de website van de ambassade goed in de gaten.
Kom je tijdens je vakantie in het ziekenhuis terecht? Naast dat het heel vervelend is kan de hele situatie eromheen heel verwarrend zijn. Het gaat er in het buitenland nou eenmaal anders aan toe dan in het oude vertrouwde Nederland. Je kunt een ziekenhuisopname melden aan de Nederlandse ambassade of het consulaat. Zij kunnen er dus niet voor zorgen dat je onmiddellijk een voorkeursbehandeling krijgt, maar ze kunnen je zeker met een aantal zaken helpen.
Als je tijdens je vakantie in het buitenland wordt gearresteerd en in de gevangenis terecht komt, moeten de plaatselijke autoriteiten zo snel mogelijk contact opnemen met de ambassade of het consulaat. De ambassade kan er niet voor zorgen dat je een andere behandeling krijgt, omdat je nu onder de wetten van dat land valt. Wel kan de Nederlandse ambassade in zo´n situatie het volgende voor je doen:
Als je reisgenoot tijdens je verblijf in het buitenland komt te overlijden, zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Neem contact op met de lokale autoriteiten, je reisorganisatie en de Nederlandse ambassade. Door het registreren bij de lokale autoriteiten ontvang je een overlijdensakte en een laissez-passer. Zo kan het lichaam van de overledene terug naar Nederland. Als de lokale autoriteiten je geen laissez-passer verschaffen, kan de ambassade hierin bemiddelen.
De Nederlandse ambassade doet veel, maar er zijn een aantal situaties waarbij zij geen hulp kunnen verschaffen. Vaak kun je in zulke situaties terecht bij je reisverzekering, je familie en vrienden of de lokale alarmcentrale. Hier een aantal voorbeelden van situaties waarbij de ambassade geen rol kan spelen:
De Nederlandse Ambassade staat voor jou als Nederlandse burger garant, ook in het buitenland. Maar er kan een hoop ongemak en rompslomp worden voorkomen door een goede reisverzekering af te sluiten. Deze kan veel voor je doen als er iets gebeurt, waardoor je vaak niet eens bij de ambassade terecht hoeft. Als je een echt ontspannen vakantie wilt, dan kun je je het beste goed voorbereiden!
Vind je deze informatie nuttig?