Als je een inboedelverzekering hebt afgesloten dan valt jouw smartphone eronder. Je zult misschien verwachten dat wanneer jouw telefoon binnenshuis kapot valt, je dit vergoed krijgt. Helaas, niets is minder waar. De meest voorkomende schades, zoals val- en waterschade, maken geen onderdeel uit van de standaard inboedelverzekering.
In dit artikel kun je lezen wanneer je wel en wanneer je geen vergoeding ontvangt vanuit de inboedelverzekering bij schade aan een smartphone. Tot slot worden enkele manieren opgesomd voor het verzekeren van je smartphone.
Vergoeding vanuit inboedelverzekering
Onderstaand worden enkele voorbeelden gegeven waarbij de kosten aan jouw smartphone wel gedekt worden vanuit de inboedelverzekering:
- Schade door brand of brandblussing;
- Schade door regenval, wind en blikseminslag;
- Diefstal van de smartphone na inbraak. Het is hierbij van belang dat er aantoonbaar is ingebroken.
Geen vergoeding vanuit inboedelverzekering
En wanneer is je smartphone dan niet verzekerd met de inboedelverzekering? Zelfs vanuit een uitgebreide inboedelverzekering wordt veel schade aan mobiele apparatuur, zoals een tablet, laptop en smartphone, niet vergoed. Een inboedelverzekering biedt namelijk een vergoeding bij plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen van buitenaf, zoals brand, blikseminslag en lekkage. Je bent daarom niet verzekerd bij:
- Het laten vallen of stoten van de smartphone;
- Diefstal zonder bewijs;
- Schade door iemand anders aan jouw smartphone. Bijvoorbeeld wanneer een vriend of vriendin de telefoon laat vallen of erop gaat staan;
- Waterschade door eigen schuld, zoals het laten vallen van een glas drinken over je telefoon;
- Natuurrampen, zoals een aardbeving. Dit valt nooit onder de inboedelverzekering en is dan ook niet specifiek gericht op de smartphone.
Bekijk de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekeraar voor de details en uitzonderingen.
Tip: Heeft een vriendin een glas cola over jouw telefoon laten vallen? Dit kun je vaak verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.
Hoe kun je een smartphone verzekeren?
Het merendeel van de inboedelverzekeraars heeft de smartphone gedeeltelijk uit de polisvoorwaarden gehaald. De redenen hiervoor zijn onder andere de steeds duurder wordende telefoons en fraude met de verzekering. Het gevolg voor de verzekerde is dat enkel de zogenoemde ‘klassieke schade’ als storm, diefstal en brand vergoed wordt. Wil je daarnaast ook val- en waterschade verzekeren? Enkele mogelijkheden zijn in dit geval:
Allrisk dekking inboedelverzekering
Inboedelverzekeraars bieden vaak de optie om de standaard verzekering uit te breiden. Bij de meest uitgebreide verzekering, de allrisk, ben je onder andere binnenshuis verzekerd voor diverse soorten schade aan mobiele apparatuur. Daarnaast ben je hiermee tegelijkertijd verzekerd voor allerlei andere situaties, zoals schade door huisdieren en diefstal of beschadiging van meubilair in de tuin. Let wel, de premie hiervan ligt een stuk hoger en de voorwaarden verschillen per verzekeraar.
Afzonderlijke elektronicapolis
Een uitgebreide dekking voor mobiele apparatuur is bij sommige verzekeraars ook een mogelijkheid. Dit wordt ook wel een afzonderlijke elektronicapolis of mobiele apparatuur verzekering genoemd.
Verzekering bij provider
Bij het aangaan van een abonnement kun je bij de meeste providers direct een verzekering afsluiten.
Buitenshuisverzekering
Je hebt mobiele apparatuur natuurlijk vaak op zak. Waterschade door een regenbui, een gevallen telefoon of diefstal, er kan van alles gebeuren. Met een buitenshuisverzekering kun je jouw waardevolle elektronica ook buiten de deur verzekeren: